Een tijd terug had ik een gesprek met Marjoescha van mbold. Voor wie doe jij de dingen die je doet? Zoiets was de vraag die ze stelde. Toen ik laatst onder de douche stond kwam het weer bij me terug. Voor wie doe ik de dingen die ik doe? Heb ik eigen doelen of doe ik dingen enkel voor anderen? Het boek Je doel bereiken in 100 dagen kan je helpen duidelijkheid te krijgen. De 7 stappen in dit artikel helpen je meer balans te vinden tussen jouw wens en wensen van anderen.

Balans in de ochtend is ver te zoeken

De meeste dingen doe ik voor de kinderen. Ik sta op in de ochtend en maak ontbijt voor ze. Elke dag weer iets anders. Een waar feestmaal dat ze zelf kiezen. Ik pak drinken, maak hun tassen klaar. Zorg dat ze er netjes uit zien om weer een dag op school door te brengen. Daar breng ik ze ook heen. Goed voor de stappen wel. Daarna terug naar huis voor het huishouden of boodschappen doen.

De rest van de dag wel balans?

Daarnaast doe ik dingen voor mijn man. Voor het gezin. Huishoudelijke taken (zo niet favoriet), laat hem in de ochtend wat langer liggen. Vaatwasser leeg ruimen. Van die elke dag terugkerende klusjes. Begrijp me niet verkeerd, het hoort erbij. Geen probleem om te doen natuurlijk. En mijn man doet ook echt heel veel. Maar goed, het ging in mijn gedachten niet direct over wat hij doet. En voor wie hij dat doet. Ik doe ook echt niet elke dag de vaatwasser, er zijn dagen dat hij dat doet. Om het even recht te trekken. Maar goed, ik zocht en zoek balans voor mij.

Wat doe ik voor mij?

Ik vind het heerlijk om te journalen, artikelen te schrijven, foto’s te maken en creatief bezig te zijn. Maar dit schiet er wel heel vaak bij in. Werken aan mijn droom. Werken aan mijn toekomst. Het lijkt er gewoon niet van te komen. Want er staan nog 3789 andere klusjes op mijn to do lijst. Die eigenlijk allemaal voor gaan. En komt het er wel van, dat sla ik vaak door. Er is geen balans. Of alles voor mij of alles voor anderen. Dat is geen houdbare balans. Of eigenlijk een disbalans dus.

Kan er ergens wat anders?

Het kan vast anders. Er zijn zo veel moeders die werken en huishouden en kinderen hebben. Maar goed, niet iedere moeder ben ik. Er is er maar 1 van mij. En wanneer de kinderen thuis zijn doe ik iets met de kinderen. Of huishouden. Maar dat laatste liefst zo weinig mogelijk. Dus dat doe ik als ze weg zijn. Net als die andere 3789 klusjes van de lijst. Terugkerende klusjes. Dus wordt het niet anders. Tenzij ik anders wordt. Dat geldt ook voor jouw situatie. Het wordt niet anders totdat jij anders wordt.

quote je doel bereiken

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

Dus wanneer ik wil dat dingen anders gaan. Wanneer ik wél wil werken aan mijn dromen. Wanneer ik wél wil werken aan mij toekomst. Maar ook de anderen (en het huishouden) niet wil vergeten. Moet ik iets veranderen. Dit is wat ik (en jij ook natuurlijk) kan doen:

  • In plaats van serie op bed kijken een boek lezen over zelfontwikkeling.
  • Stappenplan uit het boek ‘Je doel bereiken in 100 dagen’ volgen.
  • Vaste avond in de week voor hobby.
  • Elke zondag een werkplan maken. Mealplanning, boodschappenlijst, to do voor huishouden, kinderen en dromen.
  • Wanneer man vrij is werken aan mijn droom.
  • Vaste dag in de week (of twee weken of maand) kinderen naar opa of oma.
  • Dingen doen. Hoe klein ook, hoe kort ook. Je bent in ieder geval een stapje verder dan je ervoor was.

Gaan voor anderen en hsp

Wanneer je net als ik hooggevoelig bent sta je vaak aan voor anderen. Een valkuil is dan om enkel aan te staan voor anderen. Niet omdat je niet aan wilt staan voor jezelf, maar je energie is gewoon op. De prikkels kosten energie. De activiteiten kosten energie. Soms kost het er zijn al te veel energie. Leer daarom te kiezen voor jezelf. Te veel prikkels gehad? Zeg dan gewoon iets af. Je kunt niet iedereen helpen. Zeker niet wanneer je jezelf niet helpt. Een blije jij kan veel meer aan dan een uitgeputte jij.

je doel bereiken in 100 dagen - pinterest

Werken aan jouw dromen en toekomst

Met moeder worden en vrouw worden verdwijnen niet je dromen. Verdwijnt je toekomst niet. Dus zet je stappen. Maak een planning, droom je leven en ga het doen. Hoe klein je stappen zullen zijn je bent verder dan je ervoor was. Pak het boek ‘Je doel bereiken in 100 dagen’ erbij. Dat boek helpt je je dromen om te zetten in plannen. Een boekje, handzaam en praktisch. Met mooie quotes en illustraties. Die je helpt om je dromen en doelen om te zetten in plannen. Plannen die je nodig hebt om te komen waar jij wilt zijn.

Want je hoeft niet alleen dingen voor anderen te doen. Je mag ook dingen voor jezelf doen. Altijd. Ongeacht je situatie. Ga voor jou lieve mama.

ISBN: 9789044758924
Prijs: 12.95 euro
Uitgeverij: Deltas
Verkrijgbaar online via deze link (zo help je mij ook, bedankt!) of via de plaatselijke boekhandel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: