Hoe weet je of je hoog sensitief of hoog gevoelig (HS) bent? Het is geen aandoening en niet iets wat je als diagnose krijgt bij een psychiater. Hoog sensitiviteit is een karaktereigenschap. Een die in de opvoeding heel waardevol kan zijn, maar ook de ouders zelf heel erg in de weg kan zitten. Elaine n. Aron schreef het boek hoog sensitieve ouders – wees briljant in je rol als opvoeder, zelfs als de wereld je overweldigt. Dit boek heeft een hoop handvatten voor hoog sensitieve ouders.

HS personen ervaren meer stress dan personen die niet HS zijn.

Ook in de rol als opvoeder ervaren HS ouders meer stress dan niet-HS ouders. En dat is vrij logisch want alle prikkels komen sterker binnen. Dus ook het huilen van een baby of het geschreeuw van de kleuters. Hoe je daar mee om gaat als ouders is de sleutel tot het succes. Wanneer je HSP bent is de kans aanwezig dat een of meer kinderen ook HSP zijn. Je begrijpt je kind enorm goed, maar je kind reageert ook enorm op jouw gemoedstoestand.

Het boek van Elaine geeft je handvatten om briljant te zijn in je rol als opvoeder.

Het boek bevat een test om te bepalen of je HSP bent (je ben HSP, je hebt het niet. Het is namelijk geen ziekte of iets waar je vanaf komt). Ook krijg je handvatten over het omgaan met overprikkeling, contact met andere ouders wanneer je verlegen bent en handvatten voor jou en je partner. Want als een van de twee HSP is dan kan dat voor uitdagingen zorgen en onbegrip. Als je samen een front vormt zal je zien dat dit ook een goede uitwerking heeft op jullie kinderen. Zeker wanneer er een (of meer) kind HSP is en een (of meer) niet. Zodat zij ook begrip voor elkaar krijgen.

Voorkant hoogsensitieve ouders

Zoek hulp, want die heb je nodig wanneer je HS bent. Dat sprak me vooral aan.

Wanneer je HS bent kan de wereld soms ineens te veel zijn. Toch voel je dan vaak de drang om het goed te doen en zorg je maar weer zelf voor jullie kinderen. Vaak onder het mom ‘zo veel heb ik niet gedaan, dus dat moet gewoon kunnen’. Maar waarom leggen we ons zelf deze druk en stress op? Vaak heb je in je omgeving wel een aantal mensen die je willen helpen. Die de kinderen uit school meenemen of die even een dagje met ze uit gaan. Je zult het alleen wel moeten vragen, want mensen kunnen het niet ruiken.

Herkenbaarheid en tips is waar dit boek voor staat.

Voor mij dan althans. Er kwam zo veel herkenning. Een veel gehoord iets bij ouders van mijn generatie. We zien aan onze kinderen dat ze gevoelig zijn en gaan op onderzoek. Dan komen we er achter dat ze HS zijn en beetje bij beetje zien we zo veel herkenning dat het kwartje valt. Hoe fijn is dat, want heel veel puzzelstukjes vallen op hun plek. Er zijn ook veel boeken geschreven over HS. Voor mij is dit boek wel een heel goed naslagwerk met veel relevante en neutrale informatie. Niet uit gevoel en ‘ik maakte dit mee en deed dit’. Maar echt objectief onderzoek.

Ben je opzoek naar objectieve informatie over ouderschap en HS dan is dit boek zeker een aanrader.

ISBN: 9789400 512443
de uitgeverij: lev
Prijs: 20,99 euro. Je bestelt hem snel via deze link.

Hoogsensitieve ouders pinterest

2 thoughts on “Hoog sensitieve (HS) ouders, wees briljant als opvoeder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: