Het nieuwe schooljaar is nu echt begonnen. Tijd om voor te bereiden op de feestdagen. Tijd voor nieuwe rituelen en oude rituelen weer afstoffen. Waar we aan het begin van de zomervakantie toch veel loslaten, gaan we nu weer wat meer te teugels aantrekken. Tijd voor een kort verhaaltje voor het slapen gaan. Tijd voor het grote 1-minuut verhalenboek.

Mama, dat is een mooi boek

Zoals ik al eens eerder heb geschreven heeft onze jongste wat moeite met haar spraak. Een van de manieren om dit te stimuleren is voorlezen. Als ze aangeeft iets een mooi of leuk boek te vinden ben ik dus al snel geneigd dit te halen. We zijn dan ook heel blij dat we dit boek mochten recenseren. Wat haar zo aansprak? De mooie sprankelende voorkant van het grote 1-minuut verhalenboek. De herkenbare sprookjes zie ze zag uitgebeeld.

Gaat ze wel door in het grote 1-minuut verhalenboek?

‘Wanneer gaat ze dood mama?’ Niet direct een normale vraag voor een kleuter denk ik. Maar in de context met het verhaal van Doornroosje is het toch niet gek dat ze vraagt wanneer ze dood gaat. We gingen op zoek in het grote 1-minuut verhalenboek om tot de conclusie te komen dat ze niet dood gaat. ‘Maar mama, ze gaat toch dood?’ Tja, in het ‘gewone’ verhaal wel. Maar dit verhalenboek is niet een gewoon boek.

sprookje lionking uit het grote 1-minuut verhalenboek

Niet helemaal hetzelfde als normaal

Het grote 1-minuut verhalen boek bevat allemaal korte verhalen van de sprookjes van Disney. Denk aan Peter pan, dombo en Doornroosje bijvoorbeeld. Voor ieder kind is er een fijn verhaal te vinden. Alles staat door elkaar, dus niet eerst het verhaal van Peter pan en dan Doornroosje. Maar gewoon een los verhaal van het ene sprookje en erna van het andere. Daarnaast zijn de verhalen allemaal kort (yes!) en ze komen niet helemaal overeen met de verhalen die we kennen. Doornroosje gaat dus niet dood. Je wordt meegenomen in kleine korte verhalen die, voor mij in elk geval, nieuw zijn. Heel fijn na een aantal jaar voorlezen.

Wil je voorlezen uit het grote 1-minuut verhalenboek mama?

En zo staat dit boek dus bij ons bed. Regelmatig krijg ik de vraag of ik er uit voor wil lezen. Niet voor het slapen gaan, dan lezen we altijd voor, maar in de ochtend en/of middag. Het boek is dus een succes. Waar ik sommige verhalen, over de boze heks bijvoorbeeld, toch wat spannend vind smult onze jongste ervan. Wanneer je zoon of dochter wat gevoeliger is zou ik deze even overslaan. Maar er zijn genoeg verhalen die wel heel tof zijn om te lezen voor gevoelige kinderen.

sprookje 101 dolmatiërs uit het grote 1-minuut verhalenboek

Christen en sprookjes

Ik weet dat er christelijke ouders zijn die liever geen sprookjes voorlezen. Wanneer je dat ook vind is dit boek niet geschikt voor jullie gezin. Wij leggen onze kinderen uit dat dit, net als met iets op tv, nep is. Het is niet echt gebeurd en verzonnen. We bedenken zelf ook wel eens verhalen. Zo proberen we hen ook het verschil tussen echt en nep, waargebeurd en verzonnen uit te leggen. Voor ons is dit dus geen probleem. En soms kun je nog iets tofs leren uit een verhaal. Zoals doorzettingsvermogen bij de honden van de 101 dalmatiërs.

Wanneer is het weer bedtijd?

Nu de scholen zijn begonnen gaan we weer wat strakker op de bedtijden zitten. Geen hele prentenboeken die we voorlezen, maar dit fijne voorleesboek met verhalen van 1 minuut. Leuke verhalen van Disney’s, net even anders dan de originele verhalen die we kennen. Allemaal door elkaar te lezen zodat er veel afwisseling is. Door de verschillende hoofdpersonen is er altijd wel een verhaal die jouw zoon of dochter aanspreekt. Een fijn cadeau voor de feestdagen, elke dag opnieuw plezier.

sprookje junglebook

ISBN: 9789044758689
Prijs: 19.95 euro
Uitgeverij: Deltas
Verkrijgbaar online via deze link (zo help je mij ook, bedankt!) of via de plaatselijke boekhandel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: