Goed, het is eigenlijk niet echt een recept voor eetbaar ijs. Wij hebben het in ieder geval niet opgegeten. Wel hebben we ijs gemaakt en dat wilde ik graag met jullie delen. Zoals sommige van jullie misschien weten zat Luca op de peuterspeelzaal met een vve-verklaring vanwege een vermeende taalachterstand. Daaraan horen, wat mij betreft, ook verplichtingen van ouders. Toen de vraag kwam of wij mee wilden doen aan het vve-thuis programma zei ik dan ook direct ja. Dus wij hebben thuis een map staan met allemaal leuke opdrachten die we thuis kunnen doen én die aansluiten bij het thema op school. Het thema zomer was nu aan de beurt en dat doen we mooi ook in de vakantie. Dus besloten we ijs te maken.

Wat houdt de opdracht in?

De opdracht was heel simpel. Maak ranja met je kind en giet dit in een ijsjesvorm en zet het in de vriezer. Ga af en toe eens kijken wat er met het water gebeurt.

Onze aanpak

Wij deden het iets anders. Wij pakten cola (die toch al te lang open stond en waar de prik dus uit was) en deden dit in een ijsblokjesvorm. Elk bakje steeds een beetje minder cola. Dit vulden we aan met water. De bakjes werden steeds een beetje lichter van kleur. Dit gooide Nola uiteindelijk nog om dus helemaal lukte het niet. We hebben het toen gewoon aangevuld met water. We hebben dit in de vriezer gezet aan het einde van de middag. Voor het slapen gaan hebben we nog even gevoeld en bleek dat het al wat harder was geworden, maar nog niet echt ijs. De volgende morgen hadden we wel ijs. Maar wat gebeurd daar nu mee als je dat laat staan? Daar was Luca niet op berekend en hij gooide zo het cola water over de rand van het bakje op de tafel. Het was allemaal weer vloeibaar geworden!

Wat leert je kind?

Naast lekker kliederen met water en een leuk proefje doen leert je kind hier natuurlijk ook van. Want water dat in de vriezer wordt geplaatst wordt hard en koud. Als je dit dan buiten de vriezer laat staan wordt het ook weer vloeibaar. Je kunt kleuren mengen en dan worden de kleuren ook anders. Mocht je het gaan proeven dan kun je ook proeven dat het anders smaakt. Ook kan je kind hierdoor verschillende structuren voelen (het water, het ijs en het half bevroren water).

Maar het belangrijkste, we hebben samen een hoop plezier gehad met een beetje cola, water en de vriezer!

liefs Minke

[inlinkz_linkup id=724895 mode=1]

[checklist-box title=”onderwerpen mama challenge” extraTitle=”” extraUrl=””]

[/checklist-box]

6 thoughts on “Mamachallenge #4: recept voor ijs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: