Samenwerkingsspellen, ik hou ervan. Je wint samen. Je verliest samen. Heerlijk! Geen geruzie omdat ‘het niet eerlijk gaat’ of ‘omdat jij vals speelt’. Nee, je doet het samen. Dus win je en verlies je samen. Kites is zo’n samenwerkingsspel. Of ook wel coöperatief spel genoemd. Het spel is winnaar in categorie spellen tot 12 jaar bij speelgoed van het jaar. Dat snap ik direct, want het is een leuk spel om te doen. Je moet opletten, samenwerken en het zo spelen dat je dus alle ‘vliegers’ omhoog houdt. Zie je het voor je? Ik vertel je snel wat die vliegers dan zijn.

kites - de tijd vliegt - uitgelichte afbeelding

Kites – de tijd vliegt

Vliegers, ik zie het al voor me. Op de hei, allemaal een vlieger in de hand en hem maar omhoog proberen te houden. Dat gaat natuurlijk helemaal mis. Gelukkig is dat bij het spel kites – de tijd vliegt niet zo. De vliegers zijn namelijk geen echte vliegers maar zandlopers. En die zandlopers gaan niet allemaal even snel. De ene is 1 minuut en de volgende 2 minuten. Maar het doel is dat je samen zorgt dat alle zandlopers vol blijven. Dat doe je door ze om te draaien. Maar let op, dat kan alleen wanneer je de kaart speelt met de juiste kleur.

Ben jij opgewassen tegen zo veel spanning? Samen werken, luisteren en goed kijken. Opletten geblazen. Want even een moment van afleiding en ineens is de zandlopen leeg. Dan is het spel afgelopen en heb je verloren. Je gaat dan natuurlijk wel de punten tellen, maar het kan altijd beter. Want ja, niet alle kaarten zijn gespeelt en de zandloper is leeg (a.k.a. de gevallen vlieger). Super leuk om dit samen met je gezin te doen. Ook leuk met tieners in huis!

kites - de tijd vliegt - alle spullen

Hoe werkt het spelletje

Het is een spel voor 2 tot 6 spelers en je bent er zo’n 10 minuten mee bezig. Een zogenoemd real time spel waarbij je dus samen ervoor zorgt dat de vliegers in de lucht blijven. Om dit voor elkaar te krijgen met je goed communiceren. Maar eerst moeten we alles klaar leggen om te starten. Je begint met de zandlopers waarbij je het zand allemaal naar 1 kant laat gaat. Wanneer dat gebeurd is leg je ze plat op tafel. Ze staan dus niet rechtop. De kaarten deel je uit, 5 per speler (dit hangt van het aantal spelers af) en de rest van de kaarten leg je op een stapel in het midden. De challenge kaarten doen niet mee. Dit zijn 3 verschillende kaarten waarbij er een vliegtuig kan komen, de lijnen door elkaar kunnen gaan en het kan gaan onweren. Een soort pest kaarten dus eigenlijk.

Je start het spel door de witte zandloper omhoog te zetten. Daarna gebruik je de speelkaarten. Daarop staan de symbolen en kleuren die ook op de zandlopers staan. Daarna ga je de kleuren die op de kaarten staan omdraaien. Heb je 1 kleur op je kaart staan? Dan mag je de witte zandloper of je eigen kleur zandloper omdraaien. Let goed op, want dit is soms wel echt nodig. Aan het einde van je beurt pak je een nieuwe kaart en is de volgende speler aan de beurt. Je draait met de klok mee. Iedereen speelt een kaart en draait de daarop staande zandlopers om. Doe dit zo dat je steeds de zandlopers die het leegst is om draait. Dat vergt goede communicatie met je medespelers en goed kijken wat er gebeurd.

Wanneer is het spel over?

Wanneer de trekstapel leeg is mogen alleen nog maar de gekleurde zandlopers omgedraaid worden. De witte moet zo blijven staan. Het spel is voorbij wanneer alle kaarten gespeeld zijn en er geen zandloper leeg is óf wanneer een zandloper leeg is. De punten worden dan opgeteld (aan de hand van de hoeveelheid kaarten die nog over zijn) en zo krijg je een aantal punten.

Te makkelijk? Gebruik de challenge kaarten

Vind je kites – de tijd vliegt op de manier te makkelijk? Dan kun je de challenge kaarten in zetten. Daarbij kan het onweren, stormen en de lijnen kunnen door elkaar raken. Trek je de onweer kaart dan moet je dit aangeven en het in je volgende beurt direct spelen. Je moet dan alle zandlopers omdraaien. Pak je de kaart waarbij de lijnen door elkaar gaan? Dan mag je dit niet delen met de andere spelers. Je moet hem wel direct in je volgende beurt spelen. Alle spelers geven dan een kaart aan de speler links én de speler rechts van hen. De laatste kaart is een vliegtuigkaart. Ook bij deze kaart mag je niet zeggen dat je hem getrokken hebt. In je volgende beurt moet je hem delen. Wanneer deze kaart gedeeld is mag je niet meer spreken met elkaar totdat de vliegtuigkaart bedekt wordt door een andere kaart. Je kunt zelf kijken wat je hierin fijn vind. Alles toevoegen, van alle challenge kaarten 1 of juist maar 1 soort.

kites - de tijd vliegt - de challenge kaarten

Communicatie is een beslissende factor

Communicatie is heel belangrijk in onze maatschappij. Toch zijn er maar weinig die echt goed kunnen communiceren (en luisteren!). Met kites – de tijd vliegt is communicatie een beslissende factor. Zonder communicatie kun je eigenlijk niet winnen. Dan ben je zo druk bezig met je eigen spelletje dat samenwerken geen optie meer is en je dus nooit alle zandlopers goed kunt houden. Als in, dat ze niet helemaal leeg lopen. Een mooie manier om kinderen al te laten oefenen met communiceren en luisteren. Wij zijn dus fan en snappen dat het spel heeft gewonnen bij speelgoed van het jaar.

kites - de tijd vliegt - Pinterest

Speelgoed van het jaar!

Bij speelgoed van het jaar draait het om goed speelgoed. Er zijn enorm veel categoriën waarin er 2 of 3 winnaars door een vakjury worden gekozen. Deze winnaars zijn begin september bekend gemaakt. En nu mag het publiek gaan stemmen op hun favorieten. Heb jij al gestemd? Je kunt zelf ook een hele toffe prijs winnen, dus het is echt de moeite waard om te gaan stemmen. Stemmen kan via deze link.

Specificaties Kites – de tijd vliegt

Kites | Spel: coöperatief spel | winnaar categorie spellen tot 12 jaar | uitgever Asmodee / flootgate games | prijs: 19,99 euro | te koop bij de plaatselijke speelgoedwinkel of bij bol.com via deze link

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.