De afgelopen week is er weer veel ellende, narigheid en verschrikkelijk nieuws te lezen en zien. Aanslagen, vermissingen en zelfs meisjes die vermoord zijn. Een nachtmerrie van iedere ouder. Ik kan met niet voorstellen wat deze families nu door maken. Gelukkig kan ik me dat niet voorstellen, want ik heb mijn kinderen nog bij me. Ik heb geen aanslagen meegemaakt, echt iets ergs is mij bespaard gebleven. Het is oneerlijk en niet uit te leggen. En dat is ook wat de niet gelovigen aangrijpen om mijn geloof te bekritiseren.

Waarom gebeuren deze nare en oneerlijke dingen

De waarom vraag speelt bij elke aanslag, elke verdwijning en elke moordzaak. Waarom gebeurd dat? Dat weten we niet en soms weten de daders het ook niet. Of ze willen het niet zeggen. Op social media reageren verschillende mensen op de verschrikkelijke gebeurtenissen. Ook vanuit de christelijke hoek wordt er meegeleefd. En meeleven bestaat bij christenen ook (niet alleen!) uit bidden voor deze mensen. Dat ze Gods nabijheid mogen ervaren in deze bijzonder moeilijke tijd. Een reactie op zo’n bericht is mij bijgebleven. Want waarom laat God dit gebeuren? Als hij zo’n grote God is, waarom grijpt hij dan niet in?

Ook God treurt met ons mee

Het antwoord op deze waarom vragen heb ik niet. Ik weet wel dat God dit ook niet heeft gewild. Dit was niet zijn plan met deze wereld. Hij wilde niet dat het kwaad zou zegevieren. Hij wilde graag liefde en blijdschap in de wereld. In het eerste verhaal in de bijbel kunnen we dat ook lezen. Daar kunnen we ook lezen hoe het kwaad in de wereld kwam. Hoe de duivel steeds zijn weg zoekt om ons op het verkeerde pad te brengen. Niet God zorgt dat deze hele erge dingen gebeuren, maar de duivel.

God gaat altijd met ons mee

Dus ook ik bid voor deze mensen, die te maken kregen met het verschrikkelijke kwaad in deze wereld. Onmenselijk en onbegrijpelijk. Ik bid dat zij iets mogen ervaren van Gods nabijheid. Want God gaat altijd met je mee. Hij loopt naast je op je levenspad. En als je achterom kijkt zul je soms twee paar voetstappen en soms één paar voetstappen zien. Hij heeft je dan niet verlaten, in de moeilijk tijd. Ook al kun je dat soms wel zo ervaren. Hij is juist dan bij je, want Hij heeft je gedragen. Toen je het moeilijk had pakte hij je op en droeg je verder. Tot het moment dat je weer zelf kon lopen.

Laten we allemaal deze mensen steunen. Ieder op zijn of haar eigen manier. Laat de christenen bidden. Laten we om hen heen gaan staan en laten merken dat zij niet alleen zijn. Dat wij dit zinloze geweld allemaal afkeuren. Alleen zo kunnen we het kwaad een halt toe roepen.

liefs Minke

16 thoughts on “Waarom laat God deze ellende en dit onrecht toe?

  1. God heeft ons geschapen als mensen met een vrije wil Wij hebben dagelijks de keuze om te kiezen voor goed of kwaad. Helaas kiezen veel mensen het kwaad, maar geven God dan de schuld. Het is dus niet God, maar onze eigen keuze dit leidt tot zoveel ellende in deze wereld. Als een ieder gehoorzaam zou zijn aan God (bijv. heb je vijanden lief, behandel een ander zoals je zelf behandelt zou willen worden), dan zou er geen ellende zijn. Maar het is van oudsher zo geweest: de mens wentelt de schuld altijd af op een ander (en dat begon al met de zondeval toen Adam de schuld aan zijn vrouw gaf, die op haar beurt de schuld op de slang schoof).

    1. Bedankt voor je reactie Anja. Mooi verwoord ook en zeker waar. Wij hebben zelf de keus en helaas kiezen mensen vaak voor zichzelf en de ‘kwade’ kant. Maar ooit in de nieuwe wereld zal dit gelukkig anders zijn.

  2. Trots op je, hoe je de woorden hebt gekozen. Amen
    Het is maar beter dat we geen antwoord krijgen op ons waarom? Zullen we tevreden zijn met Zijn antwoord? Het zal altijd weer waarom vragen oproepen. Laten we voor elkaar ZIJN. In voor en tegenspoed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: