Hoewel voorlezen niet direct voor de hand ligt voor iemand met dyslexie, vind ik het wel heel leuk. Het grote voordeel is dat onze kinderen opgroeien met een voorlezende ouder die fouten maakt. Het is niet erg om fouten te maken namelijk. Je kunt jezelf gewoon verbeteren. En je kunt iets leuk vinden, ook als je er fouten in/mee maakt. Je hoeft iets niet perfect te kunnen om het leuk te vinden. Het voorlezen van een huis van karton was echt een feestje. Een boek met een beladen onderwerp, daklozen en dakloos zijn, op een prettige en respectvolle manier verteld. Een aanrader voor thuis of in de klas. Lees helemaal tot het einde want ik mag een exemplaar weggeven!
Een huis van karton
Nina en Silas zijn buren en vrienden. Op een nacht is er een inbreker in de straat. Nina vind dat toch een beetje eng. Kan deze inbreker dan ook bij haar in huis komen? En wat gaat hij dan meenemen? Het blijkt alleen geen gewone dief te zijn. Hij neemt geen tv, laptop of geld mee. Maar melk en koek. De dief heeft geen huis! Op een dag zijn Nina en Silas een mooi huis van karton aan het maken. Dan krijgt Nina een idee. Kan de dief niet in hun kartonnen huis slapen? Samen met Silas gaat ze opzoek naar de dief. Als dat maar goed afloopt?! En hoe moet dat wanneer het gaat regenen de de doos nog in de tuin staat?
Misschien was het toch niet zo’n goed idee. Een dief zonder huis die in hun mooi versierde doos gaat wonen. Maar is er dan geen andere manier om te helpen. Silas gaat langs de deuren om geld op te halen voor het goede doel. Wanneer de buurvrouw hoort dat het mooie huis weg moet wil ze hem wel kopen. Dan kan dat geld ook naar het goede doel. Zou dat een oplossing kunnen zijn? Hoe kunnen ze dit allemaal maken?
Dakloosheid dichter bij kinderen brengen
Onze kinderen zijn niet bekend met de problematiek rond dakloosheid. Natuurlijk komen ook wij wel eens iemand tegen waarvan je eigenlijk wel weet dat ze geen thuis hebben. Dat ze meer op straat zwerven dan binnen zijn. Maar in gesprek gaan, deze mensen helpen, het is niet iets dat we direct doen en laten zien. Met ‘een huis van karton’ horen de kinderen wel over hoe het is voor deze mensen, een beetje. Het blijft een kinderboek natuurlijk dus ook hierin is gekozen voor een bepaalde vertelwijze. Ik vind het prachtig. Hoe Nina en Silas hiermee om gaan op hun eigen wijze. Een prachtige, open manier van kijken naar de wereld om je heen. Onvoorwaardelijk klaar staan voor je medemens. Iets dat ik als christen graag zou willen, maar als mens in deze gebroken wereld soms ook zo lastig vind.
Kijk, hier kan ik een huis van maken!
Een huis van karton hebben we vorige week uitgelezen. Elke keer wilde ze toch nog een stukje meer horen. Ah, toe nog even mama! En mama leest maar voor. Het waren heerlijke momenten samen. Echt, ik kan het aanraden (net als dit boek!). Toen ze een stuk karton zag liggen in de woonkamer was het eerste wat ze zei ‘mama kijk, hier kan ik een huis van maken!’. Het is blijven hangen, het knutselen met karton. Het maken van een huis. Het verbaasd me niets bij onze creatieveling. ‘Maar mama, waarom houden ze het geld niet zelf?’. Omdat dat niet eerlijk zou zijn lieverd. Wanneer je tegen mensen zegt dat je geld ophaalt voor een goed doel, kun je dat geld niet ineens zelf houden. Dan moet je dat ook aan dat goede doel geven. Ja dat was ook zo. Nou, zullen we nu weer knutselen dan? En we gaan weer door met het dagelijkse leven.
Wat vind ik mooi aan een huis van karton?
Hoewel het onderwerp best zwaar kan zijn, dakloosheid, is dat met dit boek helemaal niet het geval. Vanuit de kinderen, Nina en Silas, wordt de situatie bekeken. Kinderen zijn heel open in hun denken. Als iemand het moeilijk heeft dan help je toch? En zo willen ze hun kartonnen huis geven aan de dakloze dief. Als blijk dat dat misschien niet de meest handige oplossing is gaan ze bedenken hoe het wel kan. Ze mogen zelfs op bezoek komen bij de dakloze opvang. Ook dit wordt mooi en op een respectvolle manier omschreven. Informatief, maar ook gewoon een fijn voorleesverhaal.
Hoe is het boek qua vormgeving?
Een huis van karton is geschreven in een vrij groot lettertype. Ik vind het heerlijk lezen, al zal het niet direct voor de ouders met dyslexie gedaan zijn. Ook kunnen grote broers of zussen het boek zo ook voorlezen aan hun kleine broertjes/zusjes. Het boek is wel in zwart/wit, ongetwijfeld een geld kwestie. Toch vind ik het wel passend. Voor elk hoofdstuk is een aparte pagina met het nummer van het hoofdstuk erop. Duidelijk dat er een nieuw stukje begint (of dat het echt tijd is om naar bed te gaan). De illustraties geven het verhaal net dat extra zodat het gaat leven bij de kinderen. Of bij die van mij in elk geval, ze houdt van boeken met plaatjes.
Win een exemplaar van een huis van karton
Ik snap helemaal dat je nu enthousiast bent en graag dit boek zou willen voorlezen. Dan heb ik goed nieuws voor jou. Je kunt namelijk een exemplaar winnen. Wat je mag doen?
- Like het bericht op instagram & laat een reactie achter dat je meedoet
- Voor een extra lootje: tag iedereen die deze winactie ook heel leuk zou vinden
- Voor een extra lootje: Volg mij, Mama Minke, en Columbus kinderboeken
Dat is het. Natuurlijk zouden we het super leuk vinden als je het bericht deelt in je stories. De winnaar wordt 26 september bekend gemaakt in mijn stories.
Specificaties een huis van karton
Auteur: Elza Hogendoorn | Illustraties: Madeleine van der Raad | Uitgeverij: Jongbloed media/ Columbus | Eerste uitgave: 24 augustus 2023 | ISBN: 9789085435396 | 128 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com | E-reader: Gratis downloaden bij kobo plus abonnement | kinderjury: het beste boek gekozen door kinderen
2 thoughts on “Een huis van karton – kinderboekenweek 2023 winactie”