Dat is wel even wat anders zeg. In plaats van de kinderen naar school, een ritme en tijd om bij te komen voor mezelf is er nu chaos. Of eigenlijk gestructureerde chaos. Want er is best wel een ritme te bekennen hoor. En we doen elke dag wel een soort dezelfde dingen. Maar we moeten allemaal kijken hoe het voor ons het beste werkt. Niet alleen nu met een periode van thuisblijven, ook in de zomervakantie wanneer de kinderen veel thuis zijn is dat zo. Ik heb wat dingen geprobeerd en wil dit graag met je delen. Zo komen we de tijd goed door & gaan we als moeder niet helemaal ten onder onder de druk. We maken er gewoon een feestje van om thuis te blijven. Want lieve mama, je doet het geweldig!

Mijn tips voor jou:

  1. Plan stille tijd in om je geloof te voeden
  2. Sport en beweeg
  3. Houdt structuur, geen dictatuur
  4. Doe rustig aan
  5. Luister naar je lichaam en voed het
  6. Doe leuke dingen

Dat is best makkelijk gezegd natuurlijk. Ik zal het even voor je uitleggen hieronder. Zo kun jij ook met deze punten aan de slag en er een feestje van maken. Het is allemaal wellicht makkelijker wanneer je niet werkt of wanneer je man thuis is. Ik ben wel thuis, maar heb mijn eigen blog en beperkingen. Mijn man is gewoon aan het werk, wisseldiensten in het ziekenhuis. Daar is dit ook op gemaakt natuurlijk, maar pas het vooral zo aan dat het voor jou ook werkt. Want dat is wat je verdiend. Jij en je kinderen, zodat het ook een feestje wordt om thuis te blijven.

Plan stille tijd in om je geloof te voeden

Van alle tips heb ik deze expres als eerste gezet. Het is in deze tijd makkelijk om af te geven op God en het geloof te laten voor wat het is. Wat een ellende is er in de wereld. Dat was altijd al wel, maar met Corona natuurlijk nog een tandje erger. Het is overal, overal worden mensen ziek en gaan er mensen dood. Maar plan in deze tijd, de 40-dagentijd, vooral ook stille tijd. Lees klaagliederen eens. Pas je eigen woorden toe en uit het naar God. Hij hoort je, Hij ziet je & Hij hoort je. Hij zal bij je zijn en je helpen om deze tijd door te komen. Blijf positief en het geloof voeden. Ik ben bezig met een leesplan voor Pasen. Dat lees ik altijd als eerste in de ochtend. Heb ik mijn stille tijd gehad en kunnen we daarna door met huiswerk. Of doe het tijdens het huiswerk van de kinderen als dat lukt. En check op zondag eens een kerk die een online dienst houdt.

Sport en bewegen

Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar sinds we thuis zitten beweeg ik veel minder en eet ik meer. En dat is niet een al te beste combinatie. De sportscholen zijn dicht. Teamsporten gaan niet meer door. Toch zijn er een hoop dingen die nog wel kunnen. Heb je geen klachten? Ga dan wandelen, fietsen of hardlopen. Dat is nog steeds mogelijk en in de zomervakantie normaal gesproken ook. Houdt in de zomer de temperaturen wel in de gaten. Houdt nu (maarte 2020) wel rekening met de 1,5 meter afstand van elkaar ivm het virus wat zich verspreid. Lukt het niet, zoek een home-workout uit en doe die thuis. Er is veel te vinden op instagram, youtube en pinterest. Zo blijf je in beweging en dat is echt goed voor je lijf. Wordt je zelf ook vrolijker van. Een win-win situatie dus. Doe het samen met je kinderen, dan wordt het pas echt een feestje.

thuis blijven feestje

Houdt structuur, geen dictatuur; denk aan een feestje

Hoe het bij jou gaat weet ik niet, maar ik wordt nogal kriegelig van al die lijstjes met dingen die af moeten. Of met de vele tips die we kunnen doen. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Krijg het gevoel dat ik van alles mis en mijn kinderen straks enorm achter lopen. Maar eigenlijk is het toch vooral belangrijk dat jullie/wij het samen thuis fijn hebben. Dat de kinderen zich veilig voelen en fijn. Zoals een bestuurder van de organisatie waar de school onder valt zo mooi zei ‘ze weten later niet meer of ze dat huiswerk nu wel of niet gemaakt hebben. Ze weten wel of ze zich veilig en fijn voelden thuis of niet’. En daar gaat het om. Gaat het een dagje niet? Dan doen we het een dagje niet, halen we later wel weer in of niet. Zou ik zelf ook wel eens wat meer op kunnen letten. Dus lieve mama’s laten we geen dictatuur maken thuis, maar gewoon een beetje structuur en een beetje een feestje.

Doe rustig aan en luister naar je lichaam

Zeker wanneer je chronisch ziek bent kan dit een minder fijne periode zijn. De druk om van alles te doen thuis met je kinderen is best groot vind ik. Maar je lijf kan soms niet meer. Dan is dat feestje thuis best ver te zoeken. Daar loop ik zelf ook tegenaan. Dus houdt vooral ook rust, doe rustig aan en let op je lichaam. Ook hier geldt, lukt het niet, doe het dan ook niet. Daar wordt uiteindelijk niemand vrolijker van. (Dit ga ik uitprinten jongens. Zo veel beter voor mezelf.) Een dagje lekker helemaal niets doen is ook fijn toch. Daar kunnen wij ook heerlijk van genieten. Dan wel wanneer het wat slechter weer is. Een pyjamadagje met filmmarathon of iets. Lekker eten erbij. Ik zie het al voor me en kan er nu al van genieten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Dit was gisteren. We deden het even wat rustiger aan. Niet direct met schoolwerk starten, maar lekker buiten spelen. In de middag wel schoolwerk gedaan. De dagen zijn natuurlijk anders dus fijn om het lekker af te wisselen. En het weekend? Dan doen we gewoon echt helemaal niks. Normaal deden we dan wel wat spelend leren enzo. Maar nu gewoon niks. Alleen wat ze willen. En eerlijk. Dat is op dit moment niet spelend leren. Dat is dagen op de tablet, naar buiten en eten. Dus hup, wij gaan doen wat ze willen. In de achtertuin. Dat dan weer wel. Maar ik kijk er naar uit. En dat weekend gaat dan weer veel te vlug voorbij. Wat doen jullie in het weekend? Vast voorwerken of juist lekker helemaal niks? #bijnaweekend #klokverzetten #klokvooruit #zomertijd #niksenmag #weekend #planning #thuiskerkzijn #mamavaneenzoon #mamavantwee #mamavaneendochter #mamaminke #thuisonderwijs #spelendleren #mamablogger #christelijkemama

Een bericht gedeeld door Minke (@mamaminke.nl) op

Voed je lichaam in plaats van vullen

Het zal vast ook door de tijd van het jaar komen. De winkels liggen vol met lekker eten voor Pasen. Maar juist nu is het belangrijk je lichaam niet alleen te vullen maar ook te voeden. Je doet dingen anders, sport minder en je wilt je dan niet vol proppen met onnodige suikers. Dus kies ook bewust voor fruit en groente. Wij houden met het 10-uurtje aan wat ze op school ook krijgen. Dat is dus fruit. Thuis wel iets leuker natuurlijk, want ze krijgen van verschillend fruit wat stukjes en een tarwebiscuitje erbij. Maar dan houdt je het voor jezelf ook makkelijker om vol te houden. Een feestje met gezonde voeding kan namelijk ook prima hoor. Net zo feestelijk en leuk. En fruit/groente van het seizoen is niet eens zo heel duur.

Doe leuke dingen, maak er een feestje van

Je kunt nu natuurlijk niet weg en zit wel de hele dag samen thuis. Ga lekker naar buiten (als je geen klachten hebt kun je op berenjacht bijvoorbeeld), maak een lekkere lunch, bak wat samen en ga dan lekker samen eten. Wees iets minder streng dan je normaal zou doen. Dat doe ik in de zomervakantie ook eigenlijk. Al kunnen we dan hele dagen naar buiten door het weer meestal (plus dagjes uit) & hebben ze geen huiswerk. Maar toch, het lijkt er wel op. Extra weken samen om er als gezin sterker uit te komen. Want dat is waar het om gaat. Dat je er als gezin samen sterker en mentaal ook goed uit komt.

Dus hup, ik ga zelf ook aan de slag. Er zijn hier echt nog wat puntjes die we kunnen verbeteren hoor. Maar dit is wel wat werkt. Nee, niet altijd makkelijk om toe te passen. Hallo valkuilen. Maar samen komen we er wel. Samen sterk! 

P.S. heb jij nog een goede tips? Deel deze dan op sociale media met mij en de andere volgers!

1 thought on “Maak van thuis blijven een feestje voor jou & je kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: