Wij hebben twee kinderen die door het CB werden bestempelt met een taalachterstand. Nu was ik het daar bij de oudste niet mee eens, maar bij de jongste merkte ik wel dat haar taal wat langzamer op gang kwam. Ook nu met de ontwikkeling van ons nichtje zie ik dat Nola daar anders in ontwikkelt. Helemaal niet erg en geen probleem natuurlijk. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Maar het maakt wel dat ik extra stil sta bij de taalontwikkeling van  mijn kinderen. VAndaag lanceert Cito de ‘week van de Woordenschat’ Een goed initiatief denk ik. Klassen maken vlog over hun dorp of stad in de Woordenschat Vlog Challenge en maken kans op een Meet & Greet met YouTubers Nina Schotpoort en UberQuin.

Maak een vlog van je eigen dorp of stad

Arnhem, 29 oktober 2018 – Vandaag start de Week van de Woordenschat, een initiatief van Cito. De week werd in het leven geroepen om stil te staan bij het belang van een rijke woordenschat als basis voor alle andere schoolvakken. Een grote woordenschat opent niet alleen deuren naar kennis, maar geeft kinderen ook de kans om zich uit te drukken en een verhaal te vertellen. Daarom daagt Cito in de Woordenschat Vlog Challenge basisschoolleerlingen uit om met hun klas een vlog te maken over hun stad of dorp, met daarin vijf typerende woorden uit hun stad of dorp en een nieuw verzonnen Nederlands woord. Vele scholen hebben inmiddels gehoor gegeven aan de oproep en hun vlog gedeeld op www.woordenschatvlog.nl.

De winnende vlogs van de Woordenschat Vlog Challenge worden in de week van 12 november bekend gemaakt en beloond met een meet & greet én een workshop van YouTubers Nina Schotpoort en UberQuin die ambassadeurs zijn van Week van de Woordenschat. Stichting Lezen, taalkundige en schrijver Wim Daniels en auteur en woordenschat-expert Marianne Verhallen steunen de ‘Week van de Woordenschat.
Bezoek voor meer informatie over de Woordenschat Vlog Challenge www.woordenschatvlog.nl.
    QuinenNina.JPG

Woordenschat op school

Om de leerkracht in de klas optimaal te ondersteunen bij inzichtelijk maken en het vergroten van de woordenschat van hun leerlingen, lanceert Cito dit schooljaar nieuwe woordenschattoetsen voor groep 3 tot en met 8. De toetsen werden ontwikkeld in nauwe samenwerking met leerkrachten. De woorden die getoetst worden zijn afkomstig uit de meest recente BasiLex-woordenlijst en op veler verzoek bevatten de toetsen nu ook contextopgaven. Met de toetsen is de groei te volgen op zowel leerling-, groeps- als schoolniveau. Ook worden eventuele achterstanden zichtbaar, waardoor de leerkracht gerichte, extra ondersteuning kan bieden. Ga voor meer informatie naar cito.nl/woordenschat.

Of je nu achter de toetsen voor jonge kinderen staat of niet, het blijft belangrijk de taalontwikkeling in de gaten te houden. Ook Nola moet al testen doen hoe haar taalontwikkeling gaat. Niet een manier die ik zelf zou kiezen, maar ik ben blij dat er naar gekeken wordt. Ben jij al bekend met deze ‘Week van de Woordenschat’?
Uitgelichte afbeelding van Shutterstock door Rawpixel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: