Bidden is eigenlijk heel belangrijk in ons geloof. Maar hoe leren we dat onze kinderen? Ik weet dat ik dat eigenlijk heel lastig vind. Ze zijn nog jong, maar ook hier geldt natuurlijk ook ‘jong geleerd is oud gedaan’. Op instagram kwam ik Dorine van Dozign tegen en we raakten aan de praat. We hebben zelfs een keer afgesproken om te sparren over onze werkzaamheden. Zo leuk. Zij maakt de gebedspot om gezinnen te helpen bij het bidden. Want wat zij ook zag is dat dat er soms toch bij inschiet omdat ouders niet weten hoe ze het moeten aanpakken. Dat is nu verleden tijd. Zeker met deze 5 manieren om de gebedspot te gebruiken. Hoe vaak bid jij met je kinderen?

Wat krijg je bij de gebedspot?

Wanneer je de gebedspot bij Dozign koopt krijg je een grote pot thuis gestuurd. Daarop staat gebedspot voor het gezin. Er zit confetti in met de gebedskaartjes en uitleg. Of uitleg, dat hebben we niet nodig om te bidden toch? Ach, soms is bidden lastiger dan je denkt. En daarvoor zijn deze kaartjes er. Er zitten meer dan 55 kaartjes in de pot en er zijn ook nog 20 lege kaartjes die je zelf in kunt vullen. Daarmee kun je bidden, danken en eren. Voor jezelf en voor anderen. Zo kunnen we naar spreuken 22 vers 6 onze kinderen leren te bidden. Maar wanneer kun je deze gebedspot gebruiken? Ik geef je graag 5 tips.

gebedspot

Gebedspot gebruiken bij dankdag en biddag

Op biddag wordt er gebeden voor het werk (de 2e woensdag in maart) en op dankdag danken we juist voor het resultaat van het werk (1e woensdag in november). Tegenwoordig wordt het steeds minder gevierd. Het lijkt wel of het bidden steeds meer naar de achtergrond gaat. Zou je hier graag met je gezin meer aandacht aan willen schenken dan kun je de pot gebruiken. Daarin zitten ook gebeden voor het werk en de resultaten daarvan. Mocht je niet direct iets geschiktst vinden dan kun je altijd 1 van de 20 blanco kaartjes gebruiken om jullie eigen gebed te schrijven.

Kaartjes gebedspot

Gebedspot gebruiken bij toeleven naar kerst

Voor kerst leven wij in de adventsperiode daar naartoe. Ook daarvoor kun je de gebedspot gebruiken. Ik heb bij de action een groot blok met papier gehaald. Daarin zaten ook kaartjes met nummers. Deze heb ik op een wasknijpertje geplakt (van de big bazaar) en zo kun je door middel van de wasknijpertjes een gebedskaartje aan een nummer hangen. Biddend kunnen we dan toeleven naar kerst. Mocht je de kaartjes nou niet helemaal geschikt vinden, dan kun je ook gebruik maken van de 20 blanco kaartjes en de 4 kaartjes over het gezin die in de gebedspot zitten (gehoorzamen, lieve papa, lieve mama en huwelijk van papa en mama).

gebedspot adventskalender

Gebedspot gebruiken na het avondeten

Lezen jullie na het avondeten altijd uit de Bijbel? Dan is het wellicht een goed moment om ook het gebed er achteraan te plakken. Kies samen met je kinderen een kaartje uit de pot en ga na het lezen van het verhaal bidden. Zo wordt het gezinsmoment iets uitgebreid, maar doordat het interactief is (ze mogen zelf een kaartje kiezen, bij meerdere kinderen kun je het bijvoorbeeld om de beurt doen of juist allemaal een kaartje kiezen elke avond) vinden ze het vaak juist wel leuk. Handig ook dat je gezellig aan de tafel zit samen en iedereen al bij elkaar is.

close up adventskalender

 

Gebedspot gebruiken voor het slapen gaan

Wij hebben er voor gekozen om het Bijbellezen te verplaatsen naar het avondritueel. Onze kinderen zijn vooral niet zo’n fan van lang aan tafel zitten en hadden echt niet de aandacht voor het verhaal. Dan kun je dus beter het moment verplaatsen. Dan kun je ook het moment van gebruik van de gebedspot verplaatsen naar het avondritueel. Ga samen bidden voor het slapen gaan en pak er direct een kaartje uit de pot bij. Leer je kind bidden en danken voor het slapen, een waardevol moment. Mocht je nou juist in de ochtend Bijbellezen dan kun je op dat moment natuurlijk ook de gebedspot gebruiken en samen bidden voor de nieuwe dag die van start gaat.

pot met kaartjes

Gebedspot gebruiken tijdens gezinsmoment

Er zijn ook gezinnen die gebruik maken van een gezinsmoment. Dit is meestal op de zondag, dus een keer in de week. Je hoeft de gebedspot ook niet elke dag te gebruiken. Kijk wat past bij jouw gezin. Maar het is wel een heel mooi moment om de gebedspot te gebruiken (of neem hem eens mee naar de kerk en gebruik hem tijdens het kindermoment). Tijdens zo’n gezinsmoment staat het gezin centraal. Meestal wordt er een verhaal gelezen en een opdracht gemaakt of vragen beantwoord. Daarna kun je dan een kaartje (of meerdere) pakken uit de gebedspot en samen bidden.

 

Welk moment spreekt jou het meest aan om samen met je kind(eren) te gaan bidden? Praat gezellig mee op instagram/facebook of onder de blog.

Gebedspot dozign pinterest

 

Ik heb de gebedspot van Dozign gekregen, dit beïnvloed mijn mening niet. Lees meer over samenwerkingen.

2 thoughts on “5 manieren om de gebedspot te gebruiken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: