Hoewel onze oudste qua niveau helemaal goed zit voor lezen, is het (nog) niet zijn grootste hobby. Maar hoe krijgen we hem dan aan het lezen? Daardoor ben ik al opzoek gegaan naar leuke kinderboeken op zijn leesniveau (avi M4). In deze zoektocht kwam ik ook de boeken van Michiel van de Vijver tegen. Deze kun je bestellen via de website kijk en lees. Stripboeken op avi-niveau, beginnend van avi start tot avi E6. Wij hebben twee boeken op niveau M4 gelezen voor jullie en dit is onze ervaring met de boeken.

Boeken Bruno en Joep

Voordeel van stripboek lezen

Hoe verder je komt qua lezen, hoe minder plaatjes er in de boeken staan. Dat is ook nog bij de boeken van bijvoorbeeld juf Fiep. Je moet dus direct je fantasie gebruiken met hoe het verhaal er uit ziet. Het grote voordeel van stipboeken is dat die plaatjes er al bij staan. Je fantasie hoeft het dus niet zelf te verzinnen. Je ziet direct wie wat zegt en door de verschillende tekstwolkjes krijgt de tekst ook extra dimensie mee. In het begin was het even kijken welke tekst je dan als eerste leest in een plaatje voor onze oudste, maar daarna vond hij het erg leuk.

Inhoudt strip boek Joep

Inhoudt boek Joep strip

Verschil in de twee stipboeken

Wij ontvingen twee stripboeken van kijk en lees. Joep altijd raak en Bruno de bever van huis. Hoewel ze veel op elkaar lijken zijn er toch wat verschillen. Het leesniveau is wel hetzelfde, maar toch vond onze oudste het anders lezen. Bij het boek van Bruno had hij iets meer hulp nodig. Dit komt denk ik doordat het lettertype daar iets kleiner is dan in het boek van Joep. Voor mij als ouders geen probleem, samen lezen en voorlezen vind ik ook erg leuk. En zo hebben we direct een boek liggen dat we kunnen lezen als hij iets verder is. Wat ik dus leerde, het lettertype zegt dus niets over het avi niveau. Want beide boeken zijn avi M4 om te lezen.

Inhoudt strip boek Bruno

Inhoudt boek Bruno strip

Stripboek met meerdere verhalen

Een groot voordeel vinden wij dat er meerdere verhalen in het stripboek staan. Zo is het afgebakend wat je kunt lezen, bijvoorbeeld 1 verhaal. Of juist meer als je zin hebt om door te lezen. Maar ook voor je kind is het dan duidelijk wat je verwacht (1 of meer verhalen). Enige jammere vind ik persoonlijk dat er geen titel boven de verhalen staan. Ze zijn vaak duidelijk anders, ook door de stippellijn boven het verhaal die dan een andere kleur heeft. Alleen valt dat wanneer je aan het lezen bent niet zo op. Daar moest ik even aan wennen. Maar goed, het is dan ook geen gewoon leesboek. Ik wilde dit toch even melden, zodat je het wel weet wanneer je besluit dit boek aan te schaffen.

Kijk en Lees stripboeken Bruno en Joep - pinterest

Conclusie

Wij zijn heel enthousiast over deze stripboeken op avi-niveau. Het stimuleert lezen bij jonge kinderen. Zeker door de vele plaatjes, de korte verhalen (soms 1 bladzijde en soms meer, afwisseling is zo fijn!) en dat het aan sluit bij de belevingswereld van de kinderen. Wij lezen er met plezier uit en hebben eigenlijk weinig aan te merken op deze boeken. Twee kleine puntjes hierboven al benoemd, maar dat maakt niet dat wij niet enthousiast zijn. Onze oudste leest ze met plezier en daar gaat het ons om. Lezen is namelijk heel leuk en dat willen we graag zo houden en stimuleren.

Ik kende deze boeken nog niet. Maar ze hebben ook leespakketen. Zo kun je direct vanaf avi start beginnen met lezen. Hoe fijn is dat! Voor alle groepen zijn er pakketten te koop of je besteld de boeken los. Per stuk kosten ze 9,95 euro (gratis verzending vanaf 3 boeken). Een pakket kost 29,85 (behalve van groep 4 joep plus die kost 39,85 omdat daar 1 boek extra in zit). Had jij al eens van deze stripboeken op avi-niveau gehoord? Vind je dat een goede ontwikkeling?

 

3 thoughts on “Stripboeken op avi-niveau als je kind niet wil lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: