Ik schreef er al eerder een artikel over. Dat ging over hoe je je kinderen het christelijke geloof kunt meegeven. Daarbij had ik het ook over het slaapliedje voor het slapen gaan. Wij zongen dus altijd ‘Ik ga slapen ik ben moe, sluit mijn beide oogjes toe.’ Dat heb ik vroeger zelf geleerd, 4 coupletten, en wilde dat graag aan mijn kinderen meegeven. Toen ik er iets beter over na dacht kwam ik daar toch op terug.

Bewoording
Het gaat dan eigenlijk met name om de bewoording. Het is nogal ‘oude’ taal en Luca heeft soms echt geen idee wat hij zingt. Dat is jammer, want ik vind het juist leuk om met hem te zingen. Als hij God vraagt om bij hem te zijn dan is het fijn als hij ook weet dat hij dat heeft gevraagd. Er is wel een nieuwe versie verschenen in modernere taal. Maar eerlijk, ik krijg dat dus niet in mijn hoofd. Er is denk ik maar plek voor 1 liedje in deze strekking.

Vergeef hun zonden
Toen zat ik eens bij Nola en zong voor haar ‘Schoon haar zonden velen zijn, maak om Jezus’ wil haar rein.’ Alsof zij, een meisje van nog geen 6 maanden van alles fout had gedaan die dag en echt heel slecht bezig was geweest. Alsof zij iets kon veranderen aan de dingen die ze op die dag had gedaan (iets met draaien, eten, huilen en slapen). Nee, dat leek mij niet en daar kan ik eigenlijk ook niet achter staan. Het gaat me te ver en is te zwart wit en niet meer van deze tijd.

Maar wat dan?
Ik had geen idee wat ik dan wel wilde, dus vroeg hulp aan mede christenen. Wat leuk om alle tips te lezen. Deze wil ik dan ook graag met jullie delen.


  • De eerste suggestie was onderstaande nummer.
  • De volgende tip was ‘Jezus is de goede herder’. Deze ken ik nog wel van school vroeger. Was niet mijn lievelingslied, maar wel een erg mooi nummer met fijne tekst. Prettig voor het slapen gaan.
  • Ook werd er aangegeven dat kinderen juist wel degelijk meer weten en begrijpen dan we denken. Soms voelen ze zich onrustig door de dingen die ze gedaan hebben. Dan is het fijn om ze te leren dat zij vergeving mogen vragen. Dan zou ik dat liever in taal van nu leren, dan zij het ook echt begrijpen.
  • Herkenbaarheid en herhaling geeft vertrouwen. Dat is prettig voor kinderen. En als ze vragen hebben kunnen we het ook uitleggen aan ze en een mooi gesprek voeren.
Uiteindelijk heb ik gekozen om alleen het eerste en laatste couplet te zingen met de kinderen. Dat ze fijn mogen slapen en de God over ze waakt. Dat ze vrolijk en gezond weer op mogen staan met de zon die naar ze lacht. En wie weet kunnen we daar in de toekomst nog iets aan toevoegen. 

Wat zingen/bidden jullie voor het slapen gaan?

2 thoughts on “Ik ga slapen ik ben moe, sluit mijn beide oogjes toe.

  1. De nieuwe/modernere versie van ‘ik ga slapen ik ben moe’ is even wennen, maar hij is wel mooi. Wij zingen deze vanaf babytijd met de kinderen als ze naar bed gaan. Nu de oudste wat groter wordt dan is er ook wel afwisseling met liedjes zingen, en het gebeurt nu ook wel dat we samen hardop gaan bidden. Ook erg mooi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: