Ken je dat gevoel, dat je graag een stap verder wilt in het lezen in de Bijbel met je kinderen? De kinderbijbels zijn echt geweldig hoor. Ik ben een groot fan, we hebben er niet voor niks een aantal. Maar ik miste voor mezelf toch wat verdieping. Ik kan niet helemaal goed duidelijk maken wat, maar ik besloot verder te kijken. Toen kwam ik het dagboek voor gezinnen tegen, Duik in de Bijbel. Dat klinkt geweldig! Beide kinderen gaan straks naar de basisschool en dus ook mee de gewone dienst in. Dan is het fijn om ze kennis te laten maken met ‘onze’ Bijbel. Of toch niet?

Duik in de Bijbel

‘Dit dagboek voor alle ouders die graag willen dat hun kinderen God leren kennen en met Hem gaan leven.’ staat op de achterkant van het boek. Dat klinkt goed, want dat is wat ik ook graag wil voor onze kinderen. Met dit boek kunnen we antwoorden op vragen krijgen ( over wie gaat het in de Bijbel? Hoe ontdek je met elkaar wat God door al deze verhalen heen te vertellen heeft?) en leren we de weg te vinden in de Bijbel. Steeds weer komt de boodschap van Gods trouw en liefde naar voren. Je lees de hele Bijbel door, zodat de grote lijn van Gods verhaal duidelijk wordt. Er is een duidelijk uitleg bij de tekst samen met een praktische toepassing of een doe-opdracht.

Geschikt voor onze kinderen?

Wat was ik weer eens enthousiast. Een boek waarbij we in ‘onze’ Bijbel zouden gaan lezen, maar met leuke extra’s voor de kinderen. Een uitleg om het voor hun duidelijk te maken, maar ook voor mij. Want soms vind ik het toch maar knap lastig om te lezen in de Bijbel. Ik wil onze kinderen God laten leren kennen. Een goede basis mee geven waar ze altijd op terug kunnen vallen. Door de praktische toepassing of de doe-opdracht die er bij staan dacht ik dat onze kinderen het leuk zouden vinden. Vooral Luca, omdat hij natuurlijk net even wat ouder is al. En de titel leek me aansprekend genoeg met twee waterratjes in huis. Die duik willen ze wel nemen hoopte ik. Oeps, dat ging niet helemaal zoals ik had verwacht.

Duik in de Bijbel, dagboek voor gezinnen instagram

Mama, ik wil niet die Bijbel!

Ik besloot de gok te nemen en gewoon eens deze te pakken in plaats van de Bijbel voor elke dag. We lazen de aangegeven tekst, ik las wat er als uitleg bij stond en stelde de vraag. Ik koos het stukje met als titel ‘de koning eet gras’. Net als vele andere titels is dit toch aansprekend voor een kind. Dat vonden die van mij ook wel. Want een koning kan toch geen gras eten? Maar zodra de tekst halverwege was, van het Bijbelgedeelte, haakten ze beide toch af. Luca zei ook gewoon; ‘Mama, ik wil die bijbel niet’. Welke hij dan wel wilde? De groeibijbel was al beter, maar het liefst gewoon de bijbel voor elke dag.

Close-up gezinsdagboek Duik in de Bijbel

Experiment mislukt?

Ja en nee. Ik heb op instagram gelezen dat er echt heus kinderen zijn die dit wel leuk vinden. Mijn kinderen zijn bevoorrecht met een hele boel (kinder)bijbels in huis. Dat is een rijkdom, maar maakt soms arm. Want je kunt kiezen wat je wilt lezen, waar je uit wilt lezen. Het is heerlijk om die keus te hebben en te kunnen bieden. Maar het maakt ook dat ze dit dus niet direct zien zitten. We komen zo niet echt een stap vooruit. We blijven dus nog even in de kinderbijbelfase hangen. Een fase die ik op zijn tijd ook echt heel erg leuk vind. En we pakken tussendoor gewoon eens de groeibijbel erbij. Dan kunnen we hopelijk een geleidelijke overgang bieden en zo meer toewerken naar ‘onze’ Bijbel.

Duik in de Bijbel, dagboek voor gezinnen pinterest

Wat vind ik zelf van dit dagboek voor gezinnen?

Maar nu weet je natuurlijk nog niet direct of het een aanrader is, Duik in de Bijbel. Ik vind de titels echt geweldig gekozen bij de stukjes. Heel fijn om zo de hele Bijbel door te lezen met extra uitleg. Die uitleg is duidelijk en begrijpelijk geschreven. De vragen, weetjes en gebeden maken het helemaal compleet. Een verrijking om samen met je kinderen te kunnen lezen. Hoewel ik dacht dat Luca dit wel al leuk zou vinden, mist hij dus wel de plaatjes en vind hij de tekst wat veel. Dat laatste kan ik wel inkomen. Onder te tekst staan de afkortingen van wie het geschreven heeft. Ook leuk om eens naar te kijken. Je kunt vooraan starten en zo de hele Bijbel lezen, maar als je midden in valt is dat geen probleem. Vanaf wanneer dit dan geschikt is om samen te lezen? Ik vind het nu even lastig te bepalen, het hangt af van hoe je kind is, maar ik wil zelf over een jaartje weer een poging wagen. Dan zijn de kinderen 7 en bijna 5. Toch een stuk verder dan nu met 6 en 3.

Uit welke Bijbel lezen jullie? En wanneer zijn jullie gestart met het lezen uit ‘onze’ Bijbel? Met ‘onze’ Bijbel bedoel ik de gehele Bijbel in gewone taal, NBV, Het Boek of HSV bijvoorbeeld. Wil je graag het dagboek duik in de Bijbel? Deze kun je kopen via de link voor 21,50 euro.

Duik in de Bijbel, dagboek voor gezinnen pinterest

Ik heb dit boek gekregen voor een recensie, maar dit beïnvloed onze mening niet.

4 thoughts on “Duik in de Bijbel – samen de Bijbel lezen met je gezin

 1. Hoi Minke! En? Inmiddels al opnieuw geprobeerd of dit boek aanslaat bij jullie thuis? Onze oudste (Bijna 8) vindt het lezen uit de gewone bijbel al heel interessant en ik ben op zoek naar een passend dagboeken waarbij ook steeds een stuk uit de gewone bijbel wordt gelezen. Zodoende kwam ik op jouw blog terecht.
  Groetjes Willemijn

  1. Hoi Willemijn,

   We hebben hem nog niet opnieuw geprobeerd. Wel een goede reminder! We zijn begonnen in de voorleesbijbel van NBG en deze vinden beide kinderen erg leuk.
   Ik zal hem er eens bij pakken weer als alle chaos van deze eerste weken weer voorbij zijn. Wel leuk om samen te lezen denk ik. I love it! Thanks voor de reminder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: