We merken allemaal wel dat alles duurder wordt. Kleding, boodschappen en gas. Prijzen rijzen de pan uit. Zo ook voor een verbouwing. Toch schrok ik een beetje toen de offerte eindelijk binnen kwam. Dat was niet een beetje gestegen. Dat was zo’n 10% erbij. Nu al. Hoe gaan we dat ooit bekostigen?

Wat willen we echt doen?

Dus zijn we gaan kijken. Wat heeft voor ons nu prioriteit? Dat was makkelijk. De keuken. Dus die zou er komen. Hoe het ook allemaal zou gaan, de keuken moest vernieuwd worden. De wc als tweede. Ook deze is echt aan vervanging toe. Maar wat kon er dan wel af? Toch lastig, want het liefst doe je alles in 1 keer. Maar er moet ruimte zijn voor extra kosten. De extra kosten worden een bepaald % van het totaal dus daar kunnen we dan rekening mee houden.

Wat gaat er nu wel af?

Hoewel we dus graag alles zouden willen veranderen hebben we toch dingen moeten schrappen. Zo komt er geen verlaagd plafond met spotjes. De vloer halen we zelf en laten we door dat bedrijf leggen, dus die post kon er makkelijk af. En met pijn in mijn hart moest ook de nieuwe kunstof pui aan de achterkant wijken. Dat was namelijk de grootste kostenpost.

Verbouwen #4 pinterest

Tips wanneer je keuzes moet maken

  • Stel prioriteiten, maak gewoon een lijst met alles wat je wilt doen en zet het belangrijkste bovenaan.
  • Kijk wat je wilt en kunt schrappen. Grote kostenposten helpt om te laten zitten enorm qua naar beneden krijgen van het totaal bedrag.
  • Houdt in je hoofd dat je daarvoor gaat sparen en het later wel uitgevoerd kan worden. Het hoeft niet allemaal in 1 keer
  • Het komt niet door jou! De prijzen zijn door corona en de oorlog nu enorm gestegen. Dat komt niet door jou, maar zijn de omstandigheden waar we nu mee moeten dealen.
  • Maak een plan. Haal wat niet hoeft uit de offerte, en schrijf op hoe je dit wel kunt verwezenlijken. Wellicht met een termijn erbij. Denk dan in jaren, want voorlopig blijven de prijzen wel oplopen.
  • Zorgen over geld is een verbouwing niet waard! Je kunt beter wat meer schrappen en zeker weten dat je een prijsstijging kunt betalen dan dat je minder schrapt en je tijdens de verbouwing moet vragen om te stoppen omdat het geld op is. Met een halve verbouwing ben je verder van huis.
  • Houdt rekening met bij komende kosten. Een aannemer mag de prijsstijging doorberekenen. Wettelijk kan er na het tekenen van de offerte nog 11% bij. Spreek in de offerte een percentage of bedrag af wat er maximaal bij komt. Dan weer je waar je aan toe bent. En of het haalbaar is.

Schrappen, nadenken en door

Dus hebben we dit gedaan. Bekeken wat de prijzen waren, bedacht wat prioriteit had en andere dingen van de lijst gehaald. Dit hebben we weer doorgegeven aan de aannemer en zo komen we tot een akkoord samen. Dan kunnen we het betalen, hebben we (oke vooral ik) geen zorgen om het financiële deel en hoeven we tijdens de verbouwing niet te zeggen dat ze moeten stoppen omdat het geld op is.

Wat wil jij graag nog verbouwen/aanpassen/vernieuwen aan jouw huis?

1 thought on “Verbouwen #4: heel veel schrappen en denken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: