Voor kinderen is het belangrijk om te bewegen en te ontspannen. Dat kan op verschillende manieren. Yoga is een manier van bewegen en ontspannen. In drukke en stressvolle tijden kan ik me voorstellen dat dit een hele fijne manier is om dat te doen. Ik heb het zelf ook wel eens gedaan bij de sportschool, maar weet er te weinig van af. Toen ik de kans kreeg met de kinderen laagdrempelig in te stappen om yoga thuis te doen leek me dat een mooie manier om kennis te maken. Het houdt de kinderen in beweging en soepel. En misschien wordt ik ook ooit nog eens lening. Maar kun je als christen wel yoga doen? En wat is het precies? Ik leg het je hieronder graag uit én heb een leuke verrassing voor jullie!

Kun je als christen yoga doen?

De meningen lopen uiteen en meestal staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Of ze zijn van mening dat het wel kan, of ze zijn van mening dat het niet kan. Waarom niet? Omdat je met houdingen een hindoe god zou aanbidden. Omdat je daarmee tegen het gebod van onze God in gaat (aanbid geen andere goden). Het zou niet gaan om enkel oefeningen, maar om het nastreven van een hindoe doel. En dat zou juist als christen niet mogen. Maar, wanneer je positieve effecten van yoga merkt (denk aan meer ontspanning & zelfverzekerder) dan kan dat toch juist ook heel goed zijn? Nee, ik wil zeker geen andere goden aanbidden, want er is voor ons maar 1 God. Maar wanneer ik mijn kinderen kan helpen met bepaalde houdingen dan doe ik dat zeker. Zodat zij ten volle ten uiting kunnen brengen zoals zij bedoeld en geplaatst zijn door onze God.

Little-Yoga

Waarom ik deze vorm koos voor onze kinderen

Ik kan zelf geen yoga, ik ben totaal niet lenig en heb er ook echt geen verstand van. Wellicht heb je dat al gemerkt in het eerste stukje van dit artikel. Maar in mijn beleving, wanneer we samen ontspannen, werken aan een beter slaappatroon of meer concentratie zou dat ook kunnen door middel van houdingen en bewegen. Bewegen is goed voor je, welke vorm je ook kiest. Het draagt bij aan een goede gezondheid. Als kind zijnde, maar zeker ook al volwassene. Als ik merk hoe stijf ik ben vergeleken met mijn kinderen. Dan lijkt met me alleen maar goed om goed voor ons lichaam te zorgen. Deze opdracht kregen we ook van God, zoals je in de Bijbel kunt lezen. Zeker nu we veel thuis zijn en minder bewegen. Yoga is daarvoor een makkelijke manier. En met de kaarten van Little yoga ook heel laagdrempelig.

Kaarten-uitzoeken little yoga

 

Hoe doen we dat dan, yoga met kinderen

Yoga met kinderen doen wij op een spelende manier. We kiezen plaatjes uit die we tof vinden (of kiezen iets uit het boekje dat erbij zit). Dat leggen we neer en dan gaan we samen die plaatjes na proberen te doen. We aanbidden geen andere goden, we proberen onze lichamen soepel te houden. We proberen te bewegen in plaats van stil te zitten. Wij hebben dit lichaam van God ontvangen om er voor te zorgen. Dat kunnen we enkel als we ook bewegen. Wanneer we dat doen met een grote lach op ons gezicht heeft dit positieve effecten voor ons en ons mentale welzijn. En vooral dat laatste is nu ook belangrijk. Dan kunnen we wel geforceerd gaan bewegen, maar als dat je humeur niet bevorderd is dat ook niet ideaal.

Kaartje Little yoga

Wat is die yoga voor kinderen dan?

Little yoga is een mooie box met een aantal kaarten en een boekje met uitleg. In het boekje staat kort iets uitgelegd over wat yoga is. Daarna staan er verschillende ongemakkelijkheden met daarbij horende bewegingen. Hoe je kunt kijken welke voor je kind geschikt zijn. Wat je kunt doen bijvoorbeeld voor een goede nachtrust (en met kinderen is slaap echt wel belangrijk, ook voor het kind zelf!) of meer zelfvertrouwen. De kaarten zien er tof uit (ja daar zoekt onze jongste ze dus echt op uit). En het nadoen geeft ons veel plezier. We zien er geen goden bij, geen andere godsdienst en al helemaal niets kwaads in over ons eigen geloof.

Wij blijven dit dus zeker doen. Echt, een aanrader als je samen met je kinderen wel even wat vrolijkheid kunt gebruiken. We hebben zo veel gelachen samen toen we de oefeningen dezen. We zijn lekker bezig geweest & hadden lol. Daar gaat het ons om. En ik hoop voor jou ook, want ik mag 3 volgers blij maken met ook een set kaarten.

Wat mag je doen om een set te ontvangen?

Voor een extra kans kun je dit bericht delen in je stories (tag mij dan even) en reageren op facebook bij het bericht.

Little-Yoga - pinterest

Tips om yoga te doen als christen

Bid voorafgaand aan yoga tot God. Vraag hem om bij je te zijn. Dat je rust en ontspanning mag krijgen van de oefeningen & zijn aanwezigheid mag ervaren. Zodat je meer tot hem kan richten en dichter bij hem kan komen. Juist nu in de 40-dagentijd richting Pasen is het belangrijk om je blik wel op Hem te houden. Het kan heel goed zijn dat alles heel aangrijpend is en je aandacht vraagt. Maar bid dat je door even stil te staan met yoga (of meditatie) Hem in aanwezigheid mag voelen.

Welke sport of vorm van bewegen doen jullie thuis met je kinderen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: