Het is nu ruim een week geleden dan we te horen kregen dat onze jongste een heupafwijking had. Ze kreeg ook direct een pavlik bandage mee naar huis. In deze week zijn we ook tegen een aantal dingen aangelopen. Voornamelijk een ontevreden meisje omdat ze zich geen houding meer weet te geven. Frustrerend voor haar en ons als ouders. Je kunt zo weinig doen om te helpen. Hij mag alleen af met badderen. Dus ik ben opzoek gegaan naar echte must haves om deze periode makkelijker te maken voor haar. Dit zijn de 6 must haves die ik vond.

Een zitzak voor een spreidbroekje

De doomoo seat is een soort zitzak. Voor alle kindjes een fijne manier om even te ‘zitten’. Bij kinderen die in een spreidbroek dragen in verband met heupdysplasie is dit nog extra het geval. Het is een zitzak met een groot zitoppervlakte. Je zoon of dochter kan er fijn in liggen en de beentjes hebben voldoende ondersteuning. Ook als ze naar buiten toe gedraaid liggen. Ze bengelen niet in de lucht zoals bij een normale wipstoel. En later (echt jaren later) wordt hij nog gebruikt op haar slaapkamer. Een dure aanschaf, maar het geld meer dan waard! Het is eigenlijk voor kinderen tot 30 kilo, maar ik heb er zelf ook op gezeten en dat ging prima.

Slapen met heupdysplasie

Onze kinderen sliepen beide met een slaapzak. Reguliere slaapzakken zijn helaas te smal wanneer je zoon of dochter de spreidbroek 24 uur moet dragen. Dat slapen werd dus wel een ding hier in huis. Begrijpelijk, maar ik zocht toch een oplossing. De slaapzakken van de hema en primark schijnen wat breder te zijn. De hema zat hier op zich ook wel goed inderdaad. Toch koos ik ervoor om een speciale slaapzak van Kiekhipwear te gebruiken. Deze zijn helaas niet meer te koop, maar je kunt ze vast online nog vinden. Anders is het, wanneer je handig bent met een naaimachine, een goede optie om aan de zijkant wat brede stukken te naaien zodat er ruimte voor de beentjes ontstaat. Zo hebben wij ook een slaapzak gebruikt. Je haalt de naad van de slaapzak los en zet er een stuk stof tussen.

Speciale kleding voor een spreidbroek nodig?

Wanneer je zoon of dochter een spreidbroek moet dragen zal je merken dat het qua kleding niet direct het meest makkelijke is. Een spijkerbroek of broekje met vele pooien zit niet lekker als je er iets omheen moet doen zoals bij de pavlik. Daarom deden wij bij onze dochter altijd een legging of maillot aan. Met een leuk shirtje, rokje of jurkje staat dat nog leuk ook. Voor je jongen heb je tegenwoordig ook legging met spijkerlook. Een stuk fijner dan echt spijkerbroek maar niet zo zoet als een roze legging. Je kunt dit prima bij de wibra of zeeman halen. Er zijn ook speciale kleding voor een spreibroekje, maar dat is erg prijzig. Daarom kozen wij daar niet voor.

Vervoer bij heupdysplasie

Onze jongste zat nog in haar maxi-cosie. Met een handdoek onder haar billen is dat ook wel goed te doen. Wel hebben we niet te lange afstanden gereden zodat we niet lang in de auto zaten. Zelfde geldt voor de wandelwagen/buggy. Met een handdoek onder haar beentjes ging dit ook goed. In de draagdoek zat ze echter wel prettiger. Dat deden we dan ook vaak. Mocht je een autostoeltje nodig hebben dan kun je kiezen voor de opal HD van Maxi-cosie. Deze is geschikt voor kinderen met heupdysplasie.

Gebruik je voedingskussen als je die nog hebt

Ons voedingskussen heeft zijn geld ook opgebracht. Toen onze kinderen net geboren waren maakten we daar een nestje van met een hoes van een verschoonkussen. Dat hebben we nu weer gedaan voor onze jongste, maar dan voor in de box. Daar kan ze lekker in liggen en ligt dan net wat lager als in de doomoo (die we dus niet in de box hebben gebruikt). Ook hebben we het voedingskussen gebruikt als steun onder haar beentjes. Onze jongste is nogal trappelig en trapt een handdoek snel weg. Dat lukt met een voedingskussen minder goed.

Gebruik van de kinderstoel

Toen onze jongste een spreidbroek kreeg zat ze nog in de newborn set van de stokke triptrap kinderstoel. Daar kon ze ook heel goed in zitten met een pavlik. Op het moment dat ze echt gaat zitten is dat helaas geen optie en lijkt me de triptrap ook niet ideaal zitten. Je kunt dan ook een mini monkey (mini chair) gebruiken. Een soort tuigje dat je zoon of dochter goed blijft zitten op een stoel. Een andere optie is een ouderwetse kinderstoel, deze zijn veel breder en hebben dus meer ruimte om te zitten.

Een blije baby, een blije mama

Je komt vast in een rollercoaster wanneer je hoort dat je zoon of dochter heupdysplasie. Ik herinner me nog dat ik het best heftig vond. Zeker in het begin wanneer ze nog moeten wennen aan het spreidbroekje. Dan is het fijn om het zo comfortabel mogelijk te maken. Ik hoop dat je wat hebt aan de tips voor vervoer, kleding en zitten/liggen. Wij hadden het geluk dat het redelijk voorspoedig verholpen was. Maar het blijft je altijd bij. In het kort nog even de top 6 must haves:

  • doomoo
  • speciale slaapzak
  • legging en maillots
  • voedingskussen
  • triptrap newborn seat of mini monkey
  • opal HD Maxie-Cosie
  • Draagzak of draagdoek

Rest me nog je veel sterkte en succes te wensen. Jullie kunnen dit! Mij heeft het geholpen om op facebook in een groep gelijkgestemden te vinden. Zou je dat ook willen? Dit is de facebookgroep waar ik lid van was facebook pagina. Inmiddels ben ik daar weg, maar het was een hele fijne groep.

heupdysplasie pinterest

2 thoughts on “Dit zijn de 6 must haves bij heupdysplasie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: