Ik weet het nog goed, we waren op vakantie in Luxemburg. Op camping Birkelt. Hele leuke groep vrienden daar. Ik kreeg alleen buikpijn. En niet zo’n klein beetje ook. Op naar het ziekenhuis dus. Conclusie van de arts: urineweginfectie. Het ging alleen niet over. Conclusie in Nederland: Prikkelbare darm syndroom oftewel PDS. Weinig aan te doen. Ik was heel benieuwd naar het prikkelbare darmen kookboek. Want zou er toch iets aan gedaan kunnen worden?

prikkelbare darmen kookboek - uitgelichte afbeelding

PDS is een chronische ziekte

Het prikkelbare darm syndroom is een chronische ziekte. Nummer twee voor mij. Naast moe heb ik ook veel last van mijn buik. Er is eigenlijk geen oplossing. Al hielp probiotica wel (orthiflor) en zwanger worden bracht mij veel goeds. Ik had er minder tot geen last van. Inmiddels voel ik het weer goed. Hormonen zijn gereset en weer terug naar normaal. We zijn jaren verder en inmiddels kijken ook artsen verder dan pillen. Er wordt nu meer van een holistische aanpak gebruik gemaakt. Daaronder valt ook je voedingspatroon.

Het FODMAP- dieet

Je bent wat je eet zeggen ze vaak. Bij PDS is het meer dat je voelt wat je eet. Op alles kun je reageren, maar het ene is heftiger dan het anderen. Het FODMAP-dieet is een goede manier om uit te zoeken op welke koolhydraten je reageert en op welke niet. Wanneer je dit gedaan hebt, heb je een gepersonaliseerd voedingsadvies waarmee je als prikkelbaredarmenlijder mee verder kunt. Helaas is het niet zaligmakend, omdat het niet altijd goed in te passen is in het dagelijks leven. Daarnaast moet je het ook altijd volhouden (thuis, onderweg en bij een restaurant) om er de vruchten van te plukken. Helaas zijn er nog weinig kookboeken die passen bij het FODMAP-dieet. Daar komt met het prikkelbare darmen kookboek verandering in.

wat is het prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmen kookboek

In het prikkelbare darmen kookboek wordt je als pds-patient begeleid in de principes van het FODMAP-dieet. Je krijgt daarbij een hele boel recepten die van toepassing zijn op jouw individuele behoeftes en intolleranties. Je leert hoe je darmen werken, hoed PDS wordt geconstateerd en hoe je dit kunt behandelen. Je kijkt naar de invloed van voeding op je darmen (die is namelijk best groot) in hoofdstuk 3. Daarnaast kijk je ook hoe FODMAP werkt en hoe dat in verbinding staat met PDS.

In hoofdstuk 6 vind je 40 FODMAP-arm eten recepten. Daarbij ook alternatieve voor in je favoriete recepten. En daarna komen de recepten voor ontbijt, lunchgerechten die je makkelijk kunt voorbereiden, diners en desserts. Mijn favoriete recepten zijn:

  • Banana Split met yoghurt
  • Haverwageltjes met rood fruit
  • Aardbeien crumble
  • Mexicaanse soep
  • Gegrildepaprikaspread
  • Zoete-aardappelmuffins
  • Hasselbackaardappelen met kip
  • Pompoentaart met speculaaskruiden
taart recept

Meer informatie over prikkelbare darm syndroom

Er is nog niet heel veel geschreven over PDS. Ik vond nog deze twee boeken die je misschien interessant vind: Prikkelbare darmen – Pelckmans uitgevers eat to beat: prikkelbare darm syndroom. Ik her zelf nu al jaren en weet inmiddels dat het bij mij op en af gaat. Met dit kookboek hoop ik het wat beter onder controle te houden. En heb ik toch last? Dan heb ik altijd de tummygize roller als alternatief. Dat helpt bij mij heel goed. Wil je ook deze lifesaver? Stuur dan even een dm op Instagram of een mailtje.

Prikkelbare darmen kookboek - Pinterest

Specificaties prikkelbare darmen kookboek

Auteur: Michael Sels & Heiko De Schepper | Uitgeverij: Pelckmans | Eerste uitgave: 3 maart 2023 | ISBN: 9789463374071 | 180 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

footer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: