Elk kind is gek op patat zo ook onze dochter. Maar we wilden eens wat anders dan de standaard patatjes van de snackbar of de Mc Donalds. Dus het oude recept van pappa even afgestoft en eens gekeken of ik het niet verleerd was.
De juiste patat aardappel
Uiteraard bestaat er veel discussie wat nu de perfecte aardappel is voor het maken van patat. Uiteindelijk blijft het toch een kwestie van smaak. Over het algemeen houden de meeste mensen van een wat hardere knapperige patat en geen slappe zachte. Welke aardappel je ook kiest ga in ieder geval voor een iets kruimige aardappel en geen vastkokende. Daarom kies ik altijd voor de bintjes dit zijn iets kruimige aardappels die mooi gebakken worden in frituurvet.
Benodigdheden
Naast goede aardappels heb je meer nodig om een heerlijk frietje te bakken hierbij de benodigdheden:
- 1 Kg Aardappelen
- Frituurvet (Diamant)
- Friteuse
- Zout
Schillen, wassen en drogen
Eerst moet je de aardappels schillen en staafjes snijden van ongeveer 1 cm dik. Het is belangrijk om alle frietjes dezelfde dikte te geven zodat ze allemaal dezelfde structuur krijgen en niet dat het ene patatje keihard is en de ander wat zachter doordat de dikte verschilt. Om alle patatjes dezelfde dikte te kun je gebruik maken van een patatsnijder, tevens gaat dit ook veel sneller dan alle plakjes handmatig snijden. Na het snijden van de staafjes leg je ze in een grote kom met een laagje water en meng er een theelepel zout doorheen. Dit is nodig om het zetmeel uit de aardappels te trekken anders plakken de frietjes straks aan elkaar vast. Laat dit zo’n 20 minuten staan.
Vervolgens leg je de patatjes op een vaatdoek of keukenrol en legt er nog een overheen en dep ze goed droog. (Belangrijk want anders gaat het erg spatten wanneer je ze in de frituur gooit!)
Voor bakken
Zorg ervoor dat je nieuw frituurvet gebruikt dit is erg belangrijk voor het mooi goudbruin bakken van de frietjes en is wel zo gezond. Verwarm de frituurpan naar 150 graden. Bak de frietjes in kleinere porties anders zakt de temperatuur van het vet te snel en bakken ze minder goed. Het ligt aan de grote van je frituurpan maar ik bak de 1 kg aardappelen in 3 porties in een frituurpan van 3 liter. Bak de patatjes 4 minuten lang en laat ze vervolgens uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenrol.
Afbakken! en opdienen
Verhoog de temperatuur van de frituurpan naar 180 graden om de drie voorgebakken porties af te bakken. Als je klaar bent met het voorbakken van het laatste portie kun je beginnen met het afbakken van het eerste portie. Bak de frietjes in 3 à 4 minuten af tot ze mooi goudbruin kleuren. Vervolgens serveren met een goede klodder echte mayonaise.
Smullen maar!
——————————————————————————————————————————————
Ik ben Ferdi van der Horst, getrouwd en vader van onze 5 jarige dochter.
1 thought on “Home made patat voor de kinderen – gastblog van pappablogt”