Voor de meeste vrouwen is het normaal dat je gewoon doorbetaald krijgt tijdens de zwangerschapsverlof. Daarnaast heeft een zwangere vrouw ook nog extra rechten, zoals het recht op regelmatige arbeidstijden en dat zij geen nachtdiensten hoeft te werken. Ook heeft ze het recht dat de werkzaamheden worden aangepast, zoals niet te zwaar tillen, niet te lang staan of lopen en ze moet zoveel mogelijk van trillingen, straling en stress worden ontzien.


Veel rechten voor een zwangere
Zoals je ziet heeft een zwangere vrouw en de kersverse moeder best wat rechten en dat is goed, want het zijn ook bijzondere omstandigheden. Een zwangere vrouw draagt een nieuw leven in zich en daar moet goed voor gezorgd worden. Als je een eigen bedrijf hebt, worden de dingen net een beetje anders. Aan de ene kant is het makkelijk: je kan namelijk zelf bepalen welke opdrachten je wel of niet aanneemt, dus je kan ook zelf beslissen wanneer je stopt.

Vragen van een zelfstandige
Maar het riep in het begin bij mij ook vragen op: als ik drie maanden stop met opdrachten aannemen, dan heb ik ook geen inkomen, hoe moet dat dan? Als ik niet werk, krijg ik ook niet de benodigde uren die ik nodig heb voor de belasting, etc. etc. Daarvoor heb je dan de ZeZ-uitkering. Dat staat voor Zelfstandig en Zwanger. 

De ZeZ-uitkering
Deze uitkering gaat 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum in en na de bevalling heb je nog recht op 10 weken uitkering. De uitkering loopt gelijk op met je verlof. De uitkering wordt berekend over de inkomsten van het jaar ervoor en ook de hoeveelheid uren die je in dat jaar hebt gewerkt zijn van belang. Als je 1225 uur hebt gewerkt zit je goed. Als je daar onder zit, krijg je minder.

Pech
Nu heb ik op dat gebied een beetje pech, want ik ben met mijn bedrijf begonnen in augustus van 2015. Dat betekent dat ik die uren niet heb gehaald in 2015 en ik heb verlies gedraaid dat jaar.
Dit jaar zit ik makkelijk aan die uren en maak ik winst, maar dat is dus niet van belang voor de uitkering. Toch heb ik de uitkering aangevraagd, want alles is meegenomen.

Voordelen uitkering
Ten eerste mag ik voor de verlofmaanden de uren rekenen die ik gemiddeld heb gemaakt in de andere maanden. Daardoor kom ik zeker aan de 1225 uur en dat is volgend jaar bij mijn belastingaangifte een voordeel. Ook krijg ik een klein beetje vergoeding, net genoeg om mijn zorgverzekering, telefoonrekening en sportschool abonnement te betalen. En dat is toch leuk meegenomen, anders had Dennis dat voor mij moeten betalen, omdat ik verder geen inkomsten heb op dit moment.
Daarnaast heb ik er gewoon recht op. Wie het kleine niet eert…

Dus nu kan ik gewoon genieten van mijn verlof en in januari ga ik weer lekker aan de slag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: