Sinterklaas vind ik een fantastisch feest. Maar elk jaar kwam ik weer tot de conclusie dat de kinderen te veel kregen. Dat er weer te veel speelgoed binnen kwam. En dat er te veel geld uit ging. Dat moest anders besloten we. Vooral dit jaar, met de verbouwing. Dus we pakken het anders en deels hetzelfde aan om de stroom aan cadeaus te beperken.

Sinterklaas brengt drukte mee

Elk jaar zie ik het weer gebeuren. Die hele Sinterklaas periode brengt veel drukte en onrust mee. En ik als moeder maak dat met een berg aan cadeaus nog een tandje erger. Schoen zetten hier, feest daar, op school nog wat en oke ook samen nog iets. Ik vind het enorm leuk en gun mijn kinderen alles wat ze willen. Maar eigenlijk is dat soms gewoon te veel. Dus dit jaar trap ik op de rem. Hopelijk. Gelukkig heb ik een man naast me staan die daar heel goed in is.

Vier keer een schoen zetten

Elk jaar deden we dit al. Een vast moment kiezen om de schoen te zetten. Wij kozen voor de zaterdag, liever in het weekend wat vroeger wakker dan door de weeks als we toch al vroeg opstaan. Dat komst soms wat lastig uit omdat Sinterklaas ook in het weekend gevierd wordt, bij beide families. Maar het is maar even zo. Dit jaar mogen ze 4 keer hun schoen zetten. Vanaf de dag dat hij aankomt, 12 november, tot de dag dat hij weg gaat, 3 december.

Geen eigen Sinterklaasfeest

Voorgaande jaren vierden we als gezin ook altijd Sinterklaas. Gezellig met z’n viertjes wat pakjes uitpakken, video van Sint kijken en lekkers eten. Meestal lekker pepernoten en chocola. Dit jaar doe ik dat niet. Met een Sinterklaasfeest op school, met de familie van papa en met de familie van mama is het ook eigenlijk wel genoeg. Op 3, 4 en 5 december krijgen ze al cadeaus. De keren dat ze hun schoen mogen zetten heb ik dus nog niet meegeteld. Het is, voor dit jaar in elk geval, goed zo.

de vrienden van sinterklaas uitgelichte pagina

Praktische cadeaus en cadeaus die opgaan

Dit jaar krijgen de kinderen ook praktische cadeaus. Ik heb al wat lijstjes gemaakt met speelgoed en spullen dat ze willen en/of nodig hebben. Zo kan ik rustig aan al wat in huis halen en hoeft het niet op het laatste moment allemaal. Zo krijgen ze beide een pjyama. De jongste draagt dat graag en voor de oudste vind ik het belangrijk er 1 in huis te hebben. Je weet nooit wanneer je heb nodig hebt. Ze krijgen meestal ook iets om te knutselen. En een spel om te spelen.

Kosten drukken door tweedehands te kopen

Al dat speelgoed is natuurlijk erg prijzig als je dit nieuw koopt. Daarom kijk ik ook vaak bij de kringloopwinkel. Of op marktplaats. Zo heb ik voor de oudste eens een tip toi spel gekocht tweedehands. Super leuk en helemaal compleet, kostte toen 10 euro. En stiekem heb ik nog steeds spijt dat ik Rummikub junior niet meenam bij de kringloopwinkel. Kostte daar toen 5 euro. Ook via facebook kun je in plaatselijke groepen soms leuk speelgoed ophalen. En kijk eens of er bij jou in de buurt ook recycle Sint is, met tweedehands speelgoed. In Ede komt hij in elk geval wel weer.

Aantal cadeaus beperken

Dit jaar ga ik het aantal cadeaus ook wat beperken. De momenten dat ze een cadeau krijgen is al minder en het aantal dus sowieso. Want we gaan niet de cadeaus gewoon verdelen over minder momenten. Ze krijgen dus 4 kleinigheidjes in hun schoen, denk aan een tijdschrift en pjyama . Daarnaast bij mijn schoonfamilie beide 3 cadeaus. Voor de oudste heb ik daar een boek bij zitten bijvoorbeeld. Bij mijn familie krijgen ze van hun tante/oom iets, van mijn ouders meestal 1 á 2 cadeaus en van ons ook een cadeau. Het enige waar ik nog over twijfel is om ze samen 1 groot cadeau te geven. Ze willen graag de mario Lego starterset van Peach. Echt een top tip, wordt hier veel gespeelt met Lego mario.

En zo komt er ongemerkt toch best een hoop binnen. Maar is het wel beperkt én zitten er praktische cadeaus tussen. Zoals met de regel van vier: iets dat ze willen, iets om te lezen, iets dat ze nodig hebben en iets om te dragen. Dus bijvoorbeeld een pjayma, boek om te leren lezen, Lego mario en nieuwe stiften (want die raken op na een jaar kleuren).

Ps. Van ons zelf krijgen ze de schoencadeaus en bij 1 Sinterklaasfeest een 1 á 2 cadeaus en misschien nog een gezamenlijk cadeau. Met 2 kinderen loopt dat al snel op natuurlijk want we zitten dan rond de 10 of 11 cadeaus totaal. Spiegel je niet aan een ander. Wij kopen veel tweedehands en ze krijgen rustig enkel een chocoladeletter van nog geen euro in hun schoen. Het hoeft niet duur te zijn voor kinderen. Doe wat past bij jou, je budget en je kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: