Pesten, iets waar ik heel bang voor ben dat het mijn kinderen zal overkomen. Ik heb vroeger van dichtbij mee gemaakt dat kinderen gepest werden en dat doet wat met je. Mijn kinderen zou ik dat dan ook graag besparen, maar helaas zal dat waarschijnlijk niet gaan. Gelukkig zijn er een aantal manier om je kind te helpen bij vermoedens van pesten of gepest worden. 

In beperkte mate is pesten of gepest worden niet zo erg

Het klinkt heel krom en het strookt niet met wat ik hiervoor schreef, maar het schijnt dus echt allemaal niet zo erg te zijn. Kinderen moeten even door een fase heen van pesten én gepest worden. Natuurlijk zijn ook hier grenzen aan. Ook wij hebben te maken met pesten, bijvoorbeeld op de werkvloer. Op school kan je kind in een veilige omgeving leren hoe hij hier mee om kan gaan. Beter jong leren dan ouder niet weten hoe je er mee om moet gaan.

Iedereen mag met plezier naar school gaan

Geef ook aan je kind aan dat iedereen met plezier naar school mag gaan. Als er dingen gebeuren die iemand niet leuk vind (het pesten), dan kan het zijn dat hij niet met plezier naar school gaat. En het kan juist zo’n leuke tijd zijn. Dat is toch het aller leukste als iedereen het leuk heeft? De meeste kinderen zullen dit beamen. Soms zullen ze ook vragen of zij óók met plezier naar school mogen gaan. En uiteraard is dat ook de bedoeling.

Samen bidden met je kind

Ook kun je samen bidden met je kind. Zegenwens heeft hier een erg mooie poster van. Bid samen voor de dag die geweest is. Voor de dingen die goed zijn gegaan, maar ook voor de dingen die fout zijn gegaan. Bid dat de pester vergeven mag worden en dat het pesten stopt. Bid voor de kinderen die het niet fijn hebben op school en dat zij snel weer blij worden en het plezier terug vinden. Zo leer je je kind dat hij alles bij God kan neerleggen. Als hij gepest wordt, maar ook als hij gepest heeft. Dat hij daarvoor ook vergeving kan vragen.

Pesten poster zegenwens dag voorbij

Deze afbeelding is van zegenwens en mag niet gebruikt worden zonder hun toestemming!

Het belangrijkste om je kind te helpen als hij pest of gepest wordt

Het is echt één van mijn nachtmerries. Als mijn kind gaat pesten of juist gepest wordt. Maar het aller belangrijkste is dan om te blijven praten, te blijven lief hebben en vooral ook die liefde aan je kind laten merken. Niet boos worden, maar vragen naar het waarom. Een kind toont pest gedrag niet zomaar, daar zit een reden achter. Als de oorzaak is aangepakt zal het gevolg (het pesten) ook snel verdwijnen. Laten we er samen; kinderen, ouders en school voor zorgen dat alle kinderen met plezier naar school kunnen. Zo kunnen wij onze kinderen het beste helpen denk ik.

De uitgelichte afbeelding komt van shutterstock en is van Lopolo.  Dit zijn affiliate links. Dat kost jou niets extra’s, maar helpt mij om mijn blog te optimaliseren en onderhouden.

Pesten of gepest worden, de nachtmerrie van elke ouder. Ik geef je tips om je kind te helpen.

2 thoughts on “Pesten op school, hoe kun je je kind helpen?

  1. Dank je wel. Heel mooi. Vorig jaar is er een meisje gepest in de klas van mijn kind. Gelukkig hebben ze dat in de gaten gehad en is het aangepakt. Het is heel erg, als een kind gepest wordt. De moeilijkheid is dat je er niet open over durft te zijn, omdat je jezelf zo voelt falen. Het lijkt of het jouw schuld is. Of ze gelijk hebben. Dat is niet zo…

    1. Wat naar voor dat meisje. Gelukkig dat ze het goed in de gaten hadden en het is aangepakt. Zo naar is dat. Maar je hebt gelijk, vaak durven ze niet eens iets te zeggen omdat ze aan zichzelf gaan twijfelen. Hopelijk gaat het nu goed met de meisje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: