De kinderen gaan weer naar school, dus misschien is thuisonderwijs even niet meer nodig. Laten we hopen dat dit ook zo blijft. Maar toch is het leuk om leerzame spelletjes te doen. Dieren en de natuur zijn vaak geliefd bij kinderen. Vind je het leuk jouw zoon of dochter daar iets over te leren, dan zijn er hele leuke manieren voor!

Leren met dieren van schleich

Het is erg leuk om met speelgoed dieren te leren over dieren. Dieren zijn namelijk erg interessant voor alle leeftijden. Het dierenrijk is talrijk en betoverend. Neem het feit dat vlinders kunnen proeven met hun benen, zeeleeuwen ritmisch bewegen op muziek en dat er een kwal bestaat die zichzelf kan vernieuwen waardoor hij niet verouderd. Het gaat mijn verbeelding te boven. Bijzonder en uniek gemaakt door onze schepper.

Welke dieren gebruik je dan?

De dieren van Schleich zijn hier erg geschikt voor spelend leren en heel waarheidsgetrouw gemaakt, maar je kunt natuurlijk alle soorten speeldieren gebruiken. De Schleich figuren zijn sterk waardoor ze niet zomaar stuk gaan en weinig slijtage oplopen. Ook zijn ze veilig en geschikt voor kinderen vanaf een leeftijd van 3 jaar (onze ervaring is dat dit ook voor jonge kinderen leuk is, met een bak vol bij opa wordt door alle kleinkinderen gespeeld van 1 tot 7 jaar). Ze worden al 85 jaar gemaakt en komen uit Duitsland. De dieren zijn makkelijk verkrijgbaar en favoriet bij kinderen. Er zijn verschillende soorten dieren, zoals wilde dieren, boerderijdieren en dinosaurussen, en Schleich paarden .

schleich paard

Sensorisch spel met schleich dieren en de kliedertafel

Voor jonge kinderen is een sensorisch spel met speelgoed dieren erg leuk. Gebruik een bak waar je een aantal dieren in zet, dit kan ook met een kliedertafel). Vervolgens heb je materiaal nodig om de bak mee te vullen. Steentjes en takjes zijn bijvoorbeeld leuk voor een bos landschap. Of vul een bak met water en voeg hier wat blauwe kleurstof aan toe, zo heb je een zee! Zoek een sop pinterest naar verschillende ideeën en kijk wat bij jullie past.

De schleich dieren categoriseren

Vanaf een jaar of 4 is het leuk en leerzaam om met kinderen te gaan categoriseren. Welke dieren horen bij elkaar? Is dit een dier uit de jungle of van de savanne? Zwemt of vliegt het dier? Je kunt er voor kiezen de dieren op een gekleurd papier te laten zetten of bijvoorbeeld op een wereldkaart of afbeelding van de wereldbol. Zo zien ze direct op welk deel van de aarde het dier voorkomt en of dit ver van huis is. Laat ook duidelijk met een stip zien waar Nederland ligt bijvoorbeeld. Of gebruik een schoolplaat waar al dieren op staan.

dagboek kamer pimpen

Zorg voor de natuur en de dieren

Het is belangrijk om kinderen over de natuur en dieren te leren. Zeker in een tijd waar de natuur erg bedreigd en beschadigd wordt. Leren gaat bij kinderen voor een deel vanzelf. Door kinderen te vertellen over de natuur en de dieren komen ze er meer over te weten. En meer betrokkenheid zal een begin zijn voor meer zorg  voor de natuur. Als we nog lang van de natuur willen genieten is dit belangrijk. Het past ook goed bij de manier hoe wij onze kinderen willen opvoeden. Gebruik wat God ons heeft gegeven, maar zorg ook voor Zijn schepping.

Spelend leren met schleich dieren en in de natuur.

Hierboven heb ik wat ideeën aangedragen, maar ook verteld hoe je zelf kunt zoeken naar nieuwe ideeën. Zo hoop ik dat het makkelijk én leuk wordt om te leren over dieren. En trek er zeker eens op uit. Vergelijk je schleich dier met het dier in de diertuin of het bos. Pak eens het boek struinen door de schepping erbij om meer te leren over de schepping en de natuur waarin de dieren leven.

Wat is het lievelingsdier van jouw kind? Een goed uitgangspunt voor veel leerzame momenten!

Foto’s van de losse dieren zijn eigendom van dieren-figuren.nl

3 thoughts on “Spelenderwijs leren over en met dieren en de natuur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: