In de huidige maatschappij wordt, naast dat men enthousiast is over speelgoed, ook best wel kritisch gekeken naar speelgoed. Alles moet steeds duurzamer, passend bij het interieur en het liefst van hout. Dus eigenlijk zo onopvallend mogelijk. Begrijp me niet verkeerd, houten speelgoed is zeker heel mooi en duurzaam. Maar plastic speelgoed kan net zo goed zijn waarde hebben om te spelen. Zeker ook voor de ontwikkeling van kinderen

Winnen en verliezen hoort bij de ontwikkeling van kinderen

Bij het spelen van spelletjes gaat het vaak om winnen en verliezen. Dat is niet direct voor elk kind even fijn. Sommige kinderen kunnen niet goed tegen hun verlies. Dat is zeker belangrijk om te leren en te blijven ontwikkelen, maar om enkel spelletjes te doen waarbij je wint of verlies is dan niet fijn. Gelukkig komen er steeds meer coöperatieve spellen op de markt of spellen waarbij je na denkt en die je alleen speelt.

Bank attack, coöperatief spel

Bank attack is zo’n cooperatief spel voor kinderen vanaf 7 jaar. Dit spel is genomineerd in de categorie 6 & 7 jaar. Bij dit spel ben je samen 1 team. Je kies uit welke taak je wilt doen en zo heeft ieder zijn eigen taak. Je speelt dit met 2 tot 4 spelers. De kluis die je moet open maken vertelt je ook wat je moet doen. Wanneer je de opdrachten goed uit voert kun je geld verdienen. Kunnen jij en je vrienden de kluis openen?

Smart games, spelletjes voor 1 persoon

Smart games is ook altijd wel met 1 of meer spellen genomineerd voor speelgoed van het jaar. En terecht, want het zijn hele fijne en leuke spellen. Bij het spel Jaak en de bonenstaak leer je vooruit denken bijvoorbeeld. Doordat de puzzelstukjes draaien moet je vooruit denken om hem op de juiste manier op de juiste plek te krijgen. Ook hierbij is geen winnen of verliezen, je speelt het namelijk alleen. Al kan dat ook tot frustraties leiden heb ik gemerkt. Wanneer de opdrachten moeilijker worden en ze niet zo 1, 2, 3 op te lossen zijn bijvoorbeeld.

Smartgames Atlantis Escape alles wat er bij zit

Als christen deze spelletjes spelen

Als christen kan ik me voorstellen dat je, bij bijvoorbeeld het spel Bank attack, denk ‘Goh, dat is nu juist niet wat ik wil doen met mijn kinderen. Stelen, boeven geweld. Het zijn niet bepaald de dingen die wij voorleven. Maar ook dan is dit spel geschikt. Leg uit dat we dit in het echt niet doen. Dat dit een spel is waarbij je iets leuks doen, maar wanneer je dit echt bij iemand doet deze persoon veel verdriet heeft. Hou het simpel maar doeltreffend. Kinderen, ook jonge kinderen, weten ook echt wel wanneer ze dingen wel en niet in de praktijk kunnen uitvoeren. Bij kleuters is dat nog wel eens lastig, maar help ze daarbij.

Wanneer je liever geen sprookjes aanbiedt aan je kinderen

Dat geldt ook voor Jaak en de Bonenstaak. Je hoeft het verhaal bij dit spel niet te lezen of te kennen. Er zijn christenen die geen sprookjes voorlezen. En dat is helemaal prima. Haal het boekje dan stiekem uit de doos voordat je het spel aan je zoon of dochter geeft. Zij merken er dan niets van. Het is dan gewoon een spel waarbij je probeert de puzzel na te maken van het plaatje. Nog steeds goed voor de ontwikkeling van je zoon/dochter.

Positieve aspecten van speelgoed bij de ontwikkeling

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er ook bij speelgoed verschillende aspecten waar kinderen wat van leren. Vooruit denken, omgaan met winnen/verliezen en samenwerken bijvoorbeeld. Daarnaast kun je met het bouwen van speelgoed (denk aan blokken, kapla of lego) werken aan ruimtelijk inzicht. En ook is het goed voor kinderen die moeite hebben met winnen/verliezen om een spel te spelen waarbij het gaat om samenwerken. Samen lego in elkaar zetten, samen een spel spelen en samen winnen/verliezen of juist met kapla samen bouwen.

Het speelrecept van Ger Ramakers

Een aantal jaar terug is het speelrecept door Ger Ramakers geïntroduceerd. Het speelrecept houdt in dat kinderen elke dag 30 minuten spelen. Nu komen de meeste kinderen op de basisschool daar wel aan. En zeker ook met buiten spelen. Maar hoe pak je dat aan wanneer je thuis bent? Want spelen en spelen is juist zo goed voor hun ontwikkeling.

5 tips voor gevarieerd en budget vreindelijke spellen en speelgoed

Ik heb 5 tips voor je, om te spelen (die 30 minuten van het speelrecept) en om op een budgetvriendelijke manier je kinderen een gevarieerd aanbod te geven aan spellen en speelgoed:

  • Zorg voor een gevarieerd aanbod aan spellen en speelgoed. Dus niet alleen het ene of het andere. Maar juist afwisseling is goed.
  • Zorg dat het voor alle kinderen leuk is om mee te doen. Laat het spel of het speelgoed aansluiten bij het niveau van het kind. Zijn er verschillende leeftijden? Laat dan de jongste mee doen met wat oudere (of speel zelf samen met het jongste kind) of versoepel de regels voor de jongere kinderen.
  • Laat ze niet alles zelf uitzoeken maar help ze op gang. Zeker bij een nieuw spel of wanneer de spelregels lastig zijn is het van belang ze goed op weg te helpen. Wanneer je dit niet doet kunnen er ruzies en frustraties ontstaan. Dat komt het spelplezier niet ten goede.
  • Geef voor de feestdagen een spel cadeau. Nu zijn spellen over het algemeen best duur (uitzonderingen zijn er natuurlijk ook). Vaak zijn er rond die tijd ook veel winacties online te vinden. Stem in ieder geval bij speelgoed van het jaar, dan kun je een gekozen spel winnen.
  • Kijk eens of er bij jou in de buurt ook een recycle sint is. Vorig jaar heb ik daar veel speelgoed heen gebracht. Waren wij het kwijt en de opbrengst mocht van ons naar het goede doel (je kunt ook zelf prijsjes bepalen en dan dat geld ophalen). Daar kun je goedkoop speelgoed kopen en je eigen niet meer gebruikte speelgoed verkopen. Of ga eens langs de kringloopwinkel. Daar is ook altijd wel wat leuks te vinden.
Speelgoed helpt bij de ontwikkeling van kinderen

Zoals je kunt lezen zit er meer achter spelen en spellen doen dan enkel plezier. Het is ook bedoel om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen en daardoor zijn spellen en speelgoed, ook van plastic, heel goed voor de ontwikkeling van onze kinderen.

Speelgoed helpt bij de ontwikkeling van kinderen - pinterest

Stock Photos from David Prado Perucha/Shutterstock

2 thoughts on “Speelgoed helpt bij de ontwikkeling van kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: