Wanneer je zoon of dochter in groep 3 start kunnen ze zo rond de kerst alle letters lezen. Dan is het belangrijk dit goed te oefenen. Ook thuis. Ik heb 3 leuke boeken gevonden die daar bij kunnen helpen. Twee horen bij elkaar en nog een losse. Ideaal om met de feestdagen cadeau te geven. Zo kun je heerlijk samen wegkruipen onder een dekentje met warme chocomelk en een leuk boek. Of gebruik ze voor het slapen gaan.

Waarom is lezen zo belangrijk?

Leren lezen is vrij lastig. De juf van onze jongste, die in groep 3 zit, zei het heel mooi. Voor ons zijn letters gewoon letters, voor de kinderen zijn het allemaal vreemde tekens. En dat is best lastig, want ze moeten dus leren dat die vreemde tekens letters zijn. En die letters moeten ze allemaal onthouden. Alle 26 letters van het alfabet. En dan moeten ze daar ook nog woorden van vormen. Het is zo dat wanneer je vaker de letters ziet en je veel leest het steeds makkelijker wordt. En steeds lezen is natuurlijk het allerleukste met boeken die leuk zijn én op jouw niveau.

Zo is lezen leuk!

Dit is een korte serie van twee boeken. Er staan leuke verhalen in voor beginnende lezers. Deel 1 is avi start. Het begin van het lezen. Deze kun je al vrij snel gebruiken wanneer ze een paar maanden bezig zijn. Deel twee is avi M3. Dat houdt in, midden groep 3. Let op, niet alle kinderen leren even snel lezen. Het kan goed zijn dat jouw kind al op M3 leest wanneer hij of zij in groep 2 zit. Ook kan het zijn dat jouw kind past M3 leest wanneer hij of zij in groep 4 zit. Dit is helemaal niet erg, als we maar gezellig samen blijven lezen en ze boeken lezen die ze zelf leuk vinden. Lees plezier is thuis het belangrijkste.

Plaatjes, kort en geen hoofdletters

De boeken kenmerken zich door korte verhalen. Al zijn de verhalen bij M3 wel iets langer al dan bij avi start. Dat is logisch want ze kunnen dus ook makkelijker lezen. Avi start bevat 4 verhalen met hoofdstukjes van 2 bladzijden met leuke kleuren illustraties. Avi M3 bevat ook 4 verhalen maar zonder echte hoofdstukken. Dit kun je dus in een stuk door lezen, maar ook zelf stoppen na x aantal bladzijden gelezen te hebben. De illustraties zijn ook hier in kleur. Erg leuk voor de kinderen!

1-minuut verhalen voor beginnende lezers

Na bovenstaande boeken kun je samen het boek 1-minuut verhalen voor beginnende lezers gaan lezen. Dit is avi M3 tot E3. Dat is duidelijk aangegeven in het boek zelf. Op ongeveer de helft ga je over naar E3 wat staat voor eind groep 3 (of wellicht bij jouw zoon of dochter een andere klas). Avi M3 bevat 20 verhalen en E3 bevat 16 verhalen. De verhalen zijn zo’n 4 bladzijden per keer en bevatten grijze illustraties. Ik merk dat mijn kinderen dat zelf vaak bestempelen als ‘saai’. Dit is niet het geval natuurlijk, want de verhalen zijn echt wel leuk (en je hoeft niet alle 36 verhalen leuk te vinden natuurlijk). Maar ik denk dat kleuren illustraties een goede keus waren geweest in dit boek. Het zijn natuurlijk vaak nog wel jonge kinderen die deze boeken lezen.

1-minuutverhalen voor beginnende lezers cadeautip

Wat als je zoon of dochter niet wil lezen?

Het kan voorkomen dat je zoon of dochter niet wil lezen thuis. Daar zit je dan als ouder, want school (bij ons in elk geval) laat toch duidelijk merken dat lezen wel echt noodzakelijk is. Wat doe je dan? Kijk vooral welke boeken je zoon/dochter leuk vind. Hoger leesniveau? Help dan een handje, het leesplezier gaat voor. Lager leesniveau? Alles is meegenomen. Ja het is fijn als ze op hun eigen niveau (of hoger) lezen. Maar liever lager lezen dan helemaal niet lezen. Probeer de bovenstaande boeken met verschillende verhalen uit. Er is vast een verhaal dat ze wel leuk vinden. Zo niet? Ga samen naar de bibliotheek en kijk wat ze wel leuk vinden. Check ook bijvoorbeeld de magische boomhut. Een beetje stipboekachtig. Echt geen leesfan? Luisterboeken doen het soms goed plus is fijn voor de woordenschat en laat ze broertjes/zusjes voorlezen, boodschappenlijstje voorlezen en onderweg in de auto plaatsnamen lezen. Zo lezen ze ongemerkt toch iets.

Samen leren lezen

In het begin het is fijn als je samen leest. Je zoon of dochter leest jou dan voor. Zo kun je zelf goed zien of de woorden goed gelezen worden. Ik leg zelf altijd mijn vinger onder de woorden die ze lezen. Wanneer ze een woord niet goed uitspreken blijft mijn vinger bij dat woord. Zo hoef je niet te zeggen dat ze het niet goed lezen, maar weten ze wel dat ze nogmaals moeten kijken. Het voelt voor ons in elk geval fijner dan het steeds woordelijk zeggen dat iets niet goed is.

Zo leuk is lezen 1 ISBN: 9789044763096
Prijs: 15,95 euro
Uitgeverij: deltas
Je kunt het boek via deze link voor 15.95 euro kopen. Dit is een affiliate link, daarmee help je mij. Je merkt daar zelf niets van. Je kunt het boek ook via je plaatselijke boekhandel kopen.

Zo leuk is lezen 2 ISBN: 9789044763102
Prijs: 15,95 euro
Uitgeverij: deltas
Je kunt het boek via deze link voor 15.95 euro kopen. Dit is een affiliate link, daarmee help je mij. Je merkt daar zelf niets van. Je kunt het boek ook via je plaatselijke boekhandel kopen.

1 minuut verhaaltjes ISBN: 9789044763249
Prijs: 12,95 euro
Uitgeverij: deltas
Je kunt het boek via deze link voor 12.95 euro kopen. Dit is een affiliate link, daarmee help je mij. Je merkt daar zelf niets van. Je kunt het boek ook via je plaatselijke boekhandel kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: