Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer ze zelf willen doen. Dat is natuurlijk heel goed, maar ze moeten het wel kunnen. Luca is nog wel eens makkelijk als hij geen zin heeft. Dan roept hij altijd ‘Dat kan ik niet!’ Ook bij de dingen die hij wel al zelf kan. Eten met vork en lepel was een van de dingen die niet goed lukte, met de vingers ging het prima trouwens. Maar daar moeten we toch eens vanaf, die vieze handjes steeds tijdens het eten. Toen ik de vraag van de webshop moderne moeders kreeg of ik de NumNum lepeltjes wilde testen besloot ik dat te doen. 

Wat beloven de NumNum lepeltjes
Het is de eerst stap naar het zelf leren eten. Doordat de lepeltjes plat zijn, maakt het niet uit hoe je kindje hem vast houdt. Bij ‘normale’ lepels is dit wel het geval omdat de onderkant bol is. Het lepeltjes is dan ook makkelijk te pakken en vast te houden door je kindje. Dit komt mede doordat het handvat al is voorgevormd. Het lepeltjes is geschikt vanaf 6 maanden en helemaal veilig (PVC, BPA en ftalaten vrij). De kop van de lepeltjes heeft een zachte structuur, wat fijn is bij doorkomende tandjes. Lekker even op laten kauwen dus! De lepeltjes zijn ook een stuk kleiner dan de ‘normale’ lepeltjes en dus ook minder zwaar om vast te houden. Er zijn twee lepeltjes, een heeft een dichte kop voor de vla en andere wat dunnere voedsel en een heeft een open kop voor je warme maaltijd en dikkere voedsel.

Voordelen zelf eten
Er zijn een aantal voordelen als je kindje zelf eet. Zo kan je kindje zelf makkelijk bepalen hoeveel hij wil eten. Dat voorkomt later dan weer overgewicht volgens onderzoeken. Het stimuleert ook de ontwikkeling van je kindje. Denk daarbij aan de motoriek van je kindje, het is nogal wat om een lepel vast te houden, eten erop te doen en in je mond te stoppen. Daarnaast bereid het je kindje ook voor op het eten met een gewone lepel en uiteindelijk met een vork. Daarbij hoef je dus niet meer je kindje eten te geven, waardoor je zelf lekker kunt eten van je nog warme eten. Pas wel op dat het eten van je kindje niet te warm is, maar direct eetbaar. Anders verbrand hij zijn mond en dat zou sneu zijn.


Werkt het ook echt?
Nu hebben wij twee kinderen in verschillende leeftijden. Ik heb het een aantal weken geprobeerd met de kinderen. Mijn conclusie is dat het voor onze kinderen bij Luca goed werkt. Hij kan dan veel beter zelf zijn eten op de lepel doen en het in zijn mond stoppen. Hij is dan ook super trots als het hem lukt. Zo mooi om te zien. Voor Nola werkt het nog niet. Zij kan heel wild met haar handen zwaaien en daar is geen lepel tegen bestand. Om niet het hele huis onder de voedselresten te hebben, gebruikt zij deze lepeltjes nog niet. Maar ik zal haar later, in een wat rustigere fase, zeker laten proberen te eten met deze lepeltjes. Het heeft Luca veel trotse momenten gegeven, waardoor wij als ouders ook heel trots waren. Een hele goede eerste stap naar eten met bestek.

Conclusie
Een super fijne eerste stap om te oefenen met bestek te eten. Het ligt wel aan je kindje vanaf welke leeftijd dit handig is om te gebruiken. Als je een rustig kindje hebt, dat niet zwaait met zijn handen tijdens het eten, kan het denk ik goed vanaf een maand of 6. Heb je net als wij een iets temperamentvoller kindje dan zou ik nog even wachten. Ook voor oudere kinderen, Luca is nu ruim 3 jaar, is het een fijne manier om te leren eten met bestek. 

Eten jullie kindjes al met bestek? Hoe hebben jullie dit geleerd?

1 thought on “Review NumNum lepeltjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: