Het is begin december 2018 als Nola steeds vaker klaagt over pijn als ik haar ga verschonen. Dat is niet goed, denk ik en ik haal nog een tube Bepanthen baby zalf. Helaas is dat alleen symptoom bestrijding. Nola weet het. Ze vraagt elke keer of ik wil smeren als ze een schone luier krijgt. Dit kan zo niet langer en ik besluit haar, tegen mijn gevoel in, toch al zindelijk te ‘maken’. Maar hoe maak ik mijn kind nou zindelijk? Dat heb je niet zo snel voor elkaar denk ik. Luca ging super makkelijk, dit gaat toch een ander verhaal worden ben ik bang.

De laatste dag voor de kerstvakantie

In de kerstvakantie moet het gebeuren heb ik bedacht. We hebben 2 weken om haar zindelijk te krijgen. Dan hebben we er geen ‘last’ van op school én kan ze gewoon wennen aan de wc thuis. Ik klets er wat over met de leiding van de peuterspeelzaal. Ze vinden met optimistisch, want Nola geeft nog helemaal niet aan dat ze naar de wc wil. Ze hebben gelijk, moet ik bekennen. Maar zo kan het ook niet dus we gaan er voor. Als we thuis komen uit school gaat de luier direct uit. Ons avontuur start nu!

De eerste dagen zonder luier

De eerste dag gebeuren er een aantal ongelukjes, die we nog op 1 hand kunnen tellen. 1-0 voor mama! We hebben het potje op een plek gezet die zij fijn vind, de keuken (echt, hoe ze daar bij kwam geen idee!) en daar mag ze plassen. Dat gaat goed. Plassen is vaak ook niet het probleem. Het gaat meer om de grote boodschap. Ook bij Nola blijkt dat een ding te zijn. Dat houdt ze rustig een aantal dagen op. Niet echt goed en zeker niet wenselijk. Maar wel herkenbaar van haar. Dus ik maak me niet direct zorgen daar over. Helaas gebeurd de grote boodschap ook meer niet als wel op het potje. De rest van de vakantie gaat het aardig goed. Ja er zijn ongelukjes, nee de wasmachine staat niet dag en nacht aan met kleren van Nola. Gelukkig maar, want zonder droger niet droog te krijgen anders.

Zindelijk wordt je niet zomaar. Hoe wij Nola zindelijk kregen en waarom ik wilde dat ze zindelijk zou worden vertel ik je in deze blog.

Na de vakantie naar school

Nola is zindelijk, hoera! Maar nu komt school er weer bij. Gaat het daar ook goed? Ik besluit niet direct een luierbroekje te doen, dat werkte bij Luca ook niet goed. Dus gewoon zonder luier naar school. Een aantal keer heb ik haar opgehaald in natte kleren of andere kleding dan zij aan had toen ik haar bracht. Maar de meeste dagen gaat het goed! We zijn nu 4 maanden verder en de ongelukjes worden minder. Ik gok op maximaal 1 keer per week een ongelukje. En daar zijn we blij mee! Ook de grote boodschap doet ze nu op de wc of op het potje.

Wil je over van een ledikant naar een peuterbed? Ik geef je een aantal tips in deze blog

Hoe hebben we haar geleerd de grote boodschap op het potje te doen?

We hadden het idee dat bij Nola het probleem niet zo zeer lag in het feit dat ze bang was. Naar onze mening was het meer dat het gewoon te lang duurde. En die tijd gebruikte ze liever om te spelen dan om op de wc te zitten. Begrijpelijk, maar niet wenselijk. Wij hebben toen een beloningssysteem gebruikt. Eerst met 2 stickers (voor elke keer dat ze op het potje de grote boodschap deed een sticker) en bij 2 stickers een cadeautje uitzoeken. Dat hebben we herhaald met 5 stickers en later nog met 20 stickers. De lol was er uiteindelijk wel af, maar dat cadeautje vond ze wel heel fijn.

Verschil met zindelijk maken en zindelijk uit zichzelf

Luca wilde zelf zijn luier uit en ik denk dat hij daardoor weinig ongelukjes heeft gehad. Nog steeds (hij is inmiddels bijna 6) zijn zijn ongelukjes op 1 hand te tellen. Bij Nola is dat heel anders zoals je kunt lezen hierboven. Ik ben dan ook geen voorstander van zindelijk maken. Zeker niet omdat de ouders dat willen vanuit andere redenen dan het kind zelf. Wij hadden, vonden wij, geen keus meer. Alles geprobeerd (andere luiers, anders douchen en zalf), maar niets hielp tegen de pijn die Nola had met de luier aan. Dus dan is de enige optie luier uit en op het potje plassen.

Wanneer over naar de wc?

Eerlijk gezegd was ik allang blij dat het zo redelijk vlot verliep met zindelijk worden op het potje dat ik de wc gewoon links liet liggen. Ze wilde niet op de wc-bril verkleiner zitten (snap ik wel, ding bewoog veel en zakte wat in) en gebruikte liever het potje. Nog steeds zit ze vaak op het potje, maar ook op de wc gaat tegenwoordig steeds beter. Ze kan er zelf opklimmen (ze is wat klein, dus grote wc’s helpen we en bij openbare wc’s houdt ik haar sowieso vast. Geen handjes van haar op die vieze wc-bril alsjeblieft) en bij andere gaat ze ook gewoon op de wc. Dus geen gesjouw met potjes als we een dagje uit gaan. Dat is ook wel heel fijn kan ik je zeggen. Maar thuis blijft ze nog even lekker op het potje zitten. Die wc komt echt wel een keertje.

Lees hier de blog over het zindelijk worden van Luca.

Hoe maak je je kind in de nacht zindelijk?

Dit is per kind natuurlijk verschillend, wanneer hij/zij in de nacht droog blijft. Daarnaast is het ook lastig te trainen. Veel ouders halen hun kind rond 23.00 uur nog uit bed voor een plasje. Dat doen we niet, ze mogen roepen (of zelf gaan) als ze moeten plassen. Maar om 23.00 slaap ik ook al en ik ga geen wekker zetten. Daarbij denk ik dat het niet veel zin heeft. Niet elk kind hoeft dan al naar de wc en sommige moeten wat vaker en dus nog een keer in de nacht. Luca was met 1 week ook de nacht zindelijk, wederom niets aan gedaan. Nola lijkt dat ook te doen. Maar omdat ze overdag nog wel eens een ongelukje heeft mag ze in de nacht een luierbroekje voor. Deze is elke ochtend droog, maar ik heb de stap naar onderbroek nog niet durven maken. Misschien in de vakantie eens proberen.

Kregen we Nola zindelijk binnen 2 weken & werkt potjestraining?

Samenvattend kunnen we eigenlijk wel kort zijn. Ja, Nola was zindelijk op wat ongelukjes na. De potjestraining heeft dus gewerkt. Toch ben ik daar geen voorstander van, omdat de ongelukjes dan aanzienlijk meer zijn dan wanneer je kind zelf aangeeft geen luier meer te willen. Tenminste, zo is toch onze ervaring. Wanneer een kind 3,5 is of pijn heeft door de luier raad ik echter wel aan potjestraining te starten (wanneer je kind ouder dan 2 is natuurlijk, bij een baby lijkt het me wat onzinning). Voor ons heeft het goed uitgepakt, we zijn van de luiers af en hebben enkel nog in de nacht luierbroekjes. En met dagjes uit neem ik naast extra schone kleding ook nog een extra setje met luierbroekje mee. Twee keer verschonen tijdens een dagje uit vind ik zelf voldoende. En ook voor Nola vind ik dat meer dan genoeg.

Ben jij fan van potjes training? Hoe heb jij zindelijk worden in de nacht aangepakt?

Zindelijk wordt je niet zomaar. Hoe wij Nola zindelijk kregen en waarom ik wilde dat ze zindelijk zou worden vertel ik je in deze blog.

Stock Photos from MIA Studio/Shutterstock

2 thoughts on “Kregen we Nola zindelijk binnen 2 weken & werkt potjes training?

  1. De oudste een jongen was met 2.5 zindelijk overdag. S nachts pas toen hij 8 werd. Daar hebben wij alles aangedaan tot plaswekkers aan toe. Dat nummer 2 en 3 wakker waren en hij lag nog te ronken! Toen hebben wij het gewoon gelaten en nu gaat het goed.
    De.middelste een meisje was met 2 jaar en 3 maanden dag en nacht zindelijk. Ik denk nog geen 5 ongelukjes in totaal.
    De jongste was 2.5 overdag zindelijk en met 4.5 s nachts. Die had gewoon geen zin om uit bed te komen. Tot voor kort haalden wij haar uit bed om te plassen omdat ze s nachts echt moest. Ze zat dan half slapend op de wc maar dan hadden wij geen ongelukjes.
    Ik Ven met alle 3 vanaf hun 2de jaar begonnen met op de wc zetten . S ochtends bij aankleden en s avonds het naar bed gaan. Kwamen dan de eerste plasjes dan deed ik het iedere verschoon ronde en dan zonder luier. Ik heb bet potje bewust overgeslagen omdat ik op mij werk kdv veel kids zag die weer moeite hadden net de overstap potje naar wc. Vandaar.

    1. Ja dat hoor je vaker. Daar hebben onze kinderen gelukkig geen last van. Nola kan prima op de wc, doet ze op school ook. Maar vind soms potje fijner.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: