Dit is alweer heg vijfde deel in de humoristische serie over meester Daan. Zelf lazen we al eens maffe meester Daan speelt bananenslagbal (waar ook naar verwezen wordt in dit boek). Maffe meester Daan is een baas is het nieuwste deel. Een leuk leesboek voor kinderen in groep 5 en 6, maar ook voor hogere groepen nog erg leuk om te lezen. Ik heb er van genoten als moeder zijnde en herkende wel iets van de problematiek met het vinden van een vervanger. Actueel, leuk en herkenbaar voor kinderen.

Maffe meester Daan is een baas - voorkant

Maffe meester Daan is een baas

Op een middag, tijdens een vergadering verteld de directeur dat hij een andere baan heeft en stopt op school. Dat is best een uitdaging want wie wordt dan de nieuwe directeur? Ze maken een vacature, maar er komen geen reacties binnen. Meester Daan en meester Jesse nemen dan de baan over. Tijdelijk. Zal het lukken om snel een nieuwe, goede directeur te vinden?

Maffe meester Daan staat het liefst voor de klas. Net als zijn collega Jesse. Toch nemen ze de taak van directeur over. Omdat ze dat nog liever doen dan dat de iebeejer die taak op zich neemt. Uiteindelijk blijkt de iebeejer toch best mee te vallen. Maar die directeur, kunnen ze die wel vinden?

vergadering

Herkenbaar in deze tijden

Tijdens een lerarenvergadering geeft de directeur aan dat hij een nieuwe baan heeft en weg gaat. Dan moeten ze opzoek naar een nieuwe directeur. Deze opdracht blijkt moeilijker dan gedacht. Ze kunnen geen nieuwe directeur vinden. Dat is best herkenbaar in deze tijd van krapte aan onderwijzers en ander personeel op scholen. Maar ze bedenken een tof plan. Met middelen die onze kinderen tot hun beschikking hebben. Super leuk om te zien dat ze video’s gaan maken over hun school vanuit het gezichtspunt van de kinderen. Uniek natuurlijk, want dat zie je niet zo vaak. Zullen ze hierdoor een nieuwe directeur kunnen vinden?

hoofdstuk 9

Iedereen is uniek en heeft talenten

In het boek is er een kind in de klas die niet zo goed kan rekenen. Martijn. Maar zijn vader helpen, hij is klusjesman, kan hij super goed. En daarbij een som uitrekenen ook. Hoezo niet goed in rekenen? Een andere manier van kijken. Een leuke toevoeging voor in het boek. Er staat geschreven dat hij andere kwaliteiten heeft zoals een goede vriend zijn bijvoorbeeld. Mooi dat dit eens benadrukt wordt, kinderen mogen weten dat we niet allemaal goed in rekenen of taal kunnen/hoeven zijn, maar dat er ook andere kwaliteiten zijn die ze misschien wel hebben. Dat die net zo belangrijk en waardevol zijn als goed kunnen rekenen.

Maffe meester Daan is een baas - pinterest

Voor wie is maffe meester Daan is een baas geschreven?

Maffe meester Daan is een baas is geschreven op avi E5 niveau. Dat staat gelijk aan eind groep 5. Maar ook voor groep 6 is het nog leuk om te lezen en voor sterke lezers in groep 3 of 4 is het ook een leuk boek. Er komen niet hele heftige situaties voor in het boek (oké er is een situatie waarin de buurvrouw denkt dat de klas wordt ontvoerd). Wel een klein beetje spanning en sensatie dus. Er worden geen grove woorden gebruikt, wat ik voor jonge kinderen erg fijn vind. Een ideaal voor de midden- en deels bovenbouw van de basisschool.

Maffe meester Daan is een baas - achterkant

Voorlezen in de klas

Maffe meester Daan is een baas is super leuk om voor te lezen in de klas. Het is ook voor oudere kinderen nog leuk als de leerkracht hen voorleest. Ze kunnen zelf even ontspannen en wegdromen bij het verhaal terwijl ze luisteren. Achterin het boek staan gespreksvragen die je kunt gebruiken om met de klas nog na te praten over het boek. Dit kun je ook per hoofdstuk doen, de vragen zijn namelijk gerangschikt per hoofdstuk. Zo leren ze goed te luisteren en de informatie later te gebruiken. Handig ook voor het begrijpend lezen. En de juf of meester direct welke kinderen er hebben opgelet en welke niet.

gespreksvragen

Specificaties maffe meester Daan is een baas

Auteur: Judith van Helden | Illustraties: Hanne Snel | Uitgeverij: Columbus – Jongbloed Media | Eerste uitgave: 03-04-2023 | ISBN: 9789085435167 | 112 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Meer lezen over meester Daan?
Maffe meester Daan speelt bananenslagbal

footer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: