Steeds vaker lees je online dat ouders graag een limiet willen op schermentijd. De kinderen zitten te vaak voor de tv of pakken te snel een laptop of telefoon. Met schermentijd hopen ze dat de kinderen weer gaan (buiten)spelen in plaats van naar een scherm te kijken. Wij doen dat niet. Wij hebben geen schermentijd. Waarom niet? Omdat ik denk dat het niet werkt.

Buitenkinderen

Wij hebben het geluk dat onze kinderen buitenkinderen zijn. Bij het eerst straaltje zon roepen ze dat het mooi weer is en ze naar buiten willen. Dat het dan nog steeds min 5 graden kan zijn maakt hun niets uit. De zon schijnt en dat betekend dat het mooi weer is en ze naar buiten kunnen. Kinderen naar buiten ‘schoppen’ kennen wij niet. Naar binnen is weer een ander verhaal.

Internet en tv vrij toegankelijk

Voor onze kinderen is Internet en TV vrij toegankelijk. Zeker Nola merkt er de voordelen van. Had Luca alleen nog NPO 3 en telekids als kinderzenders, heeft Nola al een heel scala aan kinderzenders tot haar beschikken. En dan heb ik het nog niet eens over YouTube en netflix gehad. Ze kon eerder met een telefoon/tablet overweg dan dat ze kon praten. Ze groeien er mee op en voor hun is het heel normaal.

Zitten ze dan de hele dag voor de tv zonder schermentijd?

Nee ze zitten echt niet de hele dag voor de tv. Daar ben ik ook geen voorstander van. Maar ik heb wel gemerkt dat wanneer ik de tv bewust uitzet ze boos worden en juist niet meer gaan spelen. Als de tv aan staat gaan ze gewoon hun eigen gang. De radio gaat aan en Nola gaat dansen. Luca pakt duplo dieren of gaat met de voetbal in de weer. Ze pakken de knuffels en er worden hele verhalen verzonnen. En af en toe zitten ze stil om even naar de tv te kijken

Rust voor de kinderen

Naar mijn idee brengt het voor de kinderen juist rust dat er geluid op de achtergrond is. Wanneer het stil is missen ze iets. Ik heb zelf ook liever wat achtergrondgeluid. En als Nola moe is kan ze erg nukkig zijn. Geef haar dan gewoon je telefoon en ze gaat rustig, met duim in haar mond, YouTube zitten kijken. Je hebt geen kind meer aan haar en ze zit zichzelf niet in de weg. Als ze het zat is gaat ze gewoon weer spelen.

Voor ons dus geen schermentijd. Want schermentijd betekend minder spelen en meer ruzie. Het werkt op de een of andere manier niet. Wij kiezen voor achtergrondgeluid en lekker samen spelen. Hebben jullie wel schermentijd of ook niet?

Uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

5 thoughts on “*Wij hebben geen limiet op schermentijd

  1. Als het voor jullie werkt is het toch prima. Ze spelen genoeg. Hier neem ik vaak alles in beslag. Ik heb een puber die niets wil. Neem ik geen maatregelen dan doet hij niks aan zijn school. Verwaarloosd hij alles. Dus hier heb ik de regel. Telefoon inleveren bij binnenkomst, TV of ander scherm mag pas nadat alles wat moet is gedaan.

    1. Ja pubers zijn weer anders denk ik. Ik ben benieuwd hoe het dan gaat bij ons. Ik moest zelf ook altijd alles eerst doen voordat ik een scherm of telefoon kreeg. Heel normaal. Mocht het nodig zijn in de toekomst zullen wij dat ook zo doen denk ik.

  2. Bij ons is ongeveer alles andersom, behalve dat we ook geen afgrsproken limiet hebben.
    De kinderen spelen graag binnen, voor buiten spelen moet ik meestal moeite doen. Ze mogen soms liedjes luisteren op youtube of een spelletje doen op mijn telefoon. Ik denk dat ze gemiddeld 10 minuten per dag iets op een scherm doen, maar kan ook meer of minder zijn want ik hou het niet bij. Tv hebben we niet en we hebben ook nooit achtergrond geluid aan. Ik zou er gek van worden en de kinderen zijn het daarom ook niet gewend. We maken zelf al geluid genoeg. Haha!

    1. haha ja als je dat niet gewend bent is het niet fijn denk ik. Ik heb altijd wat aan staan, vanaf de zwangerschap al. Ze zullen het wel gewend zijn bij ons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: