Wanneer je kind bijna 5 is wordt er vaak gedacht aan zwemles. Wanneer start je? Waar wil je zwemles volgen? Het is allemaal zo eenvoudig nog niet. Daarnaast gaat het om de veiligheid van je kind in het water. Iets wat wij heel belangrijk vinden. We hebben onze keus dan ook laten bepalen door ervaringen van andere (via social media), de sites van de verschillende aanbieders en hoe ons kind zelf is. Ik neem jullie in deze blog mee in onze keus en hoe wij dat besloten.

Waarom we niet kozen om met 4 jaar te starten met zwemles?

Er zijn aanbieders waarbij je kind kan starten als hij 4 jaar is. Wij hebben hier bewust niet voor gekozen. Met 4 jaar start je kind al op de basisschool. Een spannende periode met veel nieuwe indrukken. Er wordt veel meer van je kind verwacht dan op de peuterspeelzaal of bij KDV/Gastouder. Er zijn vaak ook veel meer kinderen in de klas én de dagen zijn soms langer. Zeker voor onze kinderen, die enkel naar de peuterspeelzaal gaan. Dat is namelijk alleen een ochtend. Dit vonden wij genoeg veranderingen voor een jaar. Zo kon Luca goed wennen en als hij 5 zou zijn starten met zwemles.

Lees hier een review van ockyz sweakers

Welke zwemschool kiezen we voor zwemles?

Er zijn verschillende aanbieders hier in de buurt die zwemles en zwemlespakketten aanbieden. Wij wilden graag een pakket zodat we diplomagarantie hebben én niet voor extra kosten komen te staan. Dit is wel prijzig, maar gezien de manier van leren van Luca leek ons dit de beste keus. Achteraf bleek dat ook wel het geval voor hem. Het aantal lesuren per week verschilt ook per aanbieder. Er zijn aanbieders die 45 minuten zwemles hebben en ook die 2 uur zwemles hebben. Voor ons stond bovenaan dat er een mogelijkheid tot pakket was, het op fietsafstand zou zijn én we een aantal goede reacties over deze aanbieder kenden. Ook wilden we graag dat de kinderen minimaal zwemdiploma A en B zouden halen dus dat moet ook kunnen op deze locatie. Zo kwamen we uiteindelijk uit bij zwemzeker.

Hoe zagen de zwemlessen bij diploma A eruit?

Bij het A diploma moest Luca elke maandag van 4 tot 6 uur zwemmen. Na school dus nog 2 uur aan de gang. Er was tijdens de les een pauze en dan konden de kinderen wat drinken. De manier van lesgeven was voor ons prettig, veel ging vanuit spelend leren. Bij A had Luca 2 juffen, we merkten dat hij bij een meester het beter oppakten en hadden een extra les gekregen bij een meester. Daarna kon hij inderdaad juist datgene wat daarvoor nog niet lukte. Wij mochten elke les het laatste kwartier kijken aan de rand van het zwembad. De rest van de tijd kon je naar huis of boven in de ‘kantine’ wachten. Je kon dan op een televisie mee kijken met de les. Dit duurde 5 maanden voor het afzwemmoment was en Luca mocht afzwemmen.

Zwemles ervaring, door hoepel zwemmen

Diploma B, snelcursus

Luca had met 1 onderdeel wel wat moeite en juist dat werd verder uitgebouwd bij diploma B. Logisch ook wel, maar voor hem wel lastig. We kozen voor een snelcursus van een week. In de vakantie ging Luca elke ochtend van half 9 tot 10 uur zwemmen. Veel kinderen mochten aan het eind van die week afzwemmen, Luca heeft het toen net niet gered. Dat vond hij niet erg, eindelijk even niet zwemmen was zijn reactie. We kozen toen voor starten met de 3 maanden cursus. Met extra dat wanneer hij datgene wat niet lukt wel kon, hij ook direct mocht afzwemmen. Elke vrijdag zwom Luca van half 2 tot 3 uur. Na een aantal weken (toen we tijdens een weekend weg hadden geoefend met hem) lukte alles en mocht hij de woensdag erna afzwemmen. Ideaal dus voor hem en ons. Extra lessen, maar zodra hij het kan wel afzwemmen en niet hoeven wachten tot het afzwemmoment dat bij de 3 maanden cursus hoorde.

Dit nemen we mee als we gaan zwemmen + gratis inpaklijst

Hoe vonden wij de zwemles bij zwemzeker?

Wij hebben de lessen als zeer prettig ervaren. Goede instructeurs voor de kinderen. Natuurlijk heeft ieder zijn eigen manier van aanleren. De ene manier past beter bij je kind dan de andere. Maar in mijn ogen houdt je dat altijd wel, welke zwemschool je ook kiest. Wij zijn ook blij dat we voor een pakket hebben gekozen. Wellicht zijn we duurder uit geweest, omdat Luca met 8 maanden zijn A en B had gehad. Maar als je kijkt naar de lessen die staan voor diploma B dan heeft hij daar ‘langer’ over gedaan. Dan zouden we dus extra moeten betalen wat nu niet hoefde vanwege de diploma garantie. Met Nola kiezen we tegen die tijd zeker weer voor zwemzeker en dit diplomapakket.

Onze zwemles/zwemschool tips:

Kijk wat voor jou belangrijk is.

  • Afstand
  • pakketten of losse lessen
  • korte zwemmen per keer of lang zwemmen per keer
  • kosten

Vraag tips aan ouders in je omgeving. Op het schoolplein bijvoorbeeld. Of vraag in een facebookgroep uit jouw woonplaats naar ervaringen met zwemscholen uit de omgeving. Je hoort dan vaak de meest positieve en meest negatieve ervaringen. Onthoudt dat het de ervaring van iemand is, maar wanneer een aantal dezelfde ervaring hebben kun je wel redelijk er vanuit gaan dat dit ‘waarheid’ is. Baseer dan je keus op de belangrijkste punten en ervaringen van anderen. Bij een tweede of volgend kindje kun je dan je eigen ervaring meenemen in je keus.

Wat was voor jullie een belangrijk punt bij het kiezen van een zwemschool?

Zo maakten wij een keus voor de zwemschool en het pakket voor zwemles van Luca. Met extra tips voor jou om je keus makkelijker te maken. instagram Zo maakten wij een keus voor de zwemschool en het pakket voor zwemles van Luca. Met extra tips voor jou om je keus makkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: