Veel kinderen in Nederland weten niet hoe het is om in armoede te leven. We leven in een rijk land, waar ondanks de rijkdom van velen ook nog een grote groep mensen (en ook kinderen) in armoede opgroeien. Toch wonen we niet in een container, hebben we geen opvang waar kinderen gaan eten en worden er geen plannen gemaakt om families een schaap te geven om in hun levensonderhoud te voorzien. We kunnen veel leren van dit verhaal. Over dromen, dieptepunten, vriendschap, hoop en herstel.

Knokken voor een kans - uitgelichte afbeelding

Knokken voor een kans

Seda is 10 jaar en woont met haar familie in Armenië. Niet in een huis, maar in een container. Haar oma heeft een motto, ‘eens arm, altijd arm’. Seda weigert zich daar bij neer te leggen. Ze wilt arts worden. Een goede arts. Zo kan ze mensen helpen. Ze werkt enorm hard om uit de armoedespiraal te komen. Helaas is het ingewikkelder dan gedacht. Wanneer de kerk een plan bedenkt om de arme gezinnen te helpen lijkt het toch te gaan lukken. Als ze de schapen voor haar oma kan verbergen.

Helaas wil de boer uit het dorp ook de schapen hebben. Hij wil namelijk niet dat er nog meer mensen in het dorp schapen hebben. Dan is hij niet meer de enige. Op een sluwe manier weet hij dat schapen van de oma van Seda te kopen. Levon, de beste vriend van Seda, heeft ook schapen gekregen. Ze zijn zwanger, maar het gaat niet helemaal goed. Toch komt Seda hem helpen met zijn schapen. Kan hij zorgen dat Seda haar schapen terug krijgt zodat haar dromen toch uit zullen komen?

ruilen

Armoede zoals wij het niet kennen

Knokken voor een kans is een boek over armoede. Het soort armoede dat wij niet kennen. Wij hebben ook wel tijden gekend dat we zuinig deden met geld. Weinig extra’s, maar genoeg om van te leven en onze kinderen te geven wat ze nodig hadden. Daar wordt niet over gesproken met anderen. Niet op het plein met de andere moeders, niet met familie of vrienden. Ook niet wanneer het nog slechter gaat. Dat is ook de reden dat mensen armoede niet kennen en denken dat het wel mee valt. Dit boek laat je zien dat het soms helemaal niet mee valt. Hoewel het in een ander land is en ik hoop dat het in Nederland, een rijk land, toch niet zo erg is voor mensen, geeft het wel inzicht aan kinderen. Hoe het ook kan zijn. Hoe het is wanneer je niet veel geld hebt thuis.

Knokken voor een kans - achterkant

Kinderboekenweek 2023 ‘Bij mij thuis’

Knokken voor een kans is een prachtig boek dat past bij de Kinderboekenweek 2023. Het thema van deze Kinderboekenweek is Bij mij thuis en dat is precies wat dit boek prachtig laat zien. Seda neemt je mee in haar verhaal. Je krijgt een inkijkje in haar wereld, haar dromen en de uitdagingen die ze tegen komt. De gedachten van haar oma zijn te begrijpen. Zeker wanneer je weet wat ze heeft meegemaakt. Toch is ook de gedachte van Seda te begrijpen en dat ze elke kans die ze krijgt pakt om uit de spiraal van armoede te komen. Ze wil iets beters voor zichzelf.

De kinderen die het verhaal lezen kunnen hier een hoop van leren. Veel kinderen in Nederland hebben het heel luxe. Ook onze eigen kinderen. We proberen ze wel bij te brengen dat ze het enorm goed hebben. Toch is dat lastig omdat ze niet anders weten. Ze weten niet beter dan dat we nieuwe schoenen halen als ze te klein zijn, dat ze nieuwe kleren kunnen krijgen. Ondanks dat we ook tweede hands kleding hebben voor onze kinderen. Het is goed wanneer ze een verhaal als dit lezen om te beseffen dat het niet eerlijk verdeeld is in de wereld. Dat het niet voor alle kinderen vanzelfsprekend is om nieuwe kleren te krijgen bijvoorbeeld.

Extra’s bij knokken voor een kans

Knokken voor een kans is geschreven voor kinderen van ongeveer 9 tot 12 jaar oud. Het is een vrij groot lettertype, wat heerlijk leest vind ik zelf. In het boek komen een aantal woorden voor die wellicht wat uitleg nodig hebben. Deze kun je achterin het boek in een woordenlijst vinden. Super handig, want zo kunnen de kinderen het opzoeken en direct verder gaan met lezen. Willemijn de Weerd, de schrijfster van het boek, maakte in 2020 een reis naar Armenië. Ze bezocht daar kinderen die in een container wonen, ze luisterde naar hun verhalen. Daaruit kwam dit boek voort. Wat ze daar zag en meemaakte kun je via de QR-code die in het boek staat lezen en zien. Heel fijn voor wanneer je zoon of dochter meer wilt weten.

Specificaties knokken voor een kans

Auteur: Willemijn de Weerd| Uitgeverij: Jongbloed Media/Columbus | Eerste uitgave: 22 september 2020 | ISBN: 9789085434467 | 96 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Pinterest - Knokken voor een kans
footer

1 thought on “Knokken voor een kans – over een moedig gevecht tegen armoede

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: