De winnaars van speelgoed van het jaar zijn bekend. In de categorie familie spellen tot 12 jaar won ook Dixit Disney edition. Misschien ben je wel bekend met de originele versie van dixit. Dan is dit een hele leuke toevoeging (en kun je direct aan de gang want de spelregels zijn hetzelfde). Maar voor jou en mij laat ik je graag alles even zien. Want ik heb onder een steen gezeten en ken het verder niet zo goed.

Dixit Disney edition - uitgelichte afbeelding

Dixit Disney edition

Dixit is een spel dat je met 3 tot 6 spekers kunt spelen. Je hebt een speelbord, kaarten, pion en een wijzer nodig. Daar aast is elke ronde 1 van de spelers de vertellen. Op deze manier kun je punten verdienen en welke speler als eerste 30 punten heeft, heeft gewonnen. Snap je het nog? Ik moet eerlijk bekennen dat ik het echt even goed moest lezen. Maar gelukkig voor mij (en jou) was er iemand zo lief om een uitlegvideo op YouTube te plaatsen. En toen zag het er ineens allemaal heel logisch uit. Check het filmpje hieronder maar:

Hoe werkt Dixit Disney edition nu precies

Heb je net als ik al jaren onder een steen gezeten? Dan ken je waarschijnlijk dixit ook niet. En echt, ik vind dat nu dus jammer. Het is zo’n leuk spel. Goed, de dixit disney edition dus. Wanneer je start moet je eerst even jouw wijzer maken (bij de eerste keer spelen) om aan te geven welke kaart je kiest. Daarna leg je het spelbord in het midden neer en kies je een pion. Micky bijvoorbeeld. Of Tinkerbell. Daarna worden de kaarten geschud en verdeeld. Bij 3 spelers zijn dat 7 kaarten per persoon. Bij 4 tot 6 spelers zijn dat 6 kaarten per persoon.

1 van de spelers is de vertellen. Dan bekijk je je kaarten, kiest er een uit en verteld daar een hint bij. Een omschrijving, gedicht of misschien wel lied. Maar pas op. Je wilt niet dat iedereen jouw kaart raad. Dan krijg je geen punten. Je wilt ook niet dat niemand het raad, dan krijg je ook geen punten. Dat is dus goed afwegen en bedenken wie jouw hint zou kunnen snappen. Nadat je jouw kaart op zn kop hebt weg gelegd kiezen de andere spelers uit hun stapel de kaart die ze bij jouw omschrijving vinden passen. Bij 3 spelers kiezen ze 2 kaarten zodat we 5 kaarten zijn om uit te kiezen.

Welke kaart is gekozen door de verteller?

Wanneer de verteller de kaart heeft gekozen en de andere spelers ook een kaart (of 2 bij 3 spelers) hebben gekozen worden deze op zijn kop geschud en uiteindelijk open op tafel neergelegd bij het bord. Op deze manier zie je verschillende kaarten. 1 van deze kaarten is van jouw en dus niet van de vertellen. Maar welke is dan wel van de vertellen. Aan de hand van de hint kies jij de beste keuze voor jou. Dat is dus nooit jouw eigen kaart. Wanneer iedereen gekozen heeft maakt de verteller zijn keuze bekend en kunnen de punten geteld worden. De verteller kies hier uiteraard geen kaart. De kaarten liggen allemaal bij een nummer op tafel. Het nummer van de kaart die jij denkt dat de juiste is zet je op jouw bordje.

Maak een keuze welke kaart beschreven werd

De puntenverdeling

Nu iedereen een kaart heeft gekozen kunnen de punten geteld worden. Er zijn verschillende manieren om punten te verdienen: als verteller wanneer niet iedereen het goed geraden heeft. Als speler door de goede kaart te raden en als speler doordat andere jouw kaart kozen in plaats die van de verteller. De punten: heeft niemand de kaart goed geraden? De verteller krijgt geen punten. Heeft wel iemand maar niet iedereen het geraden? Dan krijgt de verteller 3 punten en de speler die het goed had ook. Iedereen heeft het goed? Dan krijgen ze allemaal 3 punten, behalve de verteller. Die krijgt dan niets. Heeft iemand jouw kaart gekozen en je bent niet de verteller? Dan krijg je 1 punt.

Wie is de winnaar van Dixit Disney edition?

Hoewel wij fan zijn van samenwerkingsspellen vinden we dit ook erg leuk. Disney maakt alles leuker natuurlijk, de illustraties zijn ook prachtig. We doen weer nieuwe inspiratie op voor films om te kijken op Disney+ via deze kaarten. En je kunt op verschillende manieren punten verdienen. Degene die als eerste 30 punten heeft (of het bord heeft doorlopen eigenlijk) is de winnaar. Dit kunnen er ook meer zijn, want iedereen krijgt op hetzelfde moment zijn of haar punten. Je kunt ook hints geven die niets met Disney te maken hebben of de kaarten uit andere versies mixen met deze kaarten. Alles wat je wilt is mogelijk.

Dixit Disney edition - alle kaarten
Tip van flip

Met wat jongere kinderen kun je de kaarten vast doorlopen. Hints geven kan lastig zijn. Wat zie je? Hoe ziet het er voor jou uit? Wat kun je hier voor zin of lied bij bedenken? Vragen die je vast kunt stellen. Zo zijn ze vast wat voorbereid. Ik moest zelf namelijk ook even denken wat ik bij buzz lightyear zou zeggen. Uiteindelijk bedacht ik: ‘zo snel als het licht’. Het voordeel is dat iedereen uiteindelijk alle kaarten ziet en aan de hand van alle kaarten een keuze maakt.

Pinterest - Dixit Disney edition

Specificaties

Dixit Disney edition | Asmodee | september 2023 | prijs: 31.99 euro | te koop via de plaatselijke speelgoedwinkel en via deze link bij bol.com

footer

1 thought on “Dixit Disney edition – winnaar speelgoed van het jaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: