Het is weer bijna december en naast sinterklaas betekend dat ook kerst. Voor christenen een bijzondere tijd richten de geboorte van Jezus. Er zijn verschillende manieren om naar deze speciale gebeurtenis toe te leven. Met een groep enthousiaste christenen organiseren wij een kerst passion in onze kerk bijvoorbeeld. Thuis kun je ook toe leven naar kerst met een zogenoemde adventskalender. Een kalender voor de adventstijd. En wij maken die gewoon zelf!

Wanneer is het advent

Oké, ik zal het eerlijk bekennen. Ik moest het ook even opzoeken. Zelf was ik in de veronderstelling dat advent op 1 december begint. Dat is dus niet zo, het begint op 3 december. Scheelt weer 2 pakketjes maken. Voor deze D.I.Y. wel fijn dat ik daar van te voren achter kwam. Advent loopt dus van 3 t/m 24 december en dan is het 25 december 1e kerstdag. In de winkel kun je kant en klare boxen halen om af te tellen. De een nog luxer dan de ander. Dat doe ik niet, ik ben niet zo’n fan van een overdaad aan chocola of veel geld uitgeven voor dat soort dingen. Dus wij maken hem gewoon zelf.

benodigdheden adventskalender

[checklist-box title=”Wat heb je nodig voor de adventskalender?” extraTitle=”” extraUrl=””]

  • Wc-rollen (22 in dit geval)
  • inpakpapier
  • papier voor de datum
  • papier om de opdrachten/acties op te schrijven
  • opdrachten/acties om te doen[/checklist-box]

Hoe maak je de adventskalender?

Je start met het verzamelen van de wc-rollen. Als je deze compleet hebt ga je ze inpakken in inpakpapier. Ik koos kraftpapier met roze en blauwe sterren van de action. Nog geen euro per rol. Je pakt een leuk, iets steviger papiertje om rondjes te maken (gebruik een wc-rol al mal en trek een lijntje eromheen) die je aan de buitenkant van de wc-rol plakt. Zo is hij aan één kant dicht. Daar kun je dan het cijfer opschrijven. Ik koos sterrenpapier van de hema, 2 euro voor een pak vol met papier met een motiefje. Dan schrijf je de opdrachten op een papiertje en stop je aan de open kant in de wc-rol. Maak er een touwtje aan en maak vast aan een tak. Je adventskalender is klaar.

adventskalender af

Hoe verzin je de opdrachten?

In de adventsperiode zijn onze kinderen 4 en 2 jaar oud. De opdrachten in de adventskalender moesten dus simpel en leuk zijn. Luca vind het bijvoorbeeld leuk om een kaars aan te steken. Op de zondagen mag hij dus de adventskaarsen aansteken. Dan heb je al 4 opdrachten gehad. Verder hebben wij van little people een kerststalletje. Super leuk, maar die ga je begin december niet in vol ornaat neerzetten. Dus een aantal dagen kunnen ze verschillende stukken van de kerststal zoeken. Weer een aantal opdrachten erbij. Er zijn op YouTube ook hele leuke kerstliedjes te vinden. Ik koos er 4 om te luisteren/zingen met de kinderen. Weer 4 opdrachten verder. Verder nog kerstkoekjes bakken en uitdelen en kerstkaarten schrijven en op de bus doen. Weer 4 opdrachten. Elke week lees ik ook een verhaal uit de bijbel, meestal 1 vers, dus dat zijn er weer 4.

Welke liedjes en verhalen gebruik ik?

Ik vind het leuk om met de verhalen en liedjes naar kerst toe te leven. Voor week 1 koos ik de tekst ui Jesaja 7:14 waarin de geboorte van Jezus wordt aangekondigd. Ik gebruik voor het lezen dan de bijbel in gewone taal. De samenleesbijbel zou hier ook heel geschikt voor zijn omdat daar opdrachten en extra informatie bij staat. Als lied koos ik ‘ga je mee opzoek‘. Voor week 2 koos ik Daniel 7:13. Niet direct wat je zou denken, maar Luca is gek op het verhaal van Daniel (en David en Simson) dus dat leek me wel leuk. Als lied koos ik hier ‘Wij zijn op weg‘.  In week 3 lezen we uit Lucas 1: 34 en 35 over de aankondiging van de zwangerschap. Als lied koos ik ‘Maria schrik niet‘. Als laatste lezen we over de geboorte van Jezus uit Lucas 2:6-7. Het lied dat ik dan gebruik ik ‘vrolijk kerstfeest iedereen‘.

Zoals jullie hebben kunnen lezen zijn het simpele opdrachtjes, geen snoep of iets (alleen koekjes bakken). Mocht je dit nou niet zien zitten, bij de action zag ik ook adventskalenders staan die je zelf kunt vullen, 9,99 euro als het goed is. En vind je dat ook niet zo leuk en heb je jongere kindjes dan komt er nog een hele leuke blog aan. Hou mamaminke dus in de gaten. Gebruiken jullie een adventskalender?

liefs Minke

pinterest adventskalenderPinterestafbeelding

16 thoughts on “D.I.Y. Adventskalender voor een leuke tijd naar kerst toe

  1. Wat grappig om zo te doen! Ik vind adventkalenders echt bij deze tijd passen en ik krijg daar echt een kerstgevoel van, haha! Wij hebben laatst een gekocht bij de Lidl alvast! 🙂 Leuk artikel en creatief!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: