De laatste tijd zijn er steeds meer berichten over volwassene die zich niet (meer) prettig voelen bij een gewoonte of gebruik. Meestal wordt dan de kaart van racisme gespeeld zodat er wel iets aan gedaan moet worden. Natuurlijk vind ik dat iedereen zich prettig moet voelen. Maar is het zo dat een kleine groep het dan voor een grote groep kan verpesten? Zeker in het geval van zwarte piet?

Zwarte piet of roetveeg piet?

Al een aantal jaar is het vanaf september weer feest. Steeds weer komt dezelfde discussie terug. Zwarte piet of niet? Voor mij is het duidelijk. We hebben het aangepast met roetveeg pieten. Verder hoeven we echt niet te gaan. Kinderen zien er toch meestal geen kwaad in. Zwarte piet komt cadeautjes brengen. Dat is toch alleen maar leuk?! Het zijn ook alleen de volwassene die we er over horen. Het lijkt alleen nooit goed te zijn. Voor mij is de maat daarom vol. Een mengeling van zwarte en roetveeg pieten vind ik goed. Daar moeten de ’tegenstanders’ dan maar genoegen mee nemen.

Maar als je kind dan een medelander zwarte piet noemt in juli?

Dit wordt vaak als excuus gebruikt, kinderen die een medelander met een andere huidskleur (sorry, geen idee hoe ik je nog mag noemen zonder discriminerend te zijn) zwartepiet noemt. Daar komt wat mij betreft gewoon een stukje opvoeding kijken. Dan leg je duidelijk aan je kind  uit dat zwarte piet al lang weer naar Spanje vertrokken is. Dat deze meneer of mevrouw een hele mooie kleur heeft en vanwege de zon nog wat donkerder wordt, net als dat wij allemaal een beetje bruiner worden in de zon. En dat het vooral niet leuk is om hem of haar zwarte piet te noemen. We noemen elke blanke man met witte baard toch ook niet allemaal sinterklaas?

Laten we kijken naar de kinderen

In de tijd dat ik nu met Luca naar sinterklaasfeestjes ga heb ik nog niet meegemaakt dat iemand met een donkere huidskleur het niet leuk vond. Het zal vast aan mij liggen dat ik de kinderen niet tegen kom die het niet leuk vinden, maar het is echt zo. Op school is er geen ontsnappen aan dus dan zou ik dat toch wel moeten zien denk ik. Het is een feest voor kinderen. Laten we dat als volwassene nou niet verpesten en gewoon feest vieren. Want dat willen we toch allemaal?

Discussie zwarte piet, laten we als volwassene een kinderfeest niet verpesten.

uitgelichte afbeelding van Shutterstock door Sandra van der Steen

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: