Een MRI-scan, je hoort er wel vaker over op tv. Nooit had ik er bij stil gestaan wat dat betekend als je hem zelf krijgt. Liggen op een bed die in een buis wordt geschoven. Een apparaat dat enorm veel kabaal maakt. Oefeningen die je moet doen ondertussen. Het is allemaal nogal wat. Toen ik onverwachts een MRI-scan kreeg was ik blij met de tips van de verpleegkundige. Nu geef ik jou een aantal tips.

Weet je het van te voren dat je een MRI-scan krijgt?

Ideaal, want nu kun je vast met een aantal dingen rekening houden. Ik had mijn bril op, maar die moet dus af vanwege de schroefjes. Lenzen was dus voor mij handiger geweest. Sieraden droeg ik niet, maar dat mag ook niet. Laat die maar thuis. Trek een joggingbroek aan zonder metalen deeltjes (geen ritsjes dus). En een stiekje met een metalen sluiting is ook af te raden. Trek een naadloze sportbeha aan (zonder de metalen sluiting of beugel) want dan kun je hem aanhouden.

Weet je het niet van te voren, geen punt. Je hoeft niet naakt daar te liggen (tenzij voor onderzoek misschien?). Ik kreeg een broek van de verpleegkundige, kon mijn bril in het omkleedhokje laten liggen, evenals mijn bh. Mijn shirt mocht ik aan houden en dan een broek van het ziekenhuis. Die overigens heerlijk zat.

Doe je ogen dicht

Die buis is niet heel groot waar je in ligt. En ook al ben ik niet bang voor kleine ruimtes, echt fijn was het niet. Ik was alleen te beroerd om mijn ogen open te houden. Dus ik had niets door en kon daardoor beter ontspannen. Ik had daardoor ook niet door in wat voor kleine ruimte ik lag. Je krijgt ook een bolletje in je hand, mocht het niet gaan kun je er in knijpen en komen ze direct naar je toe. Een fijne gedachte vond ik dat. Oh en ze kunnen je horen als je praat. Had ik niet zo bij stil gestaan, maar echt.

Ga eerst ontspannen liggen

Bij mij werd er een MRI-scan van mijn onderbuik gemaakt. Ik mocht gaan liggen en er lag een soort kussen voor mijn benen. Super fijn, al merkte ik richting het einde dat ik toch wat gespannener werd en verkrampte. Ga dus direct liggen zoals jij fijn en ontspannen ligt. Het duurt maar 10 minuten, maar als je niet fijn ligt is dat best wel lang. De plaat is niet heel zwaar, maar licht is anders. Dus hou daar ook vast rekening mee dat dat zou kunnen.

Kies een radiozender om naar te luisteren

De koptelefoon houdt een deel van het lawaai tegen. Zo super fijn. Alleen zonder geluid is het nog steeds best hard en niet heel prettig. Geef dan ook zeker aan dat je graag muziek wil luisteren als ze dat niet vragen. Ik mocht zelf een radiostation kiezen. Er was een quiz ofzo op de radio dus met ogen dicht luisteren naar de vragen en antwoorden. Ik had er zelfs een paar goed! Een hele fijne afleiding. Als ze je ‘nodig’ hebben dan hoor je hun en staat de radio uit. Geen probleem dus voor de opdrachten die je moet doen.

Doe precies wat ze zeggen en ga niet tellen

Ik moest tijdens de scan een aantal keer in ademen, uit ademen en adem stil houden. Dat laatste zou een 12 seconden duren had de verpleegkundige gezegd voor ik de buis in werd geschoven. In het begin deed ik gewoon wat er gevraagd werd zonder echt na te denken. Later werd ik me bewust van de luide pieptonen die het apparaat steeds maakte en ging ik tellen. Het leken de seconden die ik mijn adem stil moest houden. En toen ik mee ging tellen werd dat een stuk lastiger als toen ik dat niet deed. Alsof je lichaam weet dat je weer bijna mag ademen en dan ineens bedenkt dat het lastiger gaat ofzo. Wat je ook doet, ga dus niet mee tellen!

In het kort de tips achter elkaar

  1. Doe geen dingen van metaal aan (beugelbh uit dus en ook geen metalen deeltjes in je broek. Je kunt altijd leenkleding krijgen.
  2. Doe je ogen dicht, zo ben je je niet bewust van de buis waar je in wordt geschoven.
  3. Luister muziek van je favoriete zender zodat je kunt ontspannen.
  4. Ga ontspannen liggen voor je de buis in wordt geschoven.
  5. Doe wat ze van je vragen zonder echt na te denken en ga vooral niet meetellen als je je adem stil moet houden. Dan wordt het enkel lastiger.

Dit was mijn ervaring met een MRI-scan. Heb jij wel eens een MRI-scan gehad? Heb je nog tips voor ander lezers?

Een MRI-scan bij een baby, is dat nou anders? Wij hebben het gelukkig nooit meegemaakt, maar een collegablogster wel. Wat een spanning moet dat zijn geweest. Zij schreef er deze blog over. Mocht jou baby ook een MRI krijgen dan raad ik je aan dit zeker even te lezen. Hopelijk kan het wat spanning weg nemen.

Uitgelichte afbeelding van Shutterstock door sfam_photo

4 thoughts on “Een MRI-scan, ik geef je 5 tips om je voor te bereiden

  1. Wat vervelend zeg dat er zelfs een mri nodig is om te onderzoeken wat er aan de hand is. Je wordt erg gemist op de donderdagochtend. Heel veel sterkte en beterschap. Ik hoop dat ze uitsluitsel kunnen geven en aan de slag kunnen met een behandeling.

    1. Bedankt! Het gaat gelukkig al een stuk beter. Voelt nu nog een beetje als harde buiken van de zwangerschap. Maar ongeluk kom in 3 toch? Ik mag helaas 2 weken niet sporten, maar hoop daarna toch echt weer aanwezig te zijn haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: