Bij het lezen van deze titel was ik direct enthousiast. Ik hou namelijk van bakken, zeker met een van de kinderen als hulpje. Niet mijn sterkste kwaliteiten hoor, want dat gaat niet altijd goed. Maar het is wel leuk om samen er mee bezig te zijn. In elke dag bakdag vind je super leuke recepten, passend bij verschillende feestdagen en maanden in het jaar. En niet alleen op de meest bekende feestdagen gericht. We gaan dus lekker, bijna, elke dag bakken. Want elke dag bakdag! Let’s bake some scones together! Het recept staat verderop in dit artikel!

Elke dag bakdag - uitgelichte afbeelding

Elke dag bakdag

Een mooi bakboek met verschillende hartige en zoete recepten. Van een feestelijke high tea tot een fijne cake of taart. Het boek start met een mooie, duidelijke inleiding. Daarna vind je tips over het gebruik van het boek. Elke dag bakdag heeft een frisse layout. Daar hou ik van. Zo is het overzichtelijk en duidelijk. De lijst met basisbenodigheden en en nuttige adressen lijst maken het boek helemaal compleet. Zo hoef je niet zelf alles uit te zoeken. De recepten zijn verder onderverdeeld op maand. Eigenlijk maanden, want ze zijn per twee gekoppeld.

Begin van het hoofdstuk

Elk koppel maanden heeft 9 tot 11 recepten en er zijn dus 6 verschillende ‘hoofdstukken’. Binnen deze hoofdstukken staat in de rechter bovenhoek bij welk moment dit recept past. Bijvoorbeeld een anytimer (die je dus lekker altijd kunt maken), koningsdag, valentijnsdag en kerst. Maar ook de minder bekende dagen worden niet vergeten. St. Patricksday en internationale vrouwendag staan er bijvoorbeeld ook tussen. Daarnaast kun je deze recepten natuurlijk ook gewoon op een ander moment maken. Even geen zin om te bakken? Of ben je aan het wachten tot je baksel klaar is? Tussen de recepten door staan verschillende columns die de moeite waard zijn om te lezen. Ook hebben veel recepten nog tips onderaan staan. Super handig dus!

detail bovenin bij recept

Scones voor bij wimbledon

Nu houden wij hier wel van lekker eten en een high tea vind ik zelf helemaal tof. Scones vind ik super lekker. Alleen die uit de winkel zijn het toch niet helemaal. Nu zag ik dat er in elke dag bakdag een recept voor scones met lavendel en rozemarijn staat. Dit recept met ik met jou mag delen. Ik heb direct een paar tips voor je:

  • Denk er om, je moet nog even de bladzijde omslaan. Ik was zo druk bezig dat ik dat vergat en de scones zo zonder in te smeren met karnemelk de oven in stopte.
  • Kun je geen echte lavendel en rozemarijn vinden? Pure essentiële oliën doen het ook goed. Ik gebruikte het in 2 van de muffins en dat was verrassend lekker. Pas wel op! De oliën uit de drogist zijn hier niet geschikt voor. Wees je bewust wat je in je eten stopt. De oliën van de + lijn van young living zijn hier wel geschikt voor. Wil je hier mee over weten, vraag het me gerust.
  • Ik gebruikte een mok om de scones uit te steken. Werkt prima. Ze mogen alleen dikker worden dan je denkt. Wanneer je ze goed dik uitsteekt worden ze echt mooi hoog/groot.
  • Geen gewone suiker in huis? Basterd suiker doet ook zijn werk.
  • Bakpoeder op? Beetje extra baksoda én zelfrijzend bakmeel doet wonderen.
  • Laat de scones niet nog even in de oven staan. Dan wordt de onderkant net té bruin.
  • In plaats van slagroom is cloted cream ook erg lekker. Bij ons is dit te koop bij de AH XL, maar bij mijn ouders ook gewoon in ‘hun’ plaatselijke AH.
ingrediënten scones

Echt Engelse Scones met Lavendel & Rozemarijn

Ingrediënten voor 6-8 scones

  • 250 g patentbloem, plus extra om te bestuiven
  • 60 g lichte basterdsuiker
  • sufje fijn zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl bakingsoda
  • 1 el verse rozemarijn, alleen de naaldjes, grof gehakt
  • 1 tl gedroogde lavendel, fijngemalen
  • 60 g koude boter, in kleine blokjes
  • ca. 125 g karnemelk, plus een beetje extra om de scones mee te bestrijken

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 220 graden elektrisch of 200 graden hetelucht.
  • Meng alle ingrediënten, behalve de karnemelk, in een keukenmachine tot fijne kruimels. Voeg de karnemelk terwijl de machine draait in een dunnen straal toe tot er een samenhangend deeg ontstaat. Let op: misschien heb je iets meer of minder karnemelk nodig, dus voeg niet alle in een keer toe. Het deeg moet net samenkomen maar niet plakkerig zijn.
  • Geen keukenmachine? Wrijf de boterblokjes dan met je vingers door de droge ingrediënten tot kruimels. Roer de karnemelk er met een vork door tot het geheel samenklontert.
    Bestuif het werkblad met wat patentbloem en leg het deeg erop.
  • Vorm een platte plak van ongeveer 2,5 cm dik (ik gebruik mijn duim om een Engelse ‘inch’ in te schatten).
  • Gebruik een uitsteekring (eentje die je bijvoorbeeld ook voor koekjes gebruikt) van circa 6 centimeter doorsnede om rondjes uit te steken. Druk de uitsteekring tussendoor steeds in de bloem, zodat het deeg niet blijft vastplakken. Verzamel na de eerste uitsteeksessie het overgebleven deeg en vorm het opnieuw tot een plak van 2,5 centimeter dik. Steek opnieuw scones uit dit stuk. Je kunt van deze hoeveelheid deeg in totaal 6-8 scones maken.
  • Geen uitsteekring? gebruik dan het randje van een glas of kop met een doorsnede van ongeveer 6 centimeter.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de scones hierop met een paar centimeter ertussen.
  • Bestrijk de boevenkant van elke scone met een beetje karnemelk.
  • Bak de scones in 15-20 minuten goudbrui. De onderkant van de scones zal donkerder bruin zijn. Laat de scones een beetje afkoelen voor je ze doorsnijdt.
  • Serveer de scones – nog een beetje warm zijn ze het lekkerst – met boter, of met opgeklopte slagroom (met of zonder suiker, naar wens), aardbeien en jam zoals op de foto. En natuurlijk met een potje thee erbij. Het liefst met een wolkje melk erin. En om het geheugen op te frissen: pink omhoog bij het nuttigen van de thee!
Tip!

Ik gebruik een vijzel of kleine blender om de lavendel fijn te malen. Mocht je die niet hebben, wrijf de lavendel dan zo fijn mogelijk tussen je vingertoppen, of hak het fijn met een scherp keukenmes.
De truc om goede scones te maken is om ze dik uit te steken. Dus zorg dat je sconedeeg een goede inch (2,5 cm) dik is.
Je kunt de rozemarijn en lavendel weglaten, mocht je liever naturel scones willen maken. Gebruik voor een klassieke scone dan ook kristalsuiker in plaats van basterdsuiker (maar met basterdsuiker werkt het ook prima).

Elke dag bakdag- pinterest

Onze ervaring met elke dag bakdag

De scones maakte ik in de vakantie, super leuk om samen met de kinderen te bakken en op te eten. Het recept was goed te volgen en niet te moeilijk. Dat idee heb ik van de andere recepten ook die in elke dag bakdag staan. Het zijn recepten die iedereen kan maken volgens mij. Dat maakt het ook een super leuk en toegankelijk bakboek. Want wat doe je moet een boek waarin de recepten te moeilijk zijn om te maken? Juist, helemaal niets. En dat gaat je met dit boek niet gebeuren. Tenminste, mij niet in elk geval. Ga jij het ook proberen?

Elke dag bakdag - achterkant

Specificaties elke dag bakdag

Auteur: Jayne Jubb | Uitgeverij: Gottmer/becht | Eerste uitgave: februari 2023 | ISBN: 9789023017066 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Wil je met Pasen bakken? Bekijk dan eens dit artikel met een super leuk proefje om op te eten.

1 thought on “Elke dag bakdag – altijd een smoes om te bakken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.