De meeste mensen kiezen sinds corona voor klussen aan hun huis in plaats van verhuizen. En dat is niet zo gek. De huizenprijzen stegen tot ongekende hoogte. Verbouwen was vaak een stuk goedkoper. En wanneer je toch op een fijne plek woont is het natuurlijk net zo fijn om te verbouwen. Bij verhuizen weet je namelijk niet waar je terecht komt. Hoewel het huis je wel zal bevallen, dat kies je zelf uit, weet je niet wie je als buren zult krijgen. En de oude bewoners zullen je niet vertellen dat ze gaan verhuizen omdat ze zo veel last van de buren hebben. Verbouwen dus. Ga jij ook verbouwen? Dan heb ik 5 tips om hier een succes van te maken.

5 tips voor als je gaat verbouwen
Afbeelding van tookapic via Pixabay

5 tips voor als je wilt gaan klussen

Wanneer je gaat verbouwen is het de bedoeling dat je voorlopig in je huidige woning blijft wonen. Daar zijn deze tips dan ook op gebaseerd. Om het huis helemaal te maken zoals jij wilt, binnen je budget en met buren die je te vriend hebt gehouden. Want je wilt straks niet een fantastisch huis hebben, maar ruzie met je buren. Of erger nog, ruzie met je partner. Want reken maar dat het een wissel zou kunnen gaan trekken op je relatie. Vandaar dus deze 5 tips. Heb je nog super fijne aanvullingen? Zet ze dan zeker in de reacties. Zo kunnen we elkaar alleen maar helpen.

Tip 1 bekijk wat je budget is

Van de 5 tips voor als je wilt gaan klussen vind ik dit wel een van de belangrijkste. Je kunt namelijk van alles bedenken wat je mooi zou vinden. Je kunt de grootste plannen maken en een fantastische plek creëren. Maar wanneer je het geld niet hebt komt je toch niet heel ver. Bekijk dus goed wat je budget is en hoe je dit wilt gaan financieren. Wil je een bouwdepot? Neem dan contact op met een hypotheek adviseur. Wij hebben heel fijn advies gekregen bij Bolthof/van den top in Ede. Maar zoek zeker iemand in je eigen woonplaats.

Tip 2 maak een plan wat je wilt

Dit vond ik wel een van de leukste stappen. Een plan maken wat je zou willen in je huis. Denk hier vooral niet te klein. Maak een mood board, maak speciaal een bord op Pinterest met alles wat jij tof vind. Van de ruimtes die je aan zou willen pakken natuurlijk. Sla alles op dat je tegen komt en wat jij super gaaf vind. Google even op een interieurtest. Ik heb er toen ook een gedaan en daar kwam precies de stijl uit die ik voor ogen had. Erg leuk om te zien. En vooral ook handig om te doen samen met je partner. Vul beide apart de test in en leg ze dan naast elkaar. Zeker wanneer er verschil in zit is het goed om te bekijken wat je dan kies om het voor allebei een fijne ruimte te maken. Al zal het bij de ene ruimte wat belangrijker zijn dan bij de andere ruimte natuurlijk.

5 tips voor als je gaat verbouwen

Tip 3 vraag meerdere offertes op

Eigenlijk kan deze tip in de 5 tips voor als je wilt gaan klussen ook wel bovenaan staan. Meerdere offertes is wel een must. En eigenlijk zit er nog een stap voor. Kies of je alles via een aannemer wilt laten regelen (en vraag daar dan offertes bij op) of dat je alles zelf wilt gaan regelen (en zoek dan uit welke bedrijven je nodig hebt). Wanneer je zelf alles gaat regelen moet je denken aan een elektricien, loodgieter, stuccadoor, schilder en bouwvakker (voor als je moet slopen en muren op een andere plek wilt opbouwen. Natuurlijk zijn er ook zaken die je zelf zou kunnen doen. Wij kozen bij de woonkamer en een totale verandering van indeling voor een professional om dit te laten doen. Je wilt wel dat het goed gebeurd. Voor welke van de twee opties je ook kiest, laat alles (maar dan ook echt alles tot de kleinste puntjes) op papier zetten.

Tip 4 in deze 5 tips voor als je wilt gaan klussen

Kies niet de goedkoopste offerte, die fout maakten wij eens. We kozen voor de goedkoopste. Eerlijk, ik had er direct al niet een heel goed gevoel bij. Maar ik kon er zelf niet echt de vinger op leggen. We waren met twee toen de tuinmannen kwamen voor een gesprek en ik was de enige met het ‘gevoel’. Dus kozen we voor de goedkoopste. Iets met een gezin met jonge kinderen, 1 inkomen en weinig geld om uit te geven. Dus ik deel het met je zodat je hier je voordeel mee kunt doen. Luister naar je gevoel. Altijd. Dus voelt de goedkoopste aannemer (of het goedkoopste bedrijf) niet fijn? Kies dan toch voor de duurdere. Daar ga je echt geen spijt van hebben. Been there done that zeg maar.

Tip 5 gooi een briefje in de bus bij al je buren

De allerlaatste al weer in deze 5 tips voor als je gaat verbouwen. Gooi een briefje bij al je buren in de bus. Wat je daar dan op zet? Dat je gaat verbouwen, van wanneer tot wanneer ongeveer (met verbouwen weet je het nooit natuurlijk)en dat ze altijd kunnen komen als ze ergens last van hebben. Dat je het laat doen en dus niet de precieze tijden weet. De buren zullen namelijk wel overlast hebben van een verbouwen. Van de ene verbouwing meer dan van de andere natuurlijk. Maar er is altijd overlast. Zeker bij (oudere) rijtjeswoningen klinkt het allemaal veel en hard door. Wij hebben er ook bij op gezet dat ze altijd welkom waren om te komen buurten.

5 tips voor als je gaat verbouwen - pinterest

Extra tip! Hou het samen gezellig

Oke, ik stipte het in het begin al even aan. Toch nog een tip 6 in deze 5 tips voor als je wilt gaan klussen. Het is natuurlijk ook belangrijk om het met je partner gezellig te houden. Of in ons geval met het gezin. Wij zijn tijdens de verbouwing naar de zandsculpturen in Garderen geweest en met mijn familie nog een weekend weg (dat kwam voor ons dus wel even heel goed uit). Het trekt namelijk echt veel energie weg hebben wij gemerkt. Er moeten beslissingen genomen worden, je slaapt slechter (wij in elk geval) en het is toch allemaal anders dan wanneer je niet aan het verbouwen bent. Wij hebben ook wat dingen bij school gelaten die we normaal thuis zouden doen. Met name het oefenen en thuisonderwijs van de kinderen wanneer dat nodig was. Ik vond, en vind nog steeds, dat het welzijn en een goede relatie belangrijker zijn in zo’n tijd dan schoolwerk. En in overleg met school was dit gelukkig ook mogelijk.

Een verbouwing is fantastisch, een geweldig proces en roeien met de riemen die je hebt. We zijn enorm blij met het resultaat. Een woning waar we niet meer weg hoeven omdat het naar onze smaak is gemaakt. Wat zou jij graag nog aanpakken in je eigen huis?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: