Toen ik zag dat dit een informatie- en verwerkingsboek bij een (nog) onvervulde kinderwens is vroeg ik me af hoe ik dit zou gaan vorm geven. Ik vind mijzelf namelijk niet de aangewezen persoon om hier iets over te zeggen. Hoe kan ik, moeder van 2 kinderen, iets zeggen over een boek dat gaat over een (nog) onvervulde kinderwens? Dus vroeg ik hulp van mijn volgers en daar bleken meerdere vrouwen te zijn die hier mee te maken hebben of hebben gehad. Samen schrijven wij deze blog, door tips die ik kreeg en door een aantal die de recensie hebben geschreven.

Lees ik zelf het boek dan niet?

Hoewel je nu misschien kunt denken dat ik het boek niet gelezen heb, dat heb ik wel. En al bij de inleiding kwam ik er achter dat het boek veel breder is opgezet. Niet alleen met een onvervulde kinderwens kun je veel aan dit boek hebben. Ook wanneer je een miskraam te verwerken hebt of wanneer je last hebt van secundaire kinderloosheid. Dat kan zijn wanneer je vrienden en familie opa/oma gaan worden en dat bij jullie uit blijft. Of wanneer je een aantal kinderen in jou gezin voor je zag en die niet kan of mag gebeuren. Helaas is dat laatste maar al te herkenbaar voor mij. Daar zal ik niet over uitweiden, want ik weet hoeveel geluk we hebben

dan neem je toch een hond? boekrecensie (nog) ongewenst kinderloos voorkant boek

met onze prachtige kinderen. En daar genieten we ook intens van.

Tips om om te gaan met stellen met een (nog) onvervulde kinderwens

 1. Hoewel het voor jou soms heel goed bedoeld is, kan iets toch heel vervelend over komen. Wanneer je tegen iemand zegt ‘oh dat zullen jullie later wel merken als jullie kinderen hebben gekregen’ schuilt daar een wens in voor deze mensen. Je hoopt dat zij ook ouders mogen worden. Maar als zij dan daar al mee bezig zijn en het lukt niet kan dit nog al eens hard aan komen. Onbewust, omdat je niet wist dat zij daar tegen aan liepen. Maar daardoor doet het niet minder pijn.
 2. Ga langs bij deze stellen en bied een luisterend oor. Laat ze praten en neem vooral niet ongevraagd je kinderen mee. Beter kun je het gewoon even vragen. Je weet immers nooit wat een ander denkt en voelt op een moment. Soms hebben ze even de behoefte om te knuffelen met een kind, al is het dan van een familielid of een goede vriend. Soms is die behoefte er juist even helemaal niet.
 3. Behandel elkaar met respect. Dat geldt natuurlijk altijd, maar weer hier ook zeker op je hoede. Sommige dingen kunnen verkeerd over komen, terwijl niet zo bedoeld. Kijk maar bij punt 1. Soms is iemand gewoon even boos op de situatie en wordt dat geuit richting jou. Dat heeft niets met jou te maken, maar het moet er soms wel even uit. Bied dan de veilige haven, de steun en het luisterend oor. Maar ook geldt, ieder huisje heeft zijn kruisje. Hoewel wij twee geweldige kinderen hebben, heb ik soms ook verdriet als ik grote gezinnen zie. Dat is niet te vergelijken met een (nog) onvervulde kinderwens. Dat zal ik ook zeker niet doen, maar probeer dat andersom ook niet. Wat een ander voelt kan op dat moment voor hen heel zwaar zijn. Ook al denk jij dan ‘maar je hebt tenminste al een kind (of misschien meer).

dan neem je toch een hond? boekrecensie (nog) ongewenst kinderloos inhoudt

Boekrecensie geschreven door een lotgenoot

Via Facebook zag ik de oproep van Mama Minke langskomen; Wat kan ik verwoorden over dit boek, terwijl ik zelf twee prachtige kinderen heb?!? Daarom heeft ze mij gevraagd om een recensie te schrijven. Ik kies ervoor om dit anoniem te doen, maar ik wil graag wel in het kort vertellen waarom ik gevraagd ben. Zo kunnen de lezers van de recensie ook snappen waar mijn mening over het boek vandaan komt.

Onze situatie in een notendop

Inmiddels proberen mijn man en ik al een langere tijd om een kindje te krijgen. Vanaf het begin van onze relatie hebben wij beiden een grote kinderwens. Helaas is dit voor ons niet vanzelfsprekend, terwijl anderen om ons heen wel zwanger worden. Inmiddels krijg ik medicatie, maar die extra hormonen in je lichaam hebben ook een grote impact. En hoe reageert de omgeving op het uitblijven van een zwangerschap? Hoe kun je omgaan met de verschillende gedachtes die in je hoofd dwalen? Hoe ga je om met wederom een teleurstelling? Hoe blijf je hoop en geloof houden in de achtbaan van emoties? Hoe communiceer je met je partner, zodat je samen sterk blijft staan?

Herkenbaar uit onze omgeving

Naast onze eigen situatie kennen wij veel mensen die er via de medische mallemolen uit zijn gekomen als “minder vruchtbaar”. Wij zien veel verdriet over bijvoorbeeld de ziekte PCOS en de bijbehorende cystes, menstruatie opwekkers, hormooninjecties en een spuitje om de eisprong te laten ontstaan. Of stellen die meervoudige miskramen krijgen en dus nooit een onbezorgde zwangerschap zullen ervaren. En stelletjes waarbij de man “slechte zwemmers” heeft.

De onderwerpen in het boek

Zo zijn er veel verschillende situaties rondom een (nog) onvervulde kinderwens. In dit boek wordt  door middel van diverse thema’s dit onderwerp besproken: de kinderwens, de achtbaan van vruchtbaarheidsbehandelingen, een miskraam, omgaan met een nog onvervulde kinderwens, de omgeving, leven met God en een onvervulde kinderwens, als de wens niet vervuld wordt en als de wens wel vervuld wordt. De schrijfster heeft het boek geschreven vanuit haar eigen verhaal en met de gedachte om anderen te helpen in dit intense traject. Het is een boek dat je stof geeft tot nadenken, het helpt je gedachten te ordenen, het is een stuk erkenning van alle emoties die je voelt en het geeft handvatten om ermee om te gaan.

Mijn laatst tip, lees het boek!

Ik wil nog zoveel meer vertellen over het boek, maar ik raad iedereen aan -die met een (nog) onvervulde kinderwens zit- om dit boek te lezen en de aangereikte tools in te zetten. Ook wil ik de schrijfster van het boek graag vertellen dat ik blij voor haar en haar man ben dat het uiteindelijk gelukt is. Bedankt dat je blijft bidden voor alle mensen waarbij de onvervulde kinderwens nog steeds aanwezig is.

dan neem je toch een hond? boekrecensie (nog) ongewenst kinderloos closeup

————————————————————————————————————————————-

Bedankt voor het mee schrijven aan deze recensie. En vooral ook voor het delen van je verhaal. Dat zal niet makkelijk zijn, maar ik ben er van overtuigd dat je iemand anders hebt kunnen helpen/bemoedigen. Je bent niet alleen. Wil je (als Christen) online verder praten over dit onderwerp? De schrijfster van het boek heeft hiervoor de website www.onvervuldekinderwens.com gemaakt. Je mag ook altijd mij mailen als je je verhaal kwijt wilt.

Winactie: dan neem je toch een hond?

Voor één van jullie heb ik ook een exemplaar van het boek dan neem je toch een hond?. Normaal heb ik wel wat dingen die ik je vraag te doen, maar dat wil ik nu niet. Reageer hieronder met graag of iets wat jij wilt. Je hoeft je verhaal niet te delen en mag ook anoniem reageren. Geef wel een geldig mailadres op, daarmee kan ik je bereiken. Weet je iemand die dit boek graag zou ontvangen? Mail dan deze blog naar haar, taggen mag maar ben je er van bewust dat niet iedereen dat op prijs stelt. En op internet kun je alles terug vinden. Dat vind niet iedereen prettig met dit onderwerp.

Mocht je mij willen volgen dan zou ik dat wel heel leuk vinden, op instagram en/of facebook.  Zo ben je altijd op de hoogte van mijn nieuwe blogs, avonturen en winacties.

De winactie loopt tot en met 19 december 2018 23:59 uur. Lees ook mijn disclaimer m.b.t. de winactie.

dan neem je toch een hond? boekrecensie (nog) ongewenst kinderloos dan neem je toch een hond? boekrecensie (nog) ongewenst kinderloos

19 thoughts on “Recensie: Dan neem je toch een hond? (nog) onvervulde kinderwens

 1. Heel graag voor vrienden van ons bij wie de weg naar papa en mama worden al heel lang duurt, nog heel lang zal duren en wellicht niet te vervullen is.

 2. Zo te lezen een prachtig boek! Wij hebben het gelukkig niet meer nodig, maar wat had ik het graag gelezen in onze roerige tijd van de medische molen. Iedereen die er nu in zit, heel veel kracht en sterkte gewenst

 3. Dit boek zou ik graag willen lezen. Niet alleen voor ons zelf maar ook voor zeer lieve vrienden van ons.
  Wij kennen maar al te goed deze moeiten. Zijn trotse ouders van een prachtige dochter, maar war zouden we haar graag een brusje gunnen! Maar helaas gaat het niet zoals we het gehoopt hadden.
  Wat ik al zei, ook voor lieve vrienden voor ons fien weten hoe het is. Zij zijn een steun en toeverlaat voor ons en een belangrijk stel voor onze dochter!

 4. Lijkt me een gaaf boek om te lezen, nu we uiteindelijk hebben besloten toch te gaan starten met ivf. Een spannende tijd gaat komen en we hopen dit biddend te doen!

 5. Dat zou ik een fijn boek vinden!
  We hebben dit jaar na medische behandelingen en miskraan een lief zoontje gekregen! Toch raak je het gevoel niet kwijt en kan het soms nog pijn doen. Zwangerschapsaankondigingen blijven moeilijk. We zijn benieuwd wat de toekomst ons brengen zal. Zou het heel leuk vinden, en 19dec, ben ik ook 4jaar getrouwd met liefste van de wereld! 😉 heel veel liefde voor alle wenspapa’s & mama’s

 6. Na een icsi-behandeling met als resultaat een gezonde jongen en daarna een miskraam. We gunnen onze jongen zo graag een broertje of zusje… Uiteindelijk weet onze hemelse Vader wat het beste voor ons is. Zou toch graag het boek willen lezen (ook voor een stukje verwerking)

 7. Graag, voor ons zelf. We zijn lang op zoek geweest naar christelijke boeken over een onvervulde kinderwens, maar die zijn redelijk schaars.. ik hoop dus dat dit boek inzicht kan geven in onze strijd.

 8. Ondanks dat wij wél een viervoeter gaan verwelkomen lees ik graag dit boek!
  Benieuwd hoe het mij tot steun kan gaan zijn in een proces van nog geen mama van eigen kindje zijn.
  Liefs❤.

 9. Ik ben heel nieuwsgierig naar dit boek. Te meer omdat wij al ruim acht jaar een kinderwens hebben die helaas nog steeds niet is vervuld. De medische molen kennen we inmiddels maar al te goed. Ik ga en moet door. Maar wat is het pijnlijk om iedere maand weer geconfronteerd te worden dat het weer niet zo mag zijn. Veel vragen, veel waaroms. En toch wil ik erop blijven vertrouwen dat God het beste met ons voor heeft.

 10. Zwanger worden was voor ons niet vanzelfsprekend. Ik heb de gekste dingen gehoord! Dankzij de medici kan ik nu wel zeggen dat ik mama ben, maar de periode viel niet mee.

 11. Wij mogen onze handjes samen leggen dat we telkens snel zwanger raakten. Het moet vreselijk zijn om maanden en zelfs jaren te moeten wachten op een zwangerschap. Mooi dat er een boek over bestaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: