Vandaag kijken we naar de vraag over de verdeling van je tijd. Je bent moeder, partner, dochter, zus, vriendin, werkneemster, huishoudster, kok en soms ook nog persoonlijk begeleider en chauffeur. Ik was benieuwd hoe andere moeders dit allemaal verdelen, want soms lukt het niet heel goed. Dan blijft er een huishoudklusje liggen (ja, ook al ben ik hele dagen thuis. Ik speel ook graag met mijn zoontje buiten als de zon schijnt.) of ik zit weer op het laatst een blog te typen. Van morgen kwam deel 1 van de antwoorden online. Lees verder om deel 2 te lezen.

Mijn man werkt full time en heeft als vaste taak in het huishouden het verschonen van de bedden en het schoonhouden van de cavia hokken. Dit omdat dit mij teveel energie kost ivm mijn chronische ziekte. Hij sport op donderdag avond, ik op maandag avond en woensdag avond. De rest doe ik overdag als hij werkt. In het weekend kookt hij, doordeweeks ik.
Bij ons gaat het gewoon zoals het gaat. We zijn nog nooit echt gaan zitten om de taken te verdelen. Het balanceert zich altijd wel uit. Mijn vriend voetbalt een paar keer per week en ik ga naar yoga of hardlopen op andere avonden. Soms doet de een meer in het huishouden en soms de ander. We koken allebei. Als de één kookt, doet de ander bijvoorbeeld de afwas. Wat betreft schoonmaken is mijn vriend meestal van het stofzuigen en ik van de was doen. Met bloggen was ik aan het begin heel fanatiek, maar ik merkte dat het me te veel tijd kostte. Ik heb toen met mezelf afgesproken dat ik alleen blog op avonden dat mijn vriend voetbalt en tijdens Noah’s slaapjes. Ik zet graag iets moois neer met mijn blog. Gelukkig hoef ik er niet van rond te komen en is het vooral een hobby. Mijn gezin gaat boven alles. Het bloggen moet vooral leuk blijven. Bijkomend voordeel van minder artikelen online zetten: ze zijn altijd met passie geschreven!
Wij hebben een poetsvrouw die elke week het huis grondig poets, wij doen het oppervlakkige zoals stofzuigen, meubels afstoffen, keuken netjes houden enz…
Met sporten ben ik gestopt omdat ik anders nooit thuis was en altijd moe was van de late trainingen (ik speelde korfbal).  Mijn vriend vindt het niet erg om op Vince te passen wanneer ik eens de deur uit wil en ook ik zal eens op hem passen als hij nood heeft om er even tussenuit te knijpen. Wij doen beiden enorm veel en helpen elkaar. Soms geef ik zelfs toe dat mijn vriend meer doet dan ik als we samen zijn. Hij vindt het wel storend dat ik vaak op de laptop ben om mijn blog te onderhouden, daarom probeer ik op voorhand, als hij gaan werken is al wat blogjes te schrijven zodat ik ze enkel nog moet delen.
Dit is echt iets dat zo kan veranderen. Het is vooral prettig dat onze kleine man tussen 19.15 en 19.45 naar bed gaat. Op de dagen dat ik werkte was dit anders, ik werk namelijk pas vanaf de middag tot 20:00 uur. Mijn schoonouders zijn zo lief om op te passen dat scheelt enorm aangezien een kdv of gastouder snel afvalt voor 1 a 2 uur. Momenteel komt zeker 80% van het huishouden aan op mijn vriend. Eerder deed ik alles, behalve de kattenbak. Hij werkt op papier 40 uur (vaak tikt hij toch de 60 uur per week aan). En ik 18 uur, mijn werk is ongeveer 5 minuten van ons huis. Dat is wel weer ideaal. Voor mijn blog ben ik tussendoor,  in de avond of

als ik op het werk ben bezig. Dat kan gewoon op mijn werk. Nu ik thuis zit tijdens het middagslaapje of in de avond. Heb voor mezelf ook de lat niet hoog gelegd, heb geen drang meer om dagelijks te posten. Familytime is the best! En daar maken wij veel tijd voor. Niet alleen als gezin maar ook opa’s en oma’s. Mijn schoonouders zien ons regelmatig, bijna elke zondag eten wij daar. Heerlijk en gezellig. Mijn moeder woont in België en komt regelmatig naar ons toe, dat komt net wat beter uit op het moment. Zij blijft dan vaak een week logeren. Spreek regelmatig af met vriendinnen, bij mij thuis, in de stad, alleen of met kind. Het kan allemaal. En ook echt bewust alleen. Doet mijn vriend ook. Verder gaat het zoals het gaat, kan wel een hele week gaan plannen of een dag. Maar iedereen met kinderen weet dat er niets te plannen valt.

 

Mijn hobby’s: hardlopen, bloggen en de zon.

Ons leven is sinds de eerste elke keer wat anders geweest. Een gedeelte deed ik een studie een ander gedeelte 4 dagen werken, maar het is toch wel veel zo geweest dat het werk van mijn man op de eerste plek kwam. En ik dus veelal de kinderen op mij nam. Nu op dit moment ben ik thuis en probeer ik een goede weg te vinden in het bloggen en thuismoeder zijn. Ik heb sinds de verhuizing nog niet echt stil gezeten hoor! Dan weer mensen over de vloer voor een feest of een bijeenkomst, het is hier altijd wat eigenlijk. Maar dat vind ik juist wel leuk. Dat er altijd wel iets staat de gebeuren. Huishouden, daar heb ik een post over geschreven. In het nieuwe huis is nog geen schoonmaakster geweest. maar dat is wel nodig hoor! Het lukt me aardig nu, maar met één keer in de twee weken een schoonmaakster, zou het echt in elke kamer schoon zijn 😉 Dan hoef ik me alleen bezig te houden met de was, bedden opmaken, koken, de keuken, de wc, stofzuigen en kan ik ook eindelijk wat tijd steken in extra’s als ramen zemen en kastjes uitsoppen enz. Mijn man houdt overigens op zich wel van stofzuigen en zorgt voor vuilnis en vaak de vaatwasser. Verder ruimen we einde van de avond samen of om de beurt alles op. Dat gebeurt nu veel vaker dan vroeger gelukkig 😉
Tja. Eerlijk gezegd doe ik wel het ‘leeuwendeel‘. Zo ervaar ik dat althans. Alhoewel Huib op vrijdagmiddag, zaterdag en zondag wel zoveel mogelijk uit mijn handen probeert te nemen. Dat is heel fijn. Ik heb vanaf mijn twintigste tot en met mijn 41ste altijd een betaalde baan gehad. Maar nu dat er door omstandigheden niet meer is probeer ik elk vrij stukje tijd te besteden aan mijn blog en aan het project kinderboekjes. Dat resulteert wel in veel te weinig ‘vrije‘ tijd voor mijzelf. Toch probeer ik rond de twee à drie keer te sporten in de week. En als gezin willen we in het weekend in ieder geval minimaal een uitje te plannen. Dat kan een pannenkoek eten zijn. Naar het café gaan. Naar Opa en Oma gaan. Een wandeling maken in Naarden-Vesting. Een standaard indeling van onze zaterdagochtend: om 9.00 uur sport ik, om 10.00 uur heeft Mila peuterdansen, om 11.00 uur gaat Huib sporten.
Sinds ik vanuit huis werk is het huishouden mijn taak. Mijn partner werkt 40 uur en heeft daarnaast nog extra werkzaamheden met het maken van de Speelplank (pibaxa.nl). Dit vind ik geen enkel probleem. Bloggen doe ik vanaf het moment dat de kinderen naar school zijn of slapen. Daarnaast werken de kindjes heel hard mee met foto’s maken, testreviews en deelnemen aan beurzen.
Eigenlijk doe ik alles binnen het gezin. Maar ik kan zeker een beroep doen op mijn partner. Als hij er is, neemt hij eigenlijk zonder te mopperen alle klussen over. Dat vinden alle kids geweldig.
We hebben familytime als we met z’n allen eten. Ons moment van de dag. Zeker met het weekend waarin de oudste twee naar papa gaan. Me-time valt een beetje tegen. Maar ik moet zeggen dat ik ’s avonds altijd de mogelijkheid krijg om naar vriendinnen te gaan of een workshop te volgen. Ik kan niet zeggen dat ik daar elke week behoefte aan heb. Ik ben heel gelukkig als mijn kindjes en mijn man thuis zijn en ik daar naar mag kijken en genieten.
Leuke vraag! Mijn man is meer van het huishouden en ik niet. Ik doe de dingen meestal als het moet (lees: echt niet anders kan), of als ik of de kinderen er last van heb als het niet gebeurd.  Heeft manlief ergens last van, dan regelt hij meestal zelf de oplossing.
Er is niet echt een verdeling, geen vaste afspraken, het is bijvoorbeeld ook nog afhankelijk van het feit of i

k bij alles ook nog voor een baas werk. Uiteindelijk vormt zich een ritme en het ritme is dan de afspraak. Wie het eerst thuis is kookt, dat is wel een ongeschreven regel. Wie er uit gaat, doet de boodschappen, nog zo eentje. Gaan we beide de deur uit, kijken we even voor wie het makkelijker is om deze te halen. Vrijdags doet manlief de weekboodschappen met de auto. Verder gaat heel veel tussen de bedrijven door. 

De kinderen worden vaak opgevangen door de oma’s (als ik werken mag voor een baas) en meestal bij ons thuis.  Sporten doen we om en om in de avonden, de ander kan dan ook even zijn gang gaan. Meestal is het om 21.00 uur “ons-tijd”.  Tijd voor mezelf heb ik sowieso ’s middags, dochterlief slaapt en zoonlief gaat naar school. Die momenten gebruik ik echt voor waar ik zin in heb. Dit komt vaak neer op bloggen, fotograferen of ontwerpen en maken en dat met een suf tv-programma op de achtergrond.
——————————————————————————-
Wat leuk om te lezen. Net als Nathalie ben ik ook gestopt met korfbal, om eigenlijk dezelfde reden (moe als ik laat terug kwam van trainen, veel oppas moeten regelen door het onregelmatige werk van M.). We zijn niet de enige dus. Ook vanmiddag weer niet echte verdelingen (ik denk dat een verdeling meer iets is van vroeger haha). Handig die mannen die ons mooi even helpen.
Hebben jullie nog wel een verdeling gemaakt van taken? Zijn er bepaalde taken die jij op je neemt of juist je man?
Liefs,
Minke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: