Ben jij al bekend met SUE, een winkel die veel lekkers verkoopt dat geraffineerde-suikervrij, glutenvrij en/of vegan is? Ik was er tot voor kort nog niet bekend mee. Maar met veel behoefte aan lekkers en een lichaamsbouw die daar niet gelukkig van wordt was ik direct enthousiast. Dit moet goed zijn toch?! Ik was dan ook super blij dat ik het kookboek dat zij hebben gemaakt mocht recenseren én een recept met jullie mag delen. Dus lees snel wat ik van zoet zonder suiker vind. Wat ik er fijn aan vind en toch ook een klein iets dat ik, als luie mama, mis. Welk recept zou jij graag in zoet zonder suiker zien?

Zoet zonder suiker - uitgelichte afbeelding

Zoet zonder suiker

Tja zoet zonder suiker. Dat zegt eigenlijk al een hele boel. Ik ben enorm blij met dit bakboek met heel veel lekkers en met heel weinig geraffineerde suikers. Want die suikers wil ik toch wat minderen. Voor mezelf en voor onze kinderen. Maar wat heb je dan wel nodig? Dat staat gewoon op bladzijde 13-15 in het boek. Er is een hele lijst met ingrediënten die ze gebruiken in de recepten (en in hun bakkerij). Daarna vind je op pagina 17 de benodigdheden. Niet om je op kosten te jagen, maar wel om duidelijk te maken wat er gebruikt wordt aan materiaal.

Zoet zonder suiker is opgedeeld in 6 hoofdstukken met verschillende recepten. De hoofdstukken zijn als volgt:

  • Basis
  • koekjes
  • repen
  • bites
  • cakes & taarten
  • truffels

Er zijn recepten te vinden die je vast al enigszins bekend klinken zoals frambozenjam, speculaaskoekjes en brownies. Maar je vind er ook nieuwe dingen zoals bloemenkoekjes, lijnzaadei en pina-coladatruffels. Tenminste, voor mij is dit nieuw. Maar dat maakt het juist extra leuk.

koekjes

Extra leuk aan Zoet zonder suiker

Alles leuk en aardig natuurlijk, maar wanneer maak je nu al dit lekkers? Natuurlijk voor een verjaardag, maar het kan ook prima als tussendoortje. Bij het hoofdstuk ‘Basis’ staan ook tips bij welke recepten uit het boek je dit kunt gebruiken. zoals de cashewroom bij de pumpkin-spicetaart of de helft van het recept voor de appel-kaneel cake. Met Sinterklaas maken we natuurlijk de speculaaskoekjes, dat kan niet missen. Of maak eens truffels om uit te delen of mee te nemen naar een picknick. Wat ook extra leuk is zijn de tips die je her en der vind.

bloemen

Mooi in elke keuken

Nu wij onze keuken hebben veranderd kijk ik toch ook steeds meer naar vormgeving van een kookboek. Door de rustige, natuurlijk kleuren staat hij er fantastisch. Daarnaast is ook de inhoudt van zoet zonder suiker rustig. Bij de recepten staat duidelijk hoeveel stuks je er uit kunt halen, hoe lang je over het bereiden/bakken/koelen doet en welke ingrediënten je nodig hebt. Is er dan niets wat ik mis? Nou ja, het enige dat het boek nóg beter zou maken is een lijst met winkels waar je de ingrediënten kunt kopen. Er is een lijst met de ingrediënten die je gebruikt en daar staat soms ook welke winkel dit verkoopt. Maar niet bij alle ingrediënten. Ik hou nu eenmaal van praktisch en minder van uitzoeken. Maar als dat het enige is kunnen we wel concluderen dat het een super top boek is!

Recept: Vanille donuts met citroenglazuur

Hier thuis zijn we dol op donuts. Enorm blij dus dat deze erin staan. Laat vanille nou onze favoriet zijn. Deze staan bij ons op het lijstje om te maken dus. Net als de appel-kaneelcake voor de verjaardag van onze oudste. Maar het recept van de vanille donuts deel ik graag met jou.

vanille donut

Voor 12 stuks
Bereiden: 15 minuten | Bakken: 10 minuten | Koelen: 25 minuten

Benodigdheden

  • donutbakvorm
  • spuitzak

    Voor de donuts
  • 160 g glutenvrije bloem
  • ½ tl baking soda
  • 25 g amandelmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • ¼ tl vanillemerg
  • 100 g ahornsiroop
  • 1 tl appelciderazijn
  • 175 g amandelmelk
  • 50 g olijfolie

    Voor het glazuur
  • 60 g cacaoboter
  • 12 g kokosolie
  • 25 g ahornsiroop
  • 25 g citroensap

    Voor de decoratie
  • eetbare bloemen of gevriesdroogde
  • aardbeien of frambozen (optioneel)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C hete lucht of 220 °C elektrisch en vet een donutbakvorm in met kokosolie.
  2. Roer de glutenvrije bloem, baking soda, het amandelmeel, bakpoeder, zout en vanillemerg in een kom door elkaar.
  3. Meng in een andere kom de ahornsiroop, appelciderazijn amandelmelk en olijfolie.
  4. Voeg het droge mengsel bij het natte mengsel en meng met een garde tot een samenhangend geheel.
  5. Doe het mengsel in een spuitzak en verdeel het over de donutvormen. Vul ze niet verder dan driekwart. Zet de bakvorm 10 minuten in de oven.
  6. Haal de bakvorm uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Haal de donuts vervolgens uit hun vorm door een klap te geven op de onderkant. De donuts vallen er zo gemakkelijk uit. (Heb je een siliconen bakvorm? Dan duw je de donuts er eenvoudigweg uit.) Zet de donuts in de vriezer.
  7. Maak intussen het glazuur. Verwarm de ingrediënten voor het glazuur in een kom die boven heet water hangt (au bain-marie). Zorg dat de kom het water niet raakt. Meng goed door elkaar met een garde tot een gelijkmatig mengsel. Laat dit al roerend 5 minuten opwarmen.
  8. Haal het glazuur van het vuur en laat 15 minuten afkoelen zodat het dikker wordt.
  9. Haal de donuts uit de vriezer. Roer het glazuur nogmaals door en dip hier de bovenkant van de donuts in. Decoreer de donuts eventueel met eetbare bloemen of gevriesdroogde aardbeien of frambozen.
TIP: HET GLAZUREN VAN BEVROREN DONUTS GEEFT HET MOOISTE RESULTAAT, OMDAT HET GLAZUUR DAN NIET IN DE DONUT KAN TREKKEN.

Specificaties zoet zonder suiker

Auteur: Kim Sue Palm | Uitgeverij: Becht/Gottmer| Eerste uitgave: 26 april 2023| ISBN: 9789023017110 | 176 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Meer bakboeken?
Zoet zonder suiker - pinterest
footer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: