Als moeder zijnde ken je het wel. Je hele huis ligt vol met speelgoed. Zeker zo rond de feestdagen. Met bijvoorbeeld pakjesavond. Er komt in eens een lading bij. En eigenlijk maakt het dan niet uit hoe groot of klein die lading is, het blijft even slingeren. Hier in elk geval. Want ze willen dan ineens overal tegelijk mee spelen. Wat ik zelf fijn vind, is spelend leren. Want zo leren kinderen makkelijker en blijft het nog leuk ook. Daar let ik zelf dan ook op bij het kopen van speelgoed. Maar waarom is spelend leren dan belangrijk?

Waarom spelend leren?

Als je een baby hebt gekregen dan groeien ze in een jaar tijd enorm. Ze leren zitten, rollen, kruipen en vaak ook staan/lopen. Dat doen ze spelenderwijs. We leggen speeltjes neer zodat ze net steeds iets verder moeten reiken om er bij te kunnen. We maken er een spelletje van wanneer ze omrollen. Maar hoe groter ze worden, hoe minder spelen erbij zit. Dat is eigenlijk jammer, want het is zo leuk. Je kunt zo veel leren door te spelen, als we het maar willen zien.

Buiten spelen voor je motoriek

Neem nu buitenspelen. Veel kinderen vinden het leuk. Maar hoe ouder ze worden, hoe minder ze buiten komen. Dat is ook wel het systeem waar we in zitten, helaas. Zo jammer, want er is voor verschillende leeftijden leuk speelgoed. Check dit buitenspeelgoed, kinderen vinden het fantastisch. Ze kunnen daar ook veel van leren. Door te klimmen, klauteren en lopen over een lijn bijvoorbeeld. Ze leren evenwicht houden, vallen en zichzelf opvangen. Ze leren hoe je kunt bewegen op een juiste manier op een klimtoestel. Spieren worden zo ook sterker gemaakt. En het is nog leuk ook.

Dit is waarom spelend leren zo leuk is - duplo

Voelen werkt heel fijn voor gevoelige kinderen

Naast buitenspelen is het voor hooggevoelige kinderen fijn om bezig te zijn met voelen. Met hun handen kan dat bijvoorbeeld met speelrijst of speelzand. Maar dat kan ook met je voeten. Op een blote voetenpad bijvoorbeeld. Of met ander sensomotorisch materiaal. Een overprikkelt kind is namelijk voor hen zelf en hun omgeving echt niet fijn. Buiten spelen heeft ook een fijne ontprikkelende werken. Zeker wanneer je in een bosrijke omgeving bent of op het strand waar je met zand kunt spelen.

Ander speelgoed waar ze spelend mee leren

Buiten spelen is natuurlijk fantastisch. Helaas leent in deze tijd van het jaar het weer daar niet altijd toe. Veel kun je ook gewoon binnen gebruiken. Maak bijvoorbeeld een parcours binnen om te lopen samen. Ook heb ik nog wat andere tips wat leuk is om te gebruiken voor spelend leren.

  • Rollen met verschillende formaten en materialen ballen. Waarom? Omdat je zo oefent met coördinatie, vasthouden en doseren.
  • Duplo en lego, voor de fijne motoriek van kinderen.
  • Tekenen of spelen met washimals, voor de pengreep.
  • Spelen met speelzand, speelrijst of scheerschuim. Zo kun je oefenen met schrijven.
  • Ontprikkelen kan ook heel goed met klei. Daarnaast stimuleert het de creativiteit. En je kunt ook zelf klei maken met essentiële oliën zodat het veilig is voor kinderhandjes.
  • Klorofil kun je heel goed gebruiken om situaties na te spelen. Bijvoorbeeld met de schoolset of de speeltuin. Heel fijn dus wanneer er wat gebeurd is en je zoon/dochter komt er niet helemaal uit. Goed ook voor de verwerking van alle prikkels van de dag.
het betoverende park - uitgelichte afbeelding

Spelend leren werkt én is leuk

Aan onze baby’s zien we al dat spelend leren werkt. Bij ons op de basisschool leren de kinderen bij de kleuters heel veel spelenderwijs. Daar ben ik enorm blij mee. Thuis kun je ook veel aanbieden om spelenderwijs te leren. Het is zo jammer dat dit steeds meer lijkt te verdwijnen met de opkomst van verschillende soorten schermen. Dus laten we staan voor spelenderwijs leren. Zodat leren leuk is en blijft. Want als het leuk is en ze spelen, hebben de kinderen bijna niet door dat ze ook aan het leren zijn. Een win-win situatie dus.

Wat vind jij (of je zoon/dochter) het leukste spelend leren speelgoed?

Dit is waarom spelend leren zo leuk is - pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: