Vorige week konden jullie al de antwoorden van Els lezen. Vandaag is de beurt aan Hanneke. Eerst zal ze zich even voorstellen en daarna komen de antwoorden op de vragen. 

Even voorstellen

Ik ben Hanneke Koper, ik ben getrouwd met R en wij hebben samen twee kinderen. A is onze oudste een dochter van al 10 jaar en Q onze zoon van 8. Ik schrijf sinds kort een blog dat je kan terug lezen op mijnlevenalshuisvrouw. Ik werk ,als oproepkracht met een 0-uren contract, in een ziekenhuis als verpleegkundige.

De vragen en antwoorden
Tot wanneer heb je de box gebruikt voor je kindjes?
Mijn oudste wilde al snel niet meer in de box. Wij vonden dat ook geen probleem en ze heeft daardoor tot slechts negen maanden gebruikt gemaakt hiervan. Als ik boven wat moest doen dan dan ging ze mee. Overal hadden wij traphekjes.

Nummer twee heeft wat langer van de box gebruik gemaakt maar ook slechts tot een jaar.
Hoe hebben jullie de verdeling gemaakt tussen huishouden/werk/blog/familytime/me-time, familie/vriendne/partner/hobby/sport? Een echte verdeling met jij doet dit en dat en je partner andere klusjes of gaat het gewoon zoals het gaat?
Omdat ik nagenoeg niet werk hebben we afgesproken dat ik verantwoordelijk ben voor het huishouden.

Praktisch gezien is dat ook handiger want dan weet ik zeker dat iets wel of niet is gedaan. Ben ik echter wel aan het werk en is hij thuis dan zeg ik hem vooraf wat er gedaan moet worden. Bv stofzuigen of boodschappen doen. Hij doet dit dan keurig.

Als mijn man thuis is doet hij de klussen die bij een eigen huis horen, denk aan schilderen van de kozijnen. Ook vind hij het leuk om te koken, leuker dan ik het vind, dus die taak ligt vaak bij hem.


Qua kinderen hebben we afgesproken dat er altijd een van ons thuis is voor ze. Als mijn man werkt dan ben ik thuis en visa versa. Door beide werkzaamheden is dat bij ons een optie.
Wel ben ik degene die meestal mee gaat naar dokters/tandartsen etc. Gewoon omdat ik meer thuis ben en daar dus vaker mee heen kan, voor de continuiteit.
Sport is ook mijn ding. Ik ben degene die ze naar de training, wedstrijd of uitvoering brengt.
Nu klinkt het wat oneerlijk verdeeld maar dat valt wel mee. Mijn man werkt nl op een booreiland en is 2 van de 5 weken niet thuis.

Wat doe je als je kindje niet luistert of een driftbui krijgt? Een time out, straf of iets anders?
Bij een echte ouderwetse driftbui zet ik ze apart, vroeger was da de bank tegenwoordig hun kamer.
Niet echt als straf maar als afkoelperiode. Zijn ze weer rustig dan kan er gesproken worden over het gedrag en/of de reden van de driftbui.

Hoe pak je het aan als je kindje niet wil dat zijn/haar luier wordt verschoont, alles doet om je tegen te werken, maar hij/zij toch echt een schone luier moet (want hij is echt wel vol)?
Deze is voor mij wel heel lang geleden. Maar ze hadden daarin geen keuze.
Q was hierin wel erger dan A. Bij hem ben ik wel eens op de grond gaan zitten zodat hij door het wiebelen in elk geval niet van de commode af zou vallen.
Verder pakte ik zijn beentje met mijn linkerhand en duwde hem zachtje vast met de elleboog van mijn linkerarm. Zo hield ik de rechter over om snel de luier te verschonen.

Hoe is de overgang naar een nieuwe

kamer/bed gegaan? Nog tips en trucs om dit aan te pakken?

Bij A, met 1,5 jaar ging dat op zich heel soepel. Alleen kwam zij continu haar bed uit en dwaalde dan door de bovenverdieping heen. Dit ging over toen ze haar been brak en niet meer mobiel kon zijn (geen aanrader overigens).
Q heeft nooit problemen gegeven bij de overgang van ledikant naar gewoon bed.
Hij vond het fijn en stoer om ook in een echt te mogen slapen. Hij voelde zich een hele grote jongen.

Hoe veel slaapt je kindje nog overdag? Hoe laat gaat hij/zij naar bed? Mag je kindje ook bij jou in bed slapen? Of heeft hij/zij wel eens bij jou in bed geslapen?
Gezien hun leeftijd slapen ze niet meer overdag. A heeft tot 1,5 overdag geslapen en Q tot bijna 4.
A van 10 gaat nu om 20:30 naar boven en leest dan tot 21:00.
Q van 8 gaat om 20:00 naar boven en leest tot 20:30.
Bij mij in bed slapen doen ze niet meer. Q heeft dat wel een tijd gedaan tot hij twee was.
Verder hadden we wel op de vrije dagen wat tv tijd bij ons in bed maar dat was meer omdat wij dan nog even konden slapen.

Als papa full time werkt, heeft hij dan ook een papa dag?
Papa heeft papa-dag als mama werkt.

Hoe gaan jullie om met het eten van zoetbrood beleg en tussendoortjes? Houden andere familie leden/oppas zich ook aan die ‘regels’?
Q is een vreselijke moeilijke eter geweest dus ik was blij als hij at.
Hij mag van mij zelf weten wat hij op brood doet, hij heeft een voorkeur voor vleeswaren. A vind alles lekker en als zij de ene dag alleen vlees/kaas eet en de andere dag alleen zoet dan maakt mij dat niet uit.
Tussendoor naar school krijgen ze een koekje mee, drie dagen per week krijgen ze op school fruit, dan gaat er niks mee tenzij Q het fruit niet lust.
Uit school mogen ze een koekje of een afgemeten hoeveelheid chips.
Snoep heb ik nooit in huis want dat eten ze toch niet en dan eet ik het op, dat is niet goed voor mij ;).

Wat voor speelgoed wil je graag voor je kind? Mag hij/zij ook met een tablet/smartphone of laptop spelen?
Vroeger was voor Q de trein en voor A barbie-poppen het speelgoed. Tegenwoordig is er naast alle sport en schoolverplichtingen steeds minder tijd om echt te spelen. Ook merkt ik dat de keuze van het speelgoed verandert is. Lego is wel in maar het liefst spelen ze buien of doet ze een spelletje op de computer. Zolang ze die twee afwisselen zie ik geen probleem daarin. het is goed dat ze omgaan / leren omgaan met elektronica aangezien die een steeds grotere getalen aanwezig is in de maatschappij. Ik hoop dat het ook betekend dat zij later niet in de stress schieten bij ingewikkelde handelingen op de computer, zoals mama.
Bedankt voor je antwoorden Hanneke. Wat fijn dat je het nog zo wist, ondanks dat je kinderen al een stukje ouder zijn. Fijn ook dat je zo uitgebreid de vragen beantwoord hebt. Volgende week kunnen jullie de antwoorden van Judith lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: