Toen ik een uitnodiging kreeg om bij de Julianatoren langs te komen tijdens halloween (ik weet dat je het met een hoofdletter hoort te schrijven, maar voor mij voelt dat niet goed) twijfelde ik een beetje. Halloween vier je toch niet als christen? Mijn man dacht daar anders over, een beetje griezelen in de Julianatoren kan vast geen kwaad. Zo waren er meer voor- en tegenstanders. We besloten dan ook zelf eens een kijkje te gaan nemen. Is het nog leuk voor christelijke kinderen? Dit artikel is geschreven in 2018. Ik vul het nu in 2023 aan met onze ervaring van dit jaar.

Julianatoren halloween ook leuk voor christelijke kinderen? Onze ervaring op het park. halloween foto

Halloween bij de Julianatoren - uitgelichte afbeelding

Dit is waarom wij geen halloween vieren

Julianatoren halloween ook leuk voor christelijke kinderen? Onze ervaring op het park. met meneer Kaasschaaf

Om het maar gewoon simpel te houden vind ik het een feest dat niet direct bij christenen past door de geesten, het verkleden, het vieren van de dood e.d. Door dit feest te vieren krijgt het kwade toch meer macht en dat voelt voor mij niet goed. Wij houden hier ons dan ook verre van. Maar een beetje griezelen, iemand laten schrikken voor de grap kan ook gewoon leuk zijn. Het hele heftige met skeletten en dracula’s heeft niet mijn voorkeur. In 2018 was dit niet het geval bij de julianatoren. Een goede graadmeter zijn voor mij toch ook nog mijn kinderen. Vinden zij het leuk of worden ze bang? Hier kijken we dan ook goed naar. Dat deden we bij het bezoek in 2018 en dat deed ik bij ons bezoek in 2023.

In 2018 zijn we uitgenodigd om te komen kijken tijdens halloween. In 2023 begon onze dochter er over dat zij naar de julianatoren wilde gaan. Niet specifiek naar halloween. Dit kwam alleen zo uit en langer wachten was niet wat ze wilde. Ik nam de proef op de som en we zijn gegaan, samen. Voor mij een heuse overwinning (en een slecht plan met mijn LC, maar dat terzijde). We hebben het super leuk gehad samen. De attracties zijn namelijk niet anders. De aankleding van het park wel. Dat neem ik nu ook mee in dit artikel. Het is dus een gecombineerd artikel van 2018 en 2023. Dat kun je ook aan de foto’s zien. Wat waren onze kinderen toen nog klein!

Julia's huisje

Lees ook over de sprookjesweken bij de Julianatoren

Is halloween bij de Julianatoren leuk?

in helikopter julianatoren

Afgelopen zaterdag waren wij al vroeg bij de Julianatoren. Om kwart voor 10 parkeerden wij de auto. Zo konden we rustig even door het doolhof lopen. Daar liepen toen nog geen levende ‘enge’ mensen rond. Ook kon je nog niet het geheime ingrediënt vinden, maar ik vond het wel meer geschikt voor onze kinderen. En zij vonden het niet eng, maar juist leuk. De versieringen in het park waren voornamelijk strobalen en pompoenen. (Achterin het park viel het ook heel erg mee en zag je er bijna niets van.) Ook daar zag ik niets verkeerds in. Later zag ik wel een verkleed persoon in een zwart pak met een soort mes (ik heb dus werkelijk geen idee hoe je dat noemt), maar dat vond ik dus wel te ver gaan. Er lopen ook kinderen van 2 rond en die kunnen daar wel echt nachtmerries van krijgen. Onze kinderen zagen hem niet, we waren juist op weg naar de uitgang.

Update van 2023: Er is geen doolhof meer buiten het park. We waren dit keer ook iets later. Wel zijn er ‘heksen’ die je welkom heten in het park. De aankleding is ook echt meer als dat ik me herinnerde. Meer verkleedde mensen in het park. Het bos van Cas de Ranger is helemaal omgebouwd (verkort ook) met allemaal skeletten en dergelijke. Voor degene die van halloween houden denk ik dat het echt fantastisch is. Ik vond het zelf iets minder. Voor mij had dit allemaal niet gehoeven. Maar we kwamen voor de attracties en die waren nog steeds even leuk.

podium aan het begin

De show van Jul en Julia – de grote spookshow

Ook de show van Jul en Julia is helemaal aangepast op het halloween thema. De show gaat er over dat er een halloween feest is en daar maakt iedereen (Jul, Julia, meneer Kaasschaaf en mevrouw Suikerspin) zich klaar voor. Meneer Kaasschaaf verteld een griezelig verhaal over vroeger en de muizen worden een beetje bang. Ze denken dat het nep is maar weten het niet zeker. We laten meneer Kaasschaaf schrikken en dan blijkt het griezelverhaal inderdaad nep te zijn en dat meneer Kaasschaaf zijn muizenvriendjes gewoon bang wilde maken. Eind goed, al goed. De liedjes zijn leuk en herkenbaar omdat ze al op youtube te vinden zijn. Ook de muizendans komt weer voorbij.

Update 2023: ook dit jaar was er weer de grote spookshow van Jul en Julia. Dit was dezelfde als toen. Best prima en leuk met herkenbare liedjes voor de kinderen. Daarnaast was er nog een show van Cas de Ranger met Wiezel de Griezel (aansluitend bij een serie op YouTube én bij het Cas de Ranger bos waar je opzoek gaat naar de ingrediënten van de toverdrank). Het zit allemaal super leuk en goed in elkaar. Ik had alleen liever iets minder griezel gezien persoonlijk. Hierin is de Julianatoren niet de enige. Je ziet het in Nederland steeds meer en meer bij winkels en attractieparken. Ook was er nog een catwalkshow wanneer je verkleed was. Onze dochter was vooral boos dat zij niet mee mocht doen (ze was namelijk niet verkleed).

Bekijk ook deze plog van de Julianatoren

Wat vonden de kinderen er van, dat halloween?

Onze oudste gaf aan dat ‘slechte mensen’ halloween vieren en wij niet. Nu heb ik dat een klein beetje genuanceerd, want het zijn natuurlijk geen slechte mensen. Wel leven zij anders als wij en daarom gaan wij niet verkleed en vieren dit soort feestjes verder niet. Griezelen mag best, iemand laten schrikken ook. Maar bang worden van iets of de duivel vereren/macht geven doen wij niet. Daar was hij het mee eens, want God en Jezus wonen in zijn hartje. Zoals hij dat zelf zo mooi kan zeggen. De Julianatoren vonden ze geweldig. De shows, de achtbaan (ik heb onze dochter zo blij gezien dat ze er eindelijk in mocht) en alle andere attracties. Tijd samen en heerlijk buiten mét een heerlijke zon die scheen. Het was een perfecte dag. We moeten zelf nog even wennen aan de drukte, normaal gingen we buiten weekend- en vakantiedagen om, maar dat gaat niet meer nu onze oudste 5 is. Maar toch een geslaagde dag. We wilden nog even dansen met Julia, maar de jongste was zo moe dat we besloten naar huis te gaan. Het was genoeg geweest voor vandaag.

update 2023: dit is nog steeds hetzelfde. We vieren nog steeds geen halloween. Ik vind het nog steeds stom. Maar de jongste heeft zich weer heerlijk vermaakt in het park. Toen we een vriendinnetje van school tegen kwamen was het helemaal geweldig. Daar merkte ik ook perspectief. Ik vind het niets omdat ik het niet bij ons als christen vind passen. Ik heb niets met het vereren van de dood en het doet me denken aan de duivel. Daar hou ik mij en ons gezin graag ver vandaan. Maar wanneer je niet christen (of gelovig) bent en dit allemaal wel leuk vind, dan is het fantastisch.

skellet familie

Video van deze dag in 2018

Wanneer je ook halloween wilt mee vieren

Het halloween feest is nog t/m 5 november 2023 te zien bij de Julianatoren. Wij vonden het qua halloween heel erg meevallen in 2018. Voor het park naast de parkeerplaats en voor in het park zelf was het aanwezig. Verder is de show en zijn de muizen aangepast. Onze kinderen waren niet bang en vonden het erg leuk. Wij hebben het halloween niet als storend ervaren. Hooibalen dienden als extra zitplek, de attracties waren hetzelfde en ook de show van Cas de Ranger was hetzelfde als we hem kenden. Wij gaan graag naar de Julianatoren, ook tijdens halloween. Zoals ik me dat herinner; we zijn niet van deze wereld, maar we leven er wel in.Vier jij halloween met je gezin? Ga je in deze periode naar pretparken of ga je juist niet omdat je het feest niet viert?

update 2023: zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het thema veel meer doorgevoerd. Naast de shows en de outfits zijn er ook meer verkleedde medewerkers en zijn ook de gerechten aangepast. Het is een griezelbox geworden met patat, snack en drinken. Geen suikerspin maar een spookspin met oogjes. En ook de wafels zijn voorzien van een griezelig beleg. Nee, als christen wordt ik hier niet blij van. Ik zou dan ook aanraden nog even te wachten. In december vieren ze Sinterklaas. Veel leuker en gezelliger feest! De kaartjes in 2018 hebben we zoals gezegd gekregen. In 2023 zijn we dus ook geweest, maar deze kaartjes kocht ik zelf. De aanvulling hoort dus ook niet bij de samenwerking, maar doe ik vanuit mezelf. Ik zou het jammer vinden wanneer je op grond van dit artikel er heen gaat tijdens halloween en je teleurgesteld naar huis gaat omdat het toch meer halloween is dan je had gedacht.

Halloween bij de Julianatoren - Pinterest
Julianatoren halloween ook leuk voor christelijke kinderen? Onze ervaring op het park.
Julianatoren halloween ook leuk voor christelijke kinderen? Onze ervaring op het park.
Julianatoren halloween ook leuk voor christelijke kinderen? Onze ervaring op het park.

4 thoughts on “Halloween bij de Julianatoren, wat doe je als Christen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: