Ik hoor het mezelf weer zeggen ‘houdt jullie handen thuis!’. Het is weer zo ver. Hoewel de kinderen niet zonder elkaar kunnen, kunnen ze soms ook niet met elkaar. Ik weet dat ze thuis, met hun broertjes en zusjes, leren om ruzie te maken. Maar echt, dat politie spelen ben ik wel een beetje beu. Toen kwam het boek ‘maakt me niet uit wie er begon’ binnen. Een aantal eye-openers, veel tips en herkenning.

Een betere band en minder ruzie

Dit staat er op de omslag van het boek. ‘Gun je kind een betere band en minder ruzie’. Nu is dat voor de kinderen natuurlijk super fijn, maar zeker ook voor ouders. Want het is toch veel fijner wanneer je kroost samen speelt en het leuk heeft dan wanneer je als een politieagent achter ze aan zit?! Hoe je dit voor elkaar kunt krijgen? Dat kun je dus lezen in het boek. Het boek geeft je handvatten hoe je gekibbel en geruzie kunt oplossen, maar ook om het voor te zijn. Want dat laatste is natuurlijk het allerfijnste.

Samen spelen wat nou delen

Komt deze zin je bekend voor? Het is ook een boek over dit onderwerp. In de colofoon van het boek maakt me niet uit wie er begon staat ‘Deze titel verscheen in een andere vorm eerder als samen spelen wat nou delen’. Een titel die me al eens werd aangeraden door een vriendin om te lezen. Dus toen was ik extra blij met dit boek. Maar mocht je die eerdere titel al hebben thuis of hebben gelezen, dan kan er dus overlap aanwezig zijn met dit boek.

Eerste hulp bij gekibbel en geruzie

In het eerste deel van het boek lees je onder andere over ingrijpen bij ruzies, je op de achtergrond houden, quick fixes, hoe je het weer goed kunt maken én hoe dat samen spelen en delen nu precies zit. Want het hangt dus precies van de leeftijd van je kinderen af in welke fase van spelen ze zitten. Van een baby kun je niet verwachten dat hij samen gaat spelen met zijn grote zus. Dat snappen we allemaal wel natuurlijk. Maar een peuter is ook in een andere fase dan een kleuter en zal dus ook niet samen spelen, maar meer naast elkaar spelen. Goed om dit ook in gedachten te houden wanneer een ouder kind wel samen wil spelen, maar het jongere kind die fase nog niet heeft bereikt.

Voorkomen van de ruzie

Deel twee van maakt niet uit wie er begon gaat juist over het voorkomen van ruzie. Want voorkomen is beter dan genezen. Hier leer je onder andere meer over zelfvertrouwen, veerkracht en de bijzondere band tussen broers en zussen versterken. Een eye-opener wel want er zijn gewoon randvoorwaarden nodig waardoor het beter loopt tussen broers en zussen. Dat hebben wij natuurlijk ook, wanneer we beter in ons vel zitten kunnen we meer hebben dan wanneer dit niet zo is. En als je goed in je vel zit reageer je anders dan wanneer dit niet zo is.

Wat vind ik van maakt me niet uit wie er begon

Hoewel ik langzaam(er) lees vanwege mijn dyslexie vind ik het een heel prettig boek om te lezen. Het is een fijn lettertype dat gekozen is in het boek. Daarnaast zijn er af en toe informatieblokken tussen door of een quote op een hele pagina. Het breekt net even lekker het te lezen stuk. Daarnaast is het een heel interessant boek, een naslagwerk meer. Ik ben er zelf erg blij mee en heb het ook aan andere moeders al aangeraden die ik sprak. Want we willen allemaal gewoon een fijne sfeer thuis en goede band tussen broers en zussen.

Maakt me niet uit wie er begon - pinterest

Lieve mama je bent niet alleen

Het kan soms wat eenzaam voelen, als je weer eens een ruzie moet sussen. Als er weer een tik wordt uitgedeeld door de kinderen of de vlam weer in de pan slaat. Maar ik leerde door hier mee bezig te zijn ook dat je niet alleen bent hierin. Het lijkt misschien of het overal helemaal fantastisch gaat. Zeker met alle sociale media. Maar dat is schone schijn. Als het gras groener lijkt is het kunstgras! Je bent niet alleen lieve mama. Ik ben niet alleen. Het zegt niets over mijn opvoedskills of over jou opvoedskills. Het hoort er soms bij. En wij mogen onze kinderen begeleiden naar beter en minder ruzie maken. Zodat het fijne, evenwichtige volwassenen worden die weten hoe je een conflict kunt oplossen.

Maakt me niet uit wie er begon

Maakt niet uit wie er begon is in de eerste plaats een opvoedboek. Voor jou als ouder. Om te leren over ruzie, ontwikkelingsfases en samen spelen. Om te leren hoe je kinderen leert ruziemaken. Om te leren hoe jouw voorbeeld kinderen vormt. Om te leren zelf ruzie te maken. Daarnaast is het een fijn naslagwerk. Een boek dat je erbij pakt wanneer je het nodig hebt. Waar je in bladert naar een hoofdstuk waar je op dat moment midden in zit. Dat je een stappenplan geeft om ruzie op te lossen. Waarin je leert te denken in oplossingen, mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Een boek dat je cadeau wilt geven bij de geboorte van een broertje of zusje.

Maakt me niet uit wie er begon. Omdat je van beide kinderen evenveel houdt. Omdat ze beide je even lief zijn. Omdat we samen tot een oplossing komen. In verbinding met elkaar, niet tegenover elkaar. Maakt me niet uit wie er begon.

ISBN: 9789021584874
Prijs: 20,99 euro
Uitgeverij: 
Kosmos
Je kunt het boek via deze link voor 20,99 euro kopen. Dit is een affiliate link, daarmee help je mij. Je merkt daar zelf niets van. Je kunt het boek ook via je plaatselijke boekhandel kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: