Dat slapen belangrijk is weten we maar al te goed. Hoewel we soms zelf te laat naar bed gaan, houden we dit bij onze kinderen vaak wel goed in de gaten. Ik weet nog dat we er achter kwamen dat een van onze kinderen hooggevoelig was. Door het bezig blijven in je hoofd is slapen ook niet makkelijk. Voor ons reden om te kijken hoe we dit kunnen wegnemen. Want ja, die slaap is zo belangrijk. Wij kwamen uit bij oliën, mindfulness en meditatie. Hiermee een goede nachtrust ondersteunen is voor ons een fijne stap geweest. Ik laat je graag zien welke tips wij gebruiken.

Goede nachtrust - uitgelichte afbeelding (1)

Waarom mindfulness voor het slapen gaan

We weten allemaal dat er verschillende soorten mindset zijn, namelijk een growth mindset en een fixed mindset. Waarbij de ene eigenlijk veel liever is voor jou is de andere dat niet. De ene mindset geeft je ruimte om te groeien, waarbij de andere je vasthoudt in het patroon waar je in zit. Wanneer je in bed ligt en denkt ‘Nee, ik kan al weer niet slapen het gaat me nooit lukken’ heeft dat een hele andere uitwerking dan wanneer je in bed ligt en denk ‘Wat vervelend dat ik nog niet kan slapen, ik ga aan leuke dingen denken die ik gedaan heb zodat ik fijn in slaap kan vallen’. Bij de eerste zin zal slapen inderdaad moeilijk worden, terwijl je bij de tweede zin al veel rustiger in bed ligt en makkelijker in slaap zult vallen.

Mindfullness en meditatie voor hooggevoeligheid

In ons gezin hebben we 2 personen met hooggevoeligheid. Ik ben daarom zelf, als een van deze hooggevoelige personen, altijd benieuwd naar manieren om dit in te zetten als kracht. Want wat kan het soms als last worden ervaren. Dat is helemaal niet nodig, als je weet hoe je met bepaalde dingen om kunt gaan. Ik leer veel van anderen op sociale media zoals Inge. Toen kwam ik het boek slaap lekker, kleine muist tegen en meditatiekaartjes voor kinderen. Beide leken mij super om te ondersteunen bij een fijne nachtrust. Met meditatie, mindfulness en oliën naar een goede nachtrust is ons doel.

Goede nachtrust, slaap lekker kleine muis - Pinterest

Slaap lekker, kleine muis

Slaap lekker, kleine muis is een mooi prentenboek. Een origineel bedtijdverhaal volgens de principes van mindfulness. Het begint met informatie van de auteur en tips om de stappen te nemen die nodig zijn voor het rustig worden en fijn in slaap vallen. Een stuk voor de ouders dus. Dan volgt het verhaal van Kleien muis. Waar ze woont, wat ze doet op de dag en wat er gebeurd wanneer ze in de avond in bed ligt. De tekst neemt je kindje mee in de oefening die kleine muis doet. Samen met kleine muis kan je kindje dus fijn mee doen.

Na het verhaal volgt nog een stukje voor ouders. Daarbij krijg je nog 5 verschillende oefeningen die jouw zoon of dochter kunnen helpen. Een ademhaling oefening, om je kindje rustiger te maken en meer in contact te staan met zijn of haar lichaam. De tweede is een dankbaarheid oefening, waarbij het dankbaar zijn centraal staat. Dit kun je ook goed verwerken in een gebed. De derde oefening gaat over ontspannen, een body-scan die ik zelf ook vaak doe wanneer ik niet kan slapen. Oefening 4 gaat over speciale momenten, je helpt hiermee jouw zoon/dochter terug te denken aan deze momenten. Oefening vijf heet ‘wit wolkje’, om de dag los te laten. Zo kun je je zoon/dochter ondersteunen voor een goede nachtrust.

Meditaties voor kinderen; 30 ontspannende verhalen om voor te lezen

Het avondritueel is het leukst als het ontspannen gaat. Met kinderen is het niet altijd te regisseren natuurlijk. Wees je daarvan bewust én weet dat er een reden voor gedrag is. Je kind wil niet bewust ‘vervelend’ doen. De meditaties voor kinderen zijn kaarten met verhalen erop. Ze hebben allemaal een eigen titel en de illustraties zijn rustig. Onderaan kun je zien waar je de kaart voor kunt inzetten. Laat je zoon of dochter op gevoel een kaart kiezen (echt, dat werkt heel goed) of kijk waar behoefte aan is en kies op grond van de behoefte een kaart (via de zin onderaan de kaarten). Het is goed om te achterhalen wat er nodig is voor een goede nachtrust.

Bij de kaartenset zit ook een boekje met informatie voor jou als ouder. Daarin krijg je informatie over het slapenritueel in zijn algemeen en je vind informatie over de verhalen met specifiek effect. De verhaaltjes werken in op de elementen die de slaap verstoren. Deze elementen verschillen van kind tot kind en van moment tot moment. Zo fijn dus dat er veel kaartjes in zitten met verschillende verhalen. De kaartjes hebben ook allemaal een eigen kleur. Zo kun je ze zelf snel vinden.

Meditatiekaartjes voor kinderen

Waar staan de kleuren voor op de kaartjes

 • Paars: nerveuze spanning (9 verhalen)
 • rood: fysieke spanning (5 verhalen)
 • Blauw: angsten en emotionele overbelasting (8 verhalen)
 • Groen: gebrek aan verankering en concentratie (8 verhalen)

Daarnaast hebben alle verhalen een ontspannend effect. Ze zijn bedoeld om een gevoel van kalmte tot stand te brengen door spanningen los te laten. Die spanningen kunnen in spieren zitten of mentaal zijn. Die spanningen kunnen een goede nachtrust in de weg zitten. Kinderen hebben het vermogen om zich bewust te worden van hun lichaam, het vermogen om hun ademhaling te reguleren en nog veel meer. Elk verhaal maakt tegelijkertijd gebruik van verschillende ontspanningstechnieken. En het mooie is dat je ze ook voor jezelf kunt inzetten.

Goede nachtrust door gebruik oliën

Laat ik voorop stellen dat het geen one size fits all is. Zeker met het gebruik van oliën om ons lichaam te ondersteunen is het echt zoeken wat jou en je kind(eren) kan helpen. We mogen geen claims doen, dus dat zal ik zeker niet doen. Maar we merken zelf toch een verschil. Niet iedereen in ons gezin is fan van alle oliën. Dat hoeft ook niet, want onze kinderen en mijn man worden niet verplicht de oliën te gebruiken. Willen ze dat wel, dan maak ik stiekem wel even een vreugde dansje. Welke oliën wij inzetten ter ondersteuning van de nachtrust?

 • seedlingscalm
 • lavender
 • stressaway
 • francinsense
 • dreamease
 • release (voor mijzelf)
 • dreamcatcher (voor mijzelf, maar de kinderen ruiken hem ook)
Dreamease olie

Goede nachtrust door gebruik van meditatie, mindfulness en oliën

Het is geen one size fits all, het is geen exacte wetenschap. Het is proberen, kijken en samen verbinden om te kijken wat er nodig is. Daarbij zijn de meditaties voor kinderen, het prentenboek en de oliën voor ons een fijn hulpmiddel. Nee, het werkt niet altijd. Soms is het gewoon even te veel, te veel prikkels en te veel moeten. Dat mag er ook zijn. Laat het er vooral ook zijn, want daarmee voelt je zoon of dochter zich gezien. Dat is het belangrijkste. Dat we onze kinderen zien, hun nood zien en dat we hen geven wat ze nodig hebben. Ook als dat betekend dat we even geen serie kunnen kijken. Dat we even geen boek kunnen lezen. Er zijn voor hen, als onze kinderen ons nodig hebben blijft het belangrijkste. En ik hoop dat deze tips jou en je kind(eren) mogen helpen bij een goede nachtrust. Slaap lekker!

Goede nachtrust - pinterest

Specificaties slaap lekker, kleine muis

Auteur: Magali Mialaret | Uitgeverij: Deltas | Vertaling: Charlotte Bakker | Uitgave: Februari 2023 | Illustraties: Carmen Saldaña | Originele Titel: Bedtime, Little Mouse | ISBN: 9789044763867 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Specificaties meditaties voor kinderen

Auteur: Pascale Pavy | Illustraties: Oreli Gouel | Uitgeverij: Deltas | Vertaling: Anouk Holsters | Eerste uitgave: maart 2023| Originele titel: Petit Rituel Zen | ISBN: 9789044763539 | 30 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

footer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: