Dat je de kliedertafel binnen kunt gebruiken liet ik al eens eerder in een blog zien. Maar ook buiten is het een tafel die gebruikt mag worden. Behalve om te kliederen met verf en scheerschuim kun je er namelijk ook fantastisch mee spelen. Check instagram maar eens voor de fantastische voorbeelden. Tijdens de lock down met corona hebben wij de tafel ook naar buiten verplaatst en dat gaf leuke speelmogelijkheden met moddersoep.

Met de kliedertafel naar buiten

Het blad van de kliedertafel is van plastic dus kan prima buiten blijven staan. Het onderstel is van ijzer/metaal dus die durf ik zelf niet direct weken buiten te laten staan. Wij hebben hem een aantal dagen buiten gehad en dat ging prima. Daar is hij ook zeker voor geschikt en moet dus geen probleem zijn. Ook met water kun je er gewoon op spelen. Enkel het weer schoon maken was even een dingetje, die moddersoep was best vies. Vond ik dan, maar gelukkig deed mijn man dat voor mij.

Kliedertafel moddersoep

Wat deden we met de kliedertafel buiten

Ik zocht wat oude pannen en lepels bij elkaar. We pakten wat water en zand uit de tuin (bij gebrek aan speelzand) en hadden nog wat takken en stenen liggen ook. Wat spullen uit de zandbaktijd erbij en klaar. De kinderen vonden het fantastisch. Ik zat lekker in het vroege zonnetje thee te drinken en de kinderen konden spelen. Het leukste? De volgende ochtend lag er ijs op de tafel! Fantastisch toch om zo te kunnen spelen. Let op! Ze worden wel vies.

moddersoep maken

Waarom is het zo fijn spelen met een kliedertafel?

Waarom precies weet ik niet, want ik ben geen kind meer. Ik kan wel dingen afleiden en uitleggen. Ons brein is in ontwikkeling tot ongeveer ons 27ste jaar. Daarbij ontwikkeld ons brein zich van voor naar achter. Dat is ook de reden dat kinderen eerst reageren vanuit impulsen. Het beheersen zit namelijk helemaal vooraan in onze hersenen. Daar kunnen ze nog niet bij. Kinderen leren door te voelen, spelen en vooral ook visueel. Voeg dus gerust kleur toe! Bij een kliedertafel mag en kan veel. Ik denk dat dat (het ontdekken en spelen vanuit impulsen) de reden is dat dit zo in trek is bij kinderen.

Samen spelen kliedertafel

Wat vonden onze kinderen ervan?

Ik denk dat het tijd is om het nog een keer op te zetten. Al is het met de hitte die tijdens het schrijven van deze blog heerst wellicht niet te doen. Maar echt, het spelen met water en zand is zo goed voor de ontwikkeling van je kind. Ook wanneer bijvoorbeeld hechting niet helemaal goed is gegaan kan het goed helpen om je kind met zand en water of speelzand te laten spelen. Het kneden en doen werkt dan heel goed. De kinderen zijn enthousiast en ik wordt weer blij als ik er aan terug denk. Tijd voor een herhaling denk ik zo. Heb je geen kliedertafel? Een emmer water en zand plus wat spullen maken ook geweldige moddersoep.

Moddersoep ijs

Maak jij wel eens kliedertafels voor je kind?

Bij kliederen vind je meer ideeën om doen met de kliedertafel én kun je er ook een kopen.

1 thought on “Moddersoep op de kliedertafel buiten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: