Er is al meer dan genoeg over deze Nashville Statement gezegd. Deze verklaring is inmiddels in het Nederlands vertaald en ook hier in Nederland door een aantal mensen ondertekend, o.a. door Kees van der Staai van SGP. Menig mens online voelde de noodzaak zich met deze kwestie te bemoeien. Veelal zag ik een eenzijdige verklaring van de mensen. Laat ik voorop stellen dat ik het hier echt niet mee eens ben. Maar om deze mensen zo af te kraken.

Wat is de Nashville Statement?

In deze verklaring staat hoe christenen om moeten gaan met het geloof en o.a. seks en huwelijk. Het voornaamste is dat zij het niet toestaan dat je mensen van hetzelfde geslacht een relatie aangaan met elkaar, dat je geen seks mag hebben voor het huwelijk en dat je niet van geslacht kunt veranderen. In Nederland wordt het ook wel het homohaatmanifest genoemd. Ze vinden dat je als christen homoseksualiteit altijd moet afwijzen en denken dat het een ziekte is en dus te genezen.

Wat ik van de Nashville Statement vind

In mijn ogen is mijn God, een God van liefde. Hij heeft alle mensen geschapen en dus ook de mensen die zich niet thuis voelen in hun lichaam, de mensen die op hetzelfde geslacht vallen en de mensen die zich om een andere reden aangesproken voelen door de Nashville Statement. Jezus ging om met de mensen waar hij volgens de schriftgeleerden nooit mee om zou mogen gaan. Hij kwam op voor de mensen die buitengesloten werden. Hij leerde ons om niet te oordelen. Wie ben ik dan om dat wel te doen? God heeft het enige en laatste oordeel, dat is niet aan mij óf jou.

Wat zij bedoelen met het Nashville Statement

Aan de andere kant denken zij zo de bijbel juist te interpreteren en te doen wat God van hen verlangt. Daar kun je het mee eens zijn of niet natuurlijk. Het blijft een interpretatie van de bijbel. Ik denk dat wat zij nu doen niet juist is. Maar zeker weten zal ik in dit leven niet. Zij geloven er wel in. Ik zou alleen liever zien dat we alle mensen omarmen en respecteren. Worden we allemaal leukere mensen van. Denk ik.

Mijn God staat voor liefde. Hij heeft álle mensen geschapen.

Mijn geloof staat voor omzien naar elkaar, elkaar liefhebben en elkaar met respect behandelen. Mijn God is een God van liefde die elk mens, elk dier en elke plant/bloem/boom gemaakt heeft. Wie zonder zonde (want zo zien de ondertekenaars van het Nashville statement het) is, werpt de eerste steen. Ik denk dat iedereen snel mag doorlopen en eerst mag werken aan zijn eigen ‘zonde’. 

Mocht je nieuwsgierig zijn hoe andere naar het Nashville statement kijken? Lees dan eens deze blog van Sjoukje. Zij is getrouwd met een vrouw en samen hebben ze twee kinderen. Ze verteld oprecht hoe het voor hun gezin is en wat zij van de verklaring vinden. Een echte eyeopener vind ik zelf.

Nashville Statement; wat vind ik als christen van deze verklaring die mensen buiten sluit? Mijn God is een God van liefde.

Stock Photos from door str33t cat.

6 thoughts on “Nashville Statement; antihomoverklaring? – Wat vind ik ervan

  1. Hoi Minke, Ik begrijp niets van deze verklaring. Deze uitleg van de Bijbel is toch allang bekend? Moet er dan nog een handtekeningenactie worden opgezet, waarbij we Amerika nadoen? Ik zie er het nut niet van in en er zijn heel veel mensen door gekwetst. Het komt er ook op neer dat wanneer je het anders ziet je dan geen goed christen zou zijn want dan neem je de Bijbel niet serieus. Ik neem de Bijbel zeer serieus en ik heb meerdere boeken vanuit verschillende visies rond homoseksualiteit gelezen. Het best vond ik het boek ´Verscheurd´ van Justin Lee, waarin alle teksten rond dit onderwerp kritisch werden belicht en in context gezet. De meesten gaan over sodomie of tempelprostitutie en niet over monogame liefdevolle relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Er was maar 1 tekst niet zo duidelijk. De diepgelovige schrijver, die worstelt met zijn gevoelens geeft dat eerlijk toe. Wanneer we echter kijken naar het leven van Jezus weten we al genoeg over hoe we met een ander dienen om te gaan. Dat heb jij in je blog mooi verwoord.

    1. Bedankt voor je reactie Anne. Zeer waardevol om te lezen. Inderdaad, dit had beter gewoon in Amerika kunnen blijven. Het voegt niets toe en kent enkel verliezers. Dat boek klinkt heel erg interessant. Bedankt voor de tip.

  2. Wat goed dat je dit durft te schrijven in je blog. Ik vroeg mij ook al af of wij dit soort meningen in een statement moeten vastleggen. Helaas worstelen kerken ermee. Meningen zijn verdeeld. Vanmorgen was ik bij een vriendin en ik begreep dat zij er wel achter staat. Daarin wil ik haar respecteren. Ik had mij net als jij afgevraagd wat ik er van vind. En ik vind dat het oordeel aan God is en niet aan mij. En het zou zomaar kunnen dat God niet oordeelt net zoals bij de Samaritaanse vrouw of bij Rachab de hoer die nota bene in het geslachtsregister staat van de Here Jezus in Mattheus 1: 5. Eerlijk gezegd vind ik het hele gedoe beschamend. Dan ben ik maar geen goed christen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: