De nationale voorleesdagen zijn dit jaar van 26 januari tot en met 5 februari. Deze dagen zijn belangrijk, omdat kinderen zo veel kunnen leren van voorlezen. Natuurlijk ook van zelf lezen, maar voorlezen is (zeker bij jonge kinderen) echt heel goed voor hun ontwikkeling. Ze leren niet alleen nieuwe woorden, maar ook hun fantasie wordt geprikkeld. Ze leren dingen die ze kunnen doen. En ze vormen beelden in hun hoofd over verschillende situaties. Even ontsnappen aan de werkelijkheid. Ik hou er zelf ook echt van. En er is zelfs een top 10 prentenboeken gemaakt, die ik je graag laat zien.

Top 10 prentenboeken 2022

De nationale voorleesdagen hebben altijd een prentenboek van het jaar én een top 10 prentenboeken. De prentenboeken van het jaar worden altijd in april gekozen. Deze prentenboeken, en de winnaar ‘het prentenboek van het jaar’, worden door een jury van bibliothecarissen gekozen. Dit gebeurd dus een jaar voordat het de nationale voorleesdagen zijn. Ze kiezen uit Nederlandse prentenboeken, maar niet noodzakelijk van Nederlandse oorsprong. Het kan dus zijn dat het prentenboek van het jaar al 2 jaar eerder verschenen is. Maar dat maakt de boeken niet minder leuk. Wees er wel snel bij, want de prentenboeken zijn vaak wel snel uitverkocht.

Winnaar prentenboek van het jaar

De winnaar van de prentenboek van het jaar 2022 is ‘Maar eerst ving ik een monster.

Welke ouder kent het niet. Snel even je zoon/dochter instoppen, nog even een kort verhaaltje en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen, maar ook om samen te lezen. Het is een feest! Het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen levert vrolijke taferelen op. En juist dat kunnen we in deze tijd geod gebruiken. Een verhaal dat nooit uit is. Het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

Nationale voorleesdagen top 10 prentenboeken

Vos gaat een stukje rijden – een vrolijk leesverhaal voor kleine coureurs. Over vos die gaat rijden. Over hobbels en door dalen. Steeds verder met veel plezier. Hij merkt niet dat er steeds meer dieren met hem meerijden.

Het eiland van olifant – over gastvrijheid en samenzijn. Olifant die een storm meemaakt op zee en dan op een eiland beland. Muis wil hem wel helpen, maar de boot gaat stuk. En ook de andere dieren kunnen de olifant niet helpen. Dan blijven ze maar samen op het eindland.

Duizend-en-één paarse djellaba’s – over een Marokaanse familie die op vakantie gaat bij hun familie. Ze nemen typische Nederlandse producten mee naar hun familie. Als ze terug naar Nederland gaan nemen ze allerlei kruiden mee terug. Die kruiden halen ze op de mark. Daar raakt Esmaa haar moeder kwijt. En wat lijken al die Dejellaba’s dan ineens op elkaar.

Hé, baby kijk! – om je baby alvast voor te lezen. Door het zwart/wit kleurgebruik kan je baby al snel het contrast zien. Heel fijn om zo te starten. Je baby geniet van het horen van je stem en het ruiken van je geur. Zo creeer je een fijn moment voor haar/hem met mama of papa.

Heertje en Meneertje – over vriendschap. Heertje en Meneertje zijn dikke vrienden en ze houden beide van bouwen. In de hoogte en de diepte bouwen ze beide aan hun eigen huis. Wanneer hun huizen klaar zijn missen ze elkaar. Samen wonen is toch veel leuker. Maar hoe dan?

De koffer – een bijzonder prentenboek over vreemdelingen en vluchtelingen. Op een dag komt er een vreemdeling met alleen een koffer. Er zijn een heleboel vragen, zoals wat hij komt doen en wat er in de koffer zit. ‘De koffer’ is een hartverwarmend verhaal over hoop en vriendelijkheid en de manier waarop we omgaan met mensen in nood. 

Muk – een dalmatiër pup. Het liefst wil hij nog veel meer stippen. In het boek lees je een doldwaas avontuur van Muk.

Daar ben je – 12 prenten, 12 gedichten, de eerste twaalf maanden. Een poëzie prentenboek. Het eerste jaar van luiers, voeding en slapen (of niet) gevangen in 12 prenten met gedichten.

De ridder zonder billen – over een ridder die graag een prins wil zijn. Opzoek naar billen, om zo zijn prinses te veroveren. Zou het hem lukken?

Dit waren de prentenboeken die centraal staan tijdens de nationale voorleesdagen 2022. Zijn jullie ook zo dol op prentenboeken? Welk van de prentenboeken uit deze top 10 zou jij wel willen lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: