In deze gekke tijden en in de vakanties is structuur hier vaak ver te zoeken. Ik doe veel hand en spandiensten voor de kinderen. Kleren pakken, kleren aantrekken. Niet erg natuurlijk, ik doe het met liefde. Aan de andere kant zijn ze inmiddels wel op een leeftijd dat het niet meer nodig hoeft te zijn. Dus zou het fijn zijn wanneer ze dit ook gewoon zelf doen als er geen structuur is. Maar hoe ga je dat bereiken? Ik werkte eerst met een lijstje. Maar alleen onze oudste kan lezen. Dus daar heeft de jongste niets aan. Daarbij is werken met plaatjes wel veel leuker natuurlijk. De checkpad is dan echt een uitkomst!
De checkpad van gezinnig testen
Ik kreeg een mail van de eigenaar van gezinnig of ik interesse had in deze tijd wat te testen van hun site. Nu ken ik deze webshop eigenlijk niet, dus ik besloot een kijkje te nemen. Nu de structuur ver te zoeken was leek het me super fijn om de checkpad te testen. Een soort planner voor kinderen, met magneten en pictogrammen. Ze kunnen zelf de volgorde bepalen wat ze gaan doen of jij doet dat als ouder. Daarna kunnen ze zelf het vakje naast het pictogram omdraaien als ze dat gedaan hebben.
Waarom een checkpad gebruiken ipv een papieren kalender
Wij hebben hem nu een weekje in gebruik. Nu we thuiswerken en thuisschool hebben is dat dus perfect om te testen. Bij ons vullen de kinderen hem zelf in. Altijd handig? Nee zeker niet, want ze plannen ook wel eens iets wat niet helemaal kan. Maar dan wisselen we dan gewoon en leg ik het uit. Wel handig dat ze zelf hun pictogrammen kiezen waar iets voor staat. Daarnaast is het dus heel fijn werken voor kinderen. Je kunt het makkelijk wijzigen. Dat is met een papierenplanner niet zo makkelijk. Ze vinden het leuk en worden er zelfstandig van. Er is een blauwe en rode versie beschikbaar. Behalve de kleur is de rest exact hetzelfde.
Wat leren ze met een checkpad?
Naast hun schoolwerk vind ik het ook leuk om ze in deze periode andere dingen te leren. Zo hebben wij wat extra geloofstaken erbij gepakt. Een kruis op het raam geschilderd, een Palmpassenstok versierd en we bekijken meestal meerder kerkdiensten. Vooral de liederen dan, omdat dat aanspreekt. Met de checkpad leren ze zelfstandigheid (zelf uitkiezen wat ze doen en wanneer ze dat doen), plannen (vooral dus het stukje wanneer doe je wat), verantwoordelijkheid (zorgen dat de taken gedaan zijn) en hulp vragen (als hun taak niet lukt kunnen ze altijd bij mij terecht natuurlijk). Dat vind ik echt heel fijn hieraan. Je hoeft niet steeds achter de broek aan te zitten wat ze nu gaan doen. Het scheelt een hoop frustraties.
Wat doe je met geloof?
Nu is het niet direct een christelijk product en zitten er dus niet direct christelijke pictogrammen bij. Maar hoe los je dat dan op? Er zijn een aantal opties. Er zijn namelijk een aantal blanco magneetjes. Deze kun je dus zelf gebruiken en er een pictogram op tekenen. Of gebruik een magneetje met een boek voor Bijbel lezen. Wees creatief en maak het je eigen. Zo hebben wij dus een boek gebruikt voor Bijbel lezen. We zouden er nog een kunnen maken met een kruis voor als we naar de kerk gaan of thuis een kerkdienst bekijken/luisteren. En zo verweef je het geloof weer met je dagelijkse leven. Wie weet bedenk jij nog een toffe afbeelding die je ergens voor kunt gebruiken. Denk aan gezinstijd, geloofsopvoeding, stille tijd of bijbelborrels.
Conclusie; wij zijn blij met de structuur die deze checkpad ons geeft. Nog even een extra tip. Er staan op de site van gezinnig enorm veel printable’s (gratis!). Ook een printable voor dagboekletsen. Veel kinderen krijgen toch het een en ander mee over corona en worden soms angstig. Fijn om dan zo met ze in gesprek te kunnen. Of download de kletskaarten die je naar andere kunt sturen of een spelletje om samen te doen (op afstand). Leuk nu we meer thuis zitten.
1 thought on “Checkpad, voor meer structuur tijdens het thuisblijven”