De Nationale Voorleesdagen 2020 staan weer voor de deur. Morgen gaan ze van start en ik kan dit initiatief alleen maar toejuichen. Voorlezen is zo belangrijk voor kinderen. Niet alleen voor de taalontwikkeling, maar het is ook een ontspannen momentje met ouder. Even tot rust komen. 1 op 1 tijd met een ouder voor het kind. Allemaal positieve ontwikkelingen waar het kind alleen maar baat bij kan hebben. Maar wat zijn de Nationale voorleesdagen nu eigenlijk precies? Wat kun je thuis doen, behalve voorlezen? En wat is de top 10 prentenboeken voor 2020? Lees snel verder en je komt het te weten.

Waarom en wanneer zijn er de Nationale Voorleesdagen 2020?

De Nationale Voorleesdagen zijn er dit jaar voor de 17e keer. Het is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die dat nog niet zelf kunnen. Maar persoonlijk vind ik het ook belangrijk om voor te blijven lezen aan jonge kinderen die al wel zelf leren lezen. Ook dan kunnen zij daar nog veel van leren én er rust in vinden. Naast dat voorlezen rust brengt voor kleine kinderen, leren ze ook de uitspraak van verschillende woorden op deze manier. Het is een manier om de taalontwikkeling van je kind te ondersteunen. De Nationale Voorleesdagen zijn dit jaar van 22 januari t/m 1 februari 2020.

zo moe en toch klaar wakker prentenboek

Wat kun je doen thuis met de Nationale Voorleesdagen 2020?

Bijna iedereen heeft wel prentenboeken in huis. Wil je eens wat anders lezen, ga dan samen naar de bibliotheek en zoek daar een leuk boek uit. Kijk vooral naar wat je kind leuk vind. Wil je echt wat voorbereiden? Gebruik dan bijvoorbeeld een kliedertafel om een knutselwerkje te doen. Of spuit er scheerschuim in en laat de kinderen spelen. Dat kan met een eend zijn en verschillende dieren die niet met eend willen spelen. Of laat ze in het scheerschuim een eend tekenen. Natuurlijk kun je ook een andere tafel gebruiken. Je kunt een prentenboek ook naspelen met bijvoorbeeld duplo blokjes. Samen bouwen, spelen en lezen.

moppereend Nationale Vooleesdagen 2020

Wat is de top 10 prentenboeken voor 2020?

 • Spelen tot het donker wordt 
  Een kartonnen boekje dat gaat over de liefste vrienden. Ze spelen heerlijk samen. Bouwen in het zand, maken in de woonkamer een enorme treinbaan én vieren verjaardagen samen. En bij die verjaardagen hoort natuurlijk taart. En een cadeau. Een heel groot cadeau! Het boekje kost 9,50 euro en bestel je snel via deze link.
 • Moppereend 
  Dit boek is verkozen uit deze top 10 tot prentenboek van het jaar 2020. Een boek over eend die steeds meer gaat mopperen. Alles gaat mis en niemand wil spelen. Of denkt ze dat maar? En die wolk boven haar hoofd, die steeds groter en donkerder wordt. Wat is dat voor wolk? Wat doet hij? Wanneer gaat hij weg? Kan hij barsten? Een boek waarvan je gaat lachen! Je koopt hem voor 17,99 euro en besteld hem snel via deze link.
 • De hapgrage krokodil 
  Delen, iets dat veel kinderen lastig vinden soms. Deze hapgrage korokodil ook. Maar dan komen er 5 flamingo’s die hem een lesje leren. Kunnen nu alle dieren rustig het water in? Het boekje kost 16,95 euro en je besteld hem via deze link extra snel.
 • Deze ridder zegt NEE 
  Ridder Finn doet altijd wat hem gevraagd wordt. Totdat hij ineens overal nee op zegt. Zelfs als er een draak aan komt en hij eigenlijk hoort te vluchten zegt hij nee. Gelukkig blijkt de draad best lief en zoekt hij alleen maar een vriendje om bij te gaan logeren. Grappig boek voor kinderen in de ik-zeg-nee-fase. Het boek kost 14,99 euro en je besteld hem via deze link.
 • Een schildpad was zijn schildje kwijt
  Schildpad kan zijn schildje nergens vinden. Hij is helemaal radeloos, want zonder schild is hij schildpad niet. Hij kan hem nergens vinden. Als hij de volgende ochtend wordt gewekt door het gezang van een vogeltje gaan ze samen op zoek. Ze vinden zijn oude schildje niet, maar bedenken samen wel een oplossing. Dit boek kost 14,99 euro en je besteld hem via deze link.
 • Van 1 tot 10
  Een kartonnen boekje om te leren tellen van 1 tot 10. Dieren en kinderen is altijd een goede combinatie. Door middel van dieren leren de kinderen tellen. Denk aan de 8 tentakels van een octopus of de snorharen van een kat. Het boekje kost 9,99 euro en bestel hem hier snel.
 • Zó moe en toch klaarwakker  
  Samen slapen is heel gezellig. Behalve als iedereen om de beurt de kamer uit gaat. Dat merken de dieren ook. Uiteindelijk vinden ze allemaal de rust bij het kindje in bed, maar dan is het kindje zelf wakker. Als dat maar goed gaat! Het boekje kost 11,95 euro en bestel je hier.
 • De boer en de dierenarts 
  De boer is er niet bij met zijn hoofd. De eieren zoekt hij bij de varkens en de kip probeert hij te melken. De dieren maken zich zorgen. Wat is er toch aan de hand? De boer is verliefd op de dierenarts. Dat durft hij alleen niet aan de dierenarts te vertellen. Een boek over de liefde tussen 2 mannen met dieren in de hoofdrol. Het boek kost 14,95 euro en je besteld hem via deze link.
 • De grote vijf 
  Dani gaat bij opa logeren. Bij opa hangt een mooi schilderij. Op het schilderij staan 5 grote dieren. Op verteld dat dat de 5 grote dieren zijn. Ze komen uit zijn geboorteland. Hij zal Dani alles over de dieren vertellen. Het boek kost 15.95 euro en is te koop vanaf 24 januari 2020. Je kunt hem via deze link alvast bestellen.
 • Otto groot, Otto klein 
  Een boek waar tegenstellingen centraal staan. Aan de hand van beelden worden de tegenstellingen uitgelegd. Denk aan nat en droog, groot en klein, kort en lang. Ook zijn er leuke zoekopdrachten in het boek te vinden. Het boek kost 17.99 euro en bestel je via deze link.

Spelen tot het donker wordt Nationale Voorleesdagen 2020

Wat vind ik van de Nationale Voorleesdagen

Wij houden van voorlezen aan onze kinderen. Ook bijvoorbeeld met interactieve boeken van bijvoorbeeld TipToi is dat erg leuk. Zo wordt het voorlezen toch weer anders. Er zijn ook veel leuke christelijke prentenboeken die wij voorlezen. Dat vind ik zelf extra leuk omdat zo de boodschap van ons geloof nog duidelijker en concreter wordt voor onze kinderen. Maar we hebben ook genoeg andere leuke prentenboeken in huis. We lezen voor omdat het leuk is, maar ook om de taalontwikkeling van onze kinderen te stimuleren. Het geeft geen garantie dat je kinderen een goede ontwikkeling qua taal hebben (wel altijd een eerste vraag of je voor leest aan je kinderen als er een taalachterstand is). De top 10 prentenboeken die gekozen is voor de Nationale Voorleesdagen 2020 lijken me ook leuke en leerzame boeken voor de kinderen met bijvoorbeeld tellen, samenwerken en dat liefde tussen iedereen kan ontstaan.

De grote 5 Nationale Voorleesdagen 2020

Ik denk dat mijn favoriete prentenboek wel het boek Niemand is zoals jij van Max Lucado. Wat is jouw favoriete prentenboek?

Nationale Voorleesdagen 2020 pinterest

Afbeeldingen eigendom van bol.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: