Wanneer een kind moeite heeft met automatiseren is herhaling heel belangrijk. Want door herhaling wordt het onthouden. Of het nu gaat om cijfers, letters of uitspraken van klanken. Maar dat blijven herhalen willen we natuurlijk wel een beetje leuk houden. In de tijd dat we allemaal vooral thuis waren bedacht Charlotte Dematons het doeboek bij het boek alfabet. Maar hoe kan dit nu helpen?

Voordelen van het alfabet doeboek

Het alfabet doeboek heeft een aantal voordelen. Een van deze vind ik echt een topper. Er staan een aantal spelletjes in het boek. Soms weet je zelf het antwoord wel, soms is het voor jou ook even zoeken. Gelukkig staan de antwoorden op de achterkant. Zo hoef je nooit meer te twijfelen of het wel goed is. Daarnaast kun je de pagina’s makkelijk losscheuren én dus makkelijk gebruiken. Er zijn verschillende spelletjes die je vaak ook iets kunt aanpassen als het te moeilijk is. Praten alleen al helpt voor het horen van de letters.

alfabet doeboek letters afmaken

Hoe gebruik je het voor letterherkenning

Letterherkenning is vooral veel blijven aanbieden. Herhalen van wat je deed, maar ook andere dingen doen. Want ja, uiteindelijk zullen ze het links- én rechtsom moeten kunnen. Dus dan is het fijn om soms wat af te wisselen. Ik heb een korte stappenplan om dit aan te pakken.

  • Kies een letter waar je mee wilt beginnen voor herkenning. Stem dit af met de juf, super leuk natuurlijk om aan te sluiten bij de letter die ze op school behandelen.
  • Ga samen op een a4 deze letter kleuren. Je print eerst een grote letter (bijvoorbeeld de T) uit en samen ga je hem inkleuren.
  • Hang de letter op een zichtbare plek in huis neer. Dat kan op een muur in de woonkamer, een deur op in de slaapkamer van je zoon of dochter zijn.
  • Zoek oefeningen uit het boek bij de letter T. Dit kan ook een oefening zijn met alle letters bij het alfabet.
  • Haal de gekozen oefeningen uit het boek en ga ze samen maken. Ook een heerlijk 1 op 1 momentje.
  • Extra leuk om het prentenboek alfabet hierbij te gebruiken.
prentenboek en doeboek alfabet

Alleen voor letterherkenning?

Nee, gelukkig niet. Het is ook gewoon een heel leuk doe boek voor kinderen van verschillende leeftijden. Maar zeker voor kinderen van grope 2 t/m groep 5 a 6. Het licht uiteraard ook een beetje aan je zoon of dochter, niet alle kinderen van dezelfde leeftijd vinden dezelfde dingen leuk. Maar sommige opdrachten zijn moeilijker dan andere. Zo kun je het ene beter voor de jongere kinderen gebruiken dan het andere. Ideaal voor in de vakantie. De zomer staat voor de deur en helaas is het nooit 6 weken top weer om enkel buiten in een badje te zitten. Dus deze wil je er dan echt bij hebben.

Zoek de verschillen alfabet doeboek

Het alfabet doeboek, net als het prenten boek

Het klinkt misschien wat gek, maar het doeboek is net als het prenten boek. Echt heel leuk. Zeker als je ze samen gebruikt. Lekker speuren en kijken wat je allemaal kunt vinden met een bepaalde letter. Dan opdrachten erbij maken uit het doeboek. Doolhofjes, zoek-de-verschillen, letters tekenen en verzin-je-eigen-letter. Het alfabet doeboek staat garant voor veel speelplezier. Dat het ook educatief is vertellen we de kinderen natuurlijk niet.

Uitgeverij: Hoogland en van Klaveren
prijs: 14,95
ISBN: 978 90 8967 356 5

Te koop via deze link (dan help je mij deze website onderhouden en jij merkt er niets van!) en natuurlijk via de plaatselijke boekhandel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: